– Vi må snakke mer om sammensatt diskriminering!

[ingress]Som skeiv, funksjonshemmet kvinne, skulle Henriette Nielsen(31) ønske politikerne snakket mer om interseksjonalitet.[/ingress]

Hva er ditt beste sommerminne?

– Det er vanskelig å si hva som er mitt aller beste sommerminne, da det er vanskelig å rangere opplevelser som er veldig forskjellige. Jeg tror noen av de beste opplevelsene er å være på ulike friluftsturer, som å padle kajakk i skjærgården, overnatte ute i telt eller hengekøye og klatre med venner.

 

Hvilke tre bøker anbefaler du folk å ta med seg på ferie? (og hva er din favorittbok noensinne)? 

– Denne ferien vil jeg anbefale folk å ta med seg:

  • Feminist Queer Crip av Alison Kafer
  • Freedom Is a Constant Struggle av Angela Y. Davis
  • Skråtekst: skeiv litteratur fra seksten unge forfattere

Den beste boken jeg har lest og som jeg har lest flere ganger, må være Ringenes Herre. Tolkien har greid å skape et spennende og komplekst univers.

Omslaget til boken "Feminist, Queer, Crip" av Alison Kafer.

Hvilken musikk skal du høre på i sommer?     

– I sommer kommer det nok til å gå mye i topp 50 Norway-lista på Spotify.

 

Hva irriterer deg mest i likestillingskampen for funksjonshemmede om dagen? 

– Det som irriterer meg mest om dagen er nok politikernes manglende vilje til å forstå at funksjonshemmede har rett på de samme grunnleggende menneskerettighetene som alle mennesker. Vi er ikke unike eller annerledes enn andre, vi ønsker bare å leve livene våre. Men vi får ikke mulighet til det på grunn av diskriminerende samfunnsstrukturer.

Et stort tekstilbanner med påskriften "Ikke kurer oss, aksepret oss!" i alle regnbuens farger.
Nielsen brenner for interseksjonalisme, det å tilhøre flere minoriteter samtidig.

Hva legger du i «stolt, sterk, synlig»?  

– I stolt, sterk, synlig legger jeg at det er lov å være stolt av hvem jeg er, og at det er helt innafor å kreve plass i samfunnet.

 

Hvilken politiker håper du at får svidd grillpølsene i sommer – og hvilken fortjener eventuelt den største softisen?  

– Den svidde sommerpølsa må dessverre gå til Abid Raja. Raja har vært likestillingsminister en god stund nå, men fortsatt har han ikke fått til fremgang når det kommer til funksjonshemmedes likestilling.

Det er vanskelig å dele ut en softis, opposisjonspolitikerne kommer med store ord nå. Men egentlig fikk de ikke til store endringer når de hadde regjeringsmakten sist. Må jeg imidlertid velge en politiker, går den til Nicholas Wilkinson. Han snakker hele tiden vår sak og bruker et vi-perspektiv. Han er tydelig på at han selv er funksjonshemmet, og vi trenger flere funksjonshemmede politikere.

 

Du får oppgaven med å legge opp partilederdebatt i høst, hvilke temaer ville du valgt?

– Hvis jeg kan velge helt fritt må det være interseksjonalitet og FN-konvensjonen for funksjonshemmede som hovedtema. Mange av oss funksjonshemmede og andre minoritetsgrupper opplever sammensatt diskriminering på grunn av kryssende identiteter. Hvis ikke politikerne setter søkelys på interseksjonalitet og sammensatt diskriminering frykter jeg vi vil oppleve økende forskjeller. Selv er jeg en skeiv funksjonshemmet kvinne og det fører til at jeg opplever sammensatt diskriminering fordi at jeg tilhører flere diskriminerte grupper. Dette er et tema politikerne sjeldent snakker om.

Bilde av Henriette Nielsen ute i solen. Hun har blondt hår som flagrer i vinden, store solbriller, ryggsekk og hvite ørepropper. Bak henne er sol, skjærgård og sjø.
Jeg tror noen av de beste ferieopplevelsene er å være på ulike friluftsturer, mener Henriette Nielsen. Foto: privat

Hva er den beste sommermiddagen?

– Den beste sommermiddagen må nok være selvfanget makrell som blir tilberedt på et bål i skjærgården. Det er ikke noe som er bedre enn en god middag i friluft.

 

Hvordan bidrar BPA til en god sommer?   

– Borgerstyrt personlig assistanse gis oss funksjonshemmede mulighet til å leve de livene vi ønsker. Med BPA får vi mulighet til å reise på drømmeferien, være på hytta, utfordre egne grenser eller ha en hjemmeferie som turist i egen by. Det er egentlig kun fantasien som setter grenser for hvilke ferieplaner man kan ha.

 

Les flere av Ulobas sommerintervjuer: 
Johannes Ramstad Finnanger(lenke)

Jørgen Foss(lenke)

Karin Andersen(lenke)

Nicholas Wilkinson(lenke)

Sebastian Tjørstad(lenke)