En softis til Karin Andersen

[ingress]Et likestilt samfunn handler ikke bare om lover og regler, sier Nicholas Wilkinson i «Sommerpraten».[/ingress]

Hva er ditt beste sommerminne?

– Da jeg fridde til mannen min på et fjell i Rondane. Han ville ikke gå, men jeg slepte ham opp fridde på toppen.

Hvilke tre bøker anbefaler du folk å ta med seg på ferie? (og hva er din favorittbok noensinne)?

– Det er en fantasyserie som jeg leser. Jeg tenker på politikk hele tiden med jobben min på Stortinget. Fantasy gir hjernen min fritid. Så les «The Wheel of Time». Hvis jeg må velge bare en bok, er det Egalias døtre fra Gerd Brantenberg. Det viser så tydelig at et likestilt samfunn handler ikke bare om lover og regler, det er hele kulturen som må bli endret.

Bokomslaget til Egalias døtre
Nicholas Wilkinson fremhever likestilllingsbudskapet i «Egalias døtre» av Gerd Brantenberg

Hvilken musikk skal du høre på i sommer? 

– Jeg hører på This is The Chainsmokers (Spotify-lenke) og Little Big (Spotify-lenke). Dansemusikk som gir mer energi.

Hva irriterer deg mest i likestillingskampen for funksjonshemmede om dagen?

– Det er så irriterende når folk snakker om å «hjelpe» oss. Kampen handler om likestilling. Vi som har en funksjonsnedsettelse, trenger ikke hjelp, vi krever likestilling.

Hva legger du i «stolt, sterk, synlig»?

– For meg handler det å være stolt om å være seg selv, sterk om å bruke kunnskapen for å hjelpe seg selv og andre, og synlig om å vise at vi har et mangfoldig samfunn.

Hvilken politiker håper du at får svidd grillpølsene i sommer – og hvilken fortjener eventuelt den største softisen?

– Jeg vil gi svidde pølser til Høyre og Fremskrittspartiet, som stemte imot å ta CRPD inn i norsk lov. Jeg vil gi softis til Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og Rødt, som støttet SVs forslag om å få det inn. Den største softisen ville jeg gi til Karin Andersen, som har kjempet for dette i mange, mange år.

Du får oppgaven med å legge opp partilederdebatt i høst, hvilke temaer ville du valgt?

– Jeg ville velge tre. Den første ville handle om likestilling, for alle – uavhengig av etnisitet, kjønn, legning, funksjonsevne og så videre. Den andre ville handle om et rettferdig Norge og gjerne en tannhelsereform eller gratis SFO. Den tredje ville handle om et rettferdig grønt skifte for at Norge skal bli en ledestjerne for klima- og miljøpolitikken.

Hva er den beste sommermiddagen?

– Pølser på hytta på Golsfjellet.

Hvordan bidrar BPA til en god sommer?

– BPA gir frihet, muligheter og valgfrihet på sommeren, men også hele året.