Åpent møte om BPA-utlysningen i Trondheim

Ulobas medlemmer og arbeidsledere i Trondheim arrangerer onsdag 11. januar klokken 19:00 – 20:00 et åpent møte om BPA- utlysningen i Trondheim. Utlysningen er utfordrende på flere områder, derfor er politikere og media innkalt til å delta i dette møtet. Møt opp på Scandic Lerkendal eller følg møtet via Teams.

Trondheim kutter i BPA

Administrasjonen foreslår innstramminger i tildelingen av BPA i Trondheim.Flere skal i stedet få hjelp gjennom hjemmehjelp og hjemmesykepleie. Dette gir mindre frihet, samfunnsdeltakelse og likestilling. Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for Utviklingshemmede,Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Blindeforbund inviterer derfor politikere fra alle partier i Bystyret til et åpent møte på Scandic Lerkendal, tirsdag 15. november kl. 18.00…

Administrasjonen foreslår innstramminger i tildelingen av BPA i Trondheim.
Flere skal i stedet få hjelp gjennom hjemmehjelp og hjemmesykepleie.

Dette gir mindre frihet, samfunnsdeltakelse og likestilling.

Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for Utviklingshemmede,
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Blindeforbund inviterer derfor politikere fra alle partier i Bystyret til et åpent møte på Scandic Lerkendal, tirsdag 15. november kl. 18.00 til 20.00.

Her vil vi fortelle politikerne hvorfor BPA er viktig og ikke må strammes
inn, og politikerne får anledning til å spørre oss det de lurer på, og fortelle
hva de tenker.

Det er fortsatt mulighet for å stoppe denne innstrammingen. Vi oppfordrer
alle til å møte opp, og vise at dette er en sak som er viktig for mange.

Klikk her for å melde deg på arrangementet(lenke) 

Camp Freedom 2022

På gul bakgrunn dannar tre utropsteikn eit bål. Over utropsteikna ser du aktivistflammen. Under, i svart skrift, står det «Camp Freedom»

Fristen for å søke er søndag 30. oktober, men vi vurderer søknader fortlaupande.

Tilbod for deg som vil vere med i likestillingskampen

Den 3. desember er FNs internasjonale dag for oss funksjonshemma, og vi i Uloba feirar i år dagen med å arrangere Camp Freedom.

Vi held fram suksessen frå i fjor med å arrangere ei aktivisthelg for unge funkisar mellom 18 og 35 år, fredag 2. til søndag 4. desember. Det som i fjor var ein heildigital leir på grunn av pandemien, blir i år i tillegg halde fysisk.

Vi møtest fysisk

Vi møtest i Drammen, på Ulobas nyoppussa Medlemmanes Hus, og deltakarane som ønskjer å delta fysisk får bu på Scandic Hotel River Station langs Drammenselva, populært kalla «Brunosten». Uloba tilbyr ei helg stappfull av gode, lærerike innlegg og samtalar, og ikkje minst sosial aktivitet. På programmet står mellom anna panelsamtale med nokre av dei mest kjende funkisaktivistane nett no. Det blir innføring i ulike typar aktivisme, korleis ta vare på seg sjølv som aktivist og innføring i det du må vite om menneskerettane våre som funksjonshemma.

Du får knyte nye kontakter, kanskje danne nye vennskap. Du får òg høve til å vere med å overrekkje underskriftene frå BPA-kampanjen vår, «Betre BPA no!», til ein politikar måndag 5. desember.

Les meir om Camp Freedom 2022 her! (lenke)

Åpning av medlemmenes hus

Det er en stor glede å ønske dere velkommen til åpningen av medlemmenes hus, vårt nye signalbygg, mandag 17. oktober. Vi bygger, videreutvikler og skaper Norges fremste kompetansesenter på BPA som likestillingsverktøy. 

 Brede folkebevegelser har signalbygg som gir tilhørighet og identitet. Det er det vi nå skaper for funksjonshemmedes likestillingskamp. Vi skaper et kontor- og administrasjonsbygg med mulighet for fysisk og digital deltagelse, men også en møteplass for alle Ulobas medlemmer og allierte som deltar i vår likestillingskamp. Vi gleder oss til å feire at bygget endelig er klart, en stor milepæl i vårt arbeid og vår kamp. 

Det blir offisiell åpning av bygget. Og vi lanserer Ulobas jubileumsbok denne dagen. Kvelden avsluttes selvsagt med en fest. Tidligere på dagen arrangeres Skansgård-forelesningen, med presentasjon av viktige funn fra Tilstandskartleggingen. 

Du er hjertelig velkommen til å ta del i deler av dagen eller bli med på hele programmet, vi gleder oss til å feire dagen sammen!  

Har du ikke anledning til å delta fysisk, kan du følge arrangementene digitalt.

Følg arrangementet digitalt her (lenke)

Skansgård-forelesningen 2022

Hør hvordan funksjonshemmede med assistansebehov har det i Norge nå.

Egil Skogseth innlegg på scene

På Skansgård-forelesningen formidler Uloba funn fra den rykende ferske rapporten «Tilstandskartleggingen 2022». Rapporten går kommunenes forvaltning av BPA etter i sømmene. Forelesningen vil gi deg kunnskap om effektene av BPA-forvaltningen, og om levekårene til funksjonshemmede med assistansebehov i Norge. Meld deg på Skansgård-forelesningen i skjemaet under.

Dersom du ønsker å følge arrangementet digitalt kan du gjøre det her (lenke) 

Program for Skansgård-forelesningen 2022

Del 1

Skansgård-forelesningen 2022: «BPA skulle bidra til likestilling. Hva skjedde?»

Bente Skansgård introduserte BPA til Norge som en radikal motsats til tradisjonelle omsorgstjenester. Hvordan har norsk sosial- og helsepolitikk formet ordningen de siste 29 årene? Hvordan er tilstanden for BPA-forvaltningen, og dem som har ordningen, i 2022?

Forelesere: Laila Bakke og Egil G. Skogseth. 

Begge to jobber som seniorrådgiver analyse og statistikk i Uloba.

Pause

Del 2

«Kraften i en ny BPA-politikk basert på menneskerettighetene»

Regjeringen vil foreslå at Stortinget innlemmer FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) i norsk lov i denne stortingsperioden. CRPD forplikter Norge til å sikre funksjonshemmede nødvendig personlig assistanse.

«Hva skal til for at framtidens BPA-lovgivning vil være i tråd med forpliktelsene som følger av CRPD?

Innleder: Kjetil Mujezinovic Larsen, professor i rettsvitenskap ved UiO.

«Hvem får ikke delta på demokratiets dansegulv når retten til personlig assistanse uteblir?»

Innleder: Eivind Digranes, Representant for Norges institusjon for menneskerettigheter

Del 3 

Debatt: «Hvordan blir framtidens BPA-politikk?»

Hva kan vi lære av BPA-politikken som har blitt ført i Norge de siste 29 årene? 

Er det fremdeles enighet om at BPA må bli et reelt og substansielt verktøy for likestilling av funksjonshemmede?

Hva mener politikerne om forslagene i BPA-utvalgets NOU 2021:11 «Selvstyrt er velstyrt»?

Skal framtidens BPA-lovgiving sikre alle funksjonshemmede med assistansebehov muligheten til å nyte sine menneskerettigheter? 

Panelet:

Sylvi Listhaug (FrP), partileder og stortingsrepresentant. 

Hildegunn M. T. Seip (MDG), sosialpolitisk talsperson og lokalpolitiker i Kristiansand

Anne Kristine Linnestad (H), stortingsrepresentant, Kommunal- og forvaltningskomiteen 

Kathy Lie (SV), stortingsrepresentant, Familie- og kulturkomiteen

Per Olaf Lundteigen (Sp), stortingsrepresentant, Arbeids- og sosialkomiteen.

Ordstyrer: Mone Celin Skrede, kommunikasjonsrådgiver i Uloba.


Etter forelesningen er det mulig å delta på den offisielle åpningen av Medlemmenes hus. Les mer om åpningen her.

Transport

Vi har satt opp gratis shuttlebuss (Freedom Express) fra Drammen togstasjon til hovedkontoret hele dagen. Se etter Uloba roll-up på baksiden av togstasjonen, ved rundkjøringen. Shuttlebussen går kontinuerlig fra kl. 09.00 til kl. 17.00. 

Dersom du har behov for å kjøre bil til arrangementet finner du parkeringsvakter som hjelper til på parkeringsplassen. 

Har du noen spørsmål knyttet til innholdet i dagen,  
ta kontakt med seniorrådgiver i Samfunnspolitisk avdeling i Uloba,
Egil G. Skogseth. 

Telefon + 47 32 88 24 56 

E-post: esk@uloba.no 

 
For spørsmål om påmelding kan du kontakte Jeanette Siren. 

Telefon: + 47 32 88 23 12

E-post: jsi@uloba.no 

FN-dagen for funksjonshemmedes rettigheter

3. desember er FNs internasjonale dag for funksjonshemmede.

Denne viktige dagen markerer vi selvfølgelig sammen med funksjonshemmede og med-allierte i hele landet, tradisjonelt med webinarer, fysiske arrangementer, fest og protest om funksjonshemmedes rettighetskamp, med debattpanel og gratulasjoner. 

Arrangement over flere dager

Sapien faucibus et molestie ac. Eu nisl nunc mi ipsum. Quisque egestas diam in arcu cursus euismod quis viverra. At lectus urna duis convallis convallis tellus id interdum velit.

Stolthetsparade-kit

På grunn av Korona-situasjonen lar det seg som kjent dessverre ikke gjøre å gjennomføre Independent Living-festivalen med fysisk oppmøte i år heller. Dermed slipper du å tenke på om du har penger, tid eller assistansetimer til å reise til Oslo!
Det blir heldigitalt. Det blir sendt fra et studio. Det blir viktige debatter, paroler, musikk, høytid og sprell

Paraden er en del av Independent Living-dagene


Stolthetsparaden arrangeres årlig i midten av juni som en del av Independent Living-dagene, hvor Uloba – Independent Living Norge avholder sitt årsmøte, og setter funksjonshemmedes utfordringer på dagsorden.
Stolthetsparaden er åpen for alle kampglade funksjonshemmede og alle andre som ønsker å vise solidaritet og støtte funksjonshemmedes likestillingskamp.

(video embed her)

Vi deler ut Stolthetsprisen

I 2019 arrangerte Uloba Stolthetsparaden for 12. år på rad. Fra 2018 har paraden vært en del av Independent Living-festivalen.

Etter Stolthetsparaden deles Stolthetsprisen ut. Prisen går til en funksjonshemmet person eller en gruppe funksjonshemmede som har gjort en spesiell innsats for å skape likestilling for funksjonshemmede.