Se Independent Living-festivalen 2023 i bilder!

Vi har plukket ut blinkskuddene fra Independent Living-festivalen 2023. Her kan du oppleve folkefesten, selv om du ikke var der!

Fronten av årets Stolthetsparade. To mennesker holder en stor parole der det står "Stolt, sterk, synlig!" med hvit tekst og rød bakgrunn". Jenta til høyre har en hvit mobilitetsstokk. En av dem har på seg en t-skjorte med samme motiv som parolen. Bak dem ser vi mennesker i rullestoler, gående mennesker og en til parole i samme fargepalett med teksten "FOLK ER FOLK!". Flere har på seg t-skjorter i blått, rødt og gult med "Stolt, sterk, synlig!" på. Det er strålende sol. Bak den første parolen, til høyre i bildet, kan vi skimte Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm. Hun har brunt skulderlangt hår, sitter i en elektrisk rullestol og har en fløyte i munnen, samt mange buttons og t- skjorte.
Fronten av Stolthetsparaden 2023.
Foto: Finn Ståle Felberg

Støvet har såvidt lagt seg etter Independent Living-festivalen 2023. Uloba – Independent Living Norge vil takke alle som bidro til årets viktigste festival!

Under følger blinkskudd fra hvert av festivalens fem arrangementer. Ser du deg selv i folkehavet? Vi legger også ved en kort oppsummering for deg som ikke kunne være med fysisk i år, men som deltok digitalt, i minner og i tanker.

Likestillingsbrølet

Vårens viktigste seminar pågikk for første gang på Independent Living-huset i Drammen. Det ble et likestillingsbrøl i beslutningsstøttens tegn. Vi lanserte rapporten «Mitt liv, mitt valg», hadde panelsamtale om CRPD og politisk debatt om Ulobas mest kjente likestillingsverktøy, BPA.

Et overblikk over rommet Roberts, der Lilkestillingsbrølet ble holdt. Vi ser rommet bakfra med scenen, publikum og kameramannen som filmer det hele. På scenen står konferansierene Rina Wesenlund og Mone Celin Skrede. Rina har blondt langt hår og har på seg en lysegrønn kjole med mange tegninger på, som symboliserer funkisaktivisme. Hen sitter i en elektrisk rullestol og har glitrende joggesko. Mone har på seg en svart jumpsuit, har blå øyne og har barbert hodet sitt. Hun har en septum-piercing i nesen og en arm som er mindre enn den andre. Hun har svart øyesminke. På den ene armen har hun en midlertidig tatovering med teksten "Stolt, sterk, synlig!", i tillegg til buttons i rødt, gult og blått med Ulobas slagord på. På scenen ser vi mange store skjermer, samt scenelys og en skjerm med teksttolkning.
Likestillingsbrølet ble avholdt i rommet Roberts, på vårt eget Independent Living-hus, for aller første gang. Det var stinn brakke i rommet, og mange så på livestreamen fra andre rom på huset og fra andre steder i landet.
Foto: Finn Ståle Felberg
Generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm sammen med Cato Brunvald Ellingsen foran en rød rollup med Likestillingsbrølet-logoen på. Han holder en rød og hvit ropert foran munnen til Vibeke. På den er det festet en lapp der det står "Hva vil vi ha? Likestilling! Når vi vil vi ha det? Nå!". Vibeke har skulderlangt brunt hår og sitter i en elektrisk rullestol mens hun roper inn i roperten. Hun har også et blått Uloba-bånd rundt halsen. Cato har grått hår og skjegg, svarte briller, svarte klær og smiler bredt.
Generalsekretær i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm, sammen med Cato Brunvald Ellingsen (SV-politiker).
Foto: Finn Ståle Felberg
Fra venstre: Mone Celin Skrede, Vibeke Marøy Melstrøm og Tom Tvedt, forbundsleder for Norsk forbund for Utviklingshemmede,. På skjermen bak dem ser vi Berit Vegheim, daglig leder for Stopp Diskrimineringen, på en gul bakgrunn med teksten "CRPD. De fire viktigste bokstavene i Norge nå. Menneskerrighetene skal gjelde alle!". Berit har på seg en gul genser og har langt mørkeblondt hår og pannelugg. De fire er i en panelsamtale om CRPD. Mone og Vibeke ble beskrevet tidligere i saken. Tom Tvedt er en høy mann med brunt hår og brune øyne, ikledd mørk dress. De sitter på scenen og har alle mikrofon. Mone styrer samtalen og stiller spørsmål til deltakerne.
Fra venstre: Mone Celin Skrede, Vibeke Marøy Melstrøm og Tom Tvedt, forbundsleder for Norsk forbund for Utviklingshemmede,. På skjermen bak dem ser vi Berit Vegheim, daglig leder for Stopp Diskrimineringen. De har en panelsamtale om CRPDs betydning for funksjonshemmedes likestilling.
Foto: Finn Ståle Felberg
Bilde av publikum tatt forfra. I hjørnet ser vi programleder Rina Wesenlund. Vi ser et hav av mennesker med og uten rullestoler, samt paroler, kameraer, lyd og lys. De klapper og følger med på scenen.
Publikum.
Foto: Finn Ståle Felberg
Brita har mørkeblondt hår og en blåmønstret bluse, og sitter i en elektrisk rullstol. Eva Kristin (assistent) har på seg en knelang hvit kjole og har omtrent samme hårfarge som Brita. Mor Helga har på seg en ankellang hvit- og beigestripet kjole, et fargerikt smykke og har gråblondt hår. Hun har et ark i hendene som hun leser fra. Eva Kristin og Helga har på seg mikrofoner.
Fra venstre: Brita Hennum (rådseier), Eva Kristin Haugen (Britas assistent) og Helga Brun (Britas mor). De forteller om sine erfaringer fra beslutningsstøtte-prosjektet.
Foto: Finn Ståle Felberg
Prosjektleder for prosjektet "Empowerment med beslutningsstøtte", Elin Rise, og generalsekretær i Uloba Vibeke Marøy Melstrøm. Vibeke har blitt beskrevet tidligere i saken. Elin har langt tykt blondt hår satt opp i en knute, og en svart kjole med hvite prikker på. Hun har blå øyne som ser i kameraet, og et stort smil. Hun holder stolt frem rapporten "Mitt liv, mitt valg" sammen med Vibeke. De står foran scenen.
Prosjektleder for prosjektet «Empowerment med beslutningsstøtte», Elin Rise, og generalsekretær i Uloba Vibeke Marøy Melstrøm viser stolt frem rapporten fra det revolusjonerende prosjektet, der vi har utviklet et nytt og banebrytende likestillingsverktøy.
Foto: Finn Ståle Felberg
Fra venstre: May Nina Hansen Auby, Kristin Torske, Elin Rise og Mone Celin Skrede. De tre første er med i beslutningsstøtte-prosjektet. May Nina har lyst hår, solbriller og en hvit kjole med blå blomster. Hun sitter i en elektrisk rullestol. Kristin har på seg en okergul kjole med svarte og hvite blomster og holder en mobllitetsstokk i hendene. Hun har mørkeblondt skulderlangt hår og blå øyne. Elin har blitt beskrevet tidligere i saken. Her ser vi også at hun har øreringer i gull. Mone sitter ytterst til høyre og styrer samtalen om beslutningsstøtte.
Fra venstre: May Nina Hansen Auby, Kristin Torske, Elin Rise og Mone Celin Skrede. Alle er ansatt i Uloba. De tre første var med i beslutningsstøtte-prosjektet og forteller om dette, mens programleder Mone styrer samtalen.
Foto: Finn Ståle Felberg
Pandeldebatt om BPA, styrt av politisk rådgiver i Uloba, Martine Eliasson, helt til venstre. Hun har på seg olabukse, lyse joggesko og en fargerik bluse i gult og rosa. Hun har rødlig langt hår og briller. Til høyre for henne sitter Suzanne Rødseth fra MDG, iført svart bukse og cardigan og gul t-skjorte. Hun har mørkeblondt/brunt hår, pannelugg og briller. Til høyre for henne sitter Cato Brunvald Ellingsen fra SV. Han har blitt beskrevet tidligere i saken. Til høyre for Cato sitter Lavrand Kierulf fra FRP, iført beige bukse og blå piqué, og mørkt hår. Til høyre for ham sitter Ragnhild Male Hartviksen fra Arbeiderpartiet,  iført en mønstret kjole i ulike rosatoner og hvitt, med sølvfargede ballerinasko. Hun har mørkt skulderlangt hår. Lengst ut til høyre finner vi Simen Bondevik fra Partiet Sentrum. Han har grå bukse og svarte sko, grønn genser, krøllete rødt hår og briller.
En politisk debatt om BPA, full av temperatur. Fra venstre: Marine Eliasson (politisk rådgiver i Uloba, som styrer samtalen), Suzanne Rødseth (MDG), Cato Brunvald Ellingsen (SV), Lavrans Kierulf (FRP), Ragnhild Male Hartviksen (AP) og Simen Bondevik (Partiet Sentrum).
Foto: Finn Ståle Felberg

Popcorn og paroler

Etter Likestillingsbrølet var det på tide å slå hodene sammen og lage faner og paroler til lørdagens parade. Med rikelig med snacks og musikk til arbeidet ved DJ FG, var budskapet tydeleg:
– Handler det om mitt liv, må jeg være med!

En gutt og tre jenter i rullestoler smiler til kameraet. Foran dem ligger det to lyse labradorer som er servivehunder.
Både to- og firbeinte parolemakere var til stede.
Foto: Finn Ståle Felberg
En person i rullestol viser frem parolen "La meg sove i seng, ikke stol!". Vi ser flere mennesker i bakgrunnen som lager paroler.
Foto: Finn Ståle Felberg
Helle-Viv Mangerud og Maria Elisabeth Hagen fra Uloba med parolen "Stolt bestemor". Det er mange røde hjerter rundt skriften. Helle-Viv har blått hår og svarte klær. Maria er blond og har en hvit vertskap-t-skjrote på seg.
Uloba-ansatte Helle-Viv Magnerud og Maria Elisabeth Hagen.
Foto: Finn Ståle Felberg

Stolthetsparaden

10. juni rullet, marsjerte og brølte tidenes største stolthetsparade nedover Karl Johans gate i stekende sol. Norges største minoritets egen folkefest, fikk til og med sendetid på Dagsrevyen.

Festivaldeltakere på Universitetsplassen i strålende sol. Vi ser mange t-skjorter med teksten "Stolt, sterk, synlig!", i rødt, blått og gult. Vi ser paroler som "Frihet for meg er å få gjøre som jeg vil!". Det er både barn og voksne i bildet. Samtlige har på seg solbriller.
Festivaldeltakere på Universitetsplassen i strålende sol.
Foto: Finn Ståle Felberg
Grønt Funkisnettverk i Stolthetsparaden. Vi ser både voksne og barn holde en fargerik parole med teksten "Grønt Funkisnettverk – Et samfunn for alle, for alltid!" og MDG-logoen. Alle har på seg buttons og alle regnbuens farger. Til venstre i bildet er Suzanne Rødseth, som var med i den politiske debatten under Likestillingsbrølet.
Grønt Funkisnettverk i Stolthetsparaden.
Foto: Finn Ståle Felberg
Et overblikk over Stolthetsparaden, med korps, festival-t-skjorter, paroler og glade mennesker i solen.
Det ble en mektig parade i år, med rekordoppmøte, korpsmusikk, rop og gule, røde og blå t-skjorter med teksten «Stolt, sterk, synlig!».
Foto: Finn Ståle Felberg
Marianne Borger holder appell på Universitetsplassen. Hun holder armene ut og virker blid og engasjert. Hun har kort rødlig hår og har på seg røde klær, og også en rød Uloba-t-skjorte med teksten "Stolt, sterk, synlig!". Hun står foran en mikrofon i strålende vær.
Marianne Borgen, Oslos ordfører, holder appell på Univesitetsplassen.
Foto: Finn Ståle Felberg
Antifascistisk kor synger for oss på Jernbanetorget. Til venstre står en gitarist i svarte klær, og ved siden av ham står Mone Celin Skrede, programlederen for Likestillingsbrølet, og synger solo. Til høyre for henne står syv andre kordeltakere, alle er jenter. Foran koret står publikum og følger med.
Antifascistisk kor sang for oss da paraden ble avsluttet på Jernbanetorget. Mone Celin Skrede, som var programleder på Likestillingsbrølet, sang «True colors» solo.
Foto: Andrea Pharo Ronde

MiniStolt og henging på Salt

Mellom Stolthetsparaden og festivalens siste arrangement, Stolt Natt, kunne deltagerne nyte været på den tilrettelagte båten Arnøy. Og på land, på Salt, kunne barna delta på sirkuskurs. Nytt av året var en egen minifestival for de aller minste, men ikke mindre sterke, stolte og synlige.

Ulobas Helle-.Viv Magnerud på Salt, iført en vest og en hatt fulle av festival-buttons. Hun holder på hatten sin og ser i kameraet. Hun har mange armbånd på og er tatovert på armene.
Ulobas Helle-.Viv Magnerud i finstasen på Salt.
Foto: Andrea Pharo Ronde
Show for de minste med duoen Plutselig Sirkus. En jente er inne i en stor gul ball, og beveger seg rundt på scenen. Barna sitter foran scenen, i festival-t-skjorter og beundrer det som skjer.
Plutselig Sirkus holder show og sirkuskurs for de minste.
Foto: Andrea Pharo Ronde
En barnearm med en midlertidig tatovering med teksten "Stolt, sterk, synlig!". Rundt armen ser vi papirhjerter, stjerner og fjær som brukes til å lage kunst.
De midlertidige tatoveringene var populære!
Foto: Andrea Pharo Ronde

Stolt natt

Festivalens stjernespekkede nachspiel foregikk på Salt i et fullstappet basar-telt, og ble ledet av Trine Lise Olsen og Kent Børge Einseth. Stolthetsprisen ble i år tildelt TV BRA. I år delte vi også ut æresprisen, post mortem til Jens Petter Gitlesen (tidligere leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og Samarbeidsforumet for funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO, og ble mottatt av hans døtre. Les mer om Gitlesen og mottakelsen her. Vi fikk stolte toner fra Jørgen Dretvik, Thomas Tvedt og Cash Commitment. Sistnevnte holdt musikken gående utover kvelden slik at vi kunne danse og kose oss!

Fra venstre: Trine Lise Olsen, Kent Børge Einseth og Anneth Nielsen. De står på scenen under Stolt natt og er tydelig engasjert. Alle roper. Programlederne med mikrofon og Anneth med ropert. Trine Lise har på seg en lyserosa lang kjole og rød leppestift. Hun har blondt langt hår som er oppsatt, og brune øyne. I hånden holder hun talekort med festival-logoer på baksiden. Det gjør også Kent Børge, som har på seg en svart- og gråmønstret kortermet skjorte og svart bukse. Han har brunt skjegg og svarte briller og har lite hår på hodet. Han har blå øyne. Anneth, som står til høyre for ham, har på seg en lang knallgrønn kjole og har Uloba-armbånd på armen. Hun holder en ropert opp foran ansiktet sitt slik at vi kun ser roperten og ikke ansiktet.
Programledere Trine Lise Olsen og Kent Børge Einseth på scenen sammen med festivalsjef Anneth Nielsen.
Foto: Finn Ståle Felberg
Fra venstre: Eivor Gitlesen og Ellinor Gitlesen, avbildet med Ulobas ærespris, som de mottok på vegne av sin avdøde far, Jens Petter Gitlesen. Prisen er et bilde av en ropert, utført på en kunsterisk måte med tegninger som representerer Jens Petter. Eivor har rosablomstet kjole, lysebrunt hår og blå øyne. Ellinor har på seg en svart kjole med blomster i oransje og rosa toner. Hun har blondt hår og blå øyne.
Jens Petter Gitlesen, tidligere leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og Samarbeidsforumet for funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) ble tildelt Ulobas ærespris, post mortem. Døtrene hans, Eivor og Ellinor Gitlesen, mottok prisen på pappas vegne.
Foto: Finn Ståle Felberg
Fra venstre: Jørgen Dretvik, DJ FG og Gerhard Mørch på scenen etter sitt musikkinnslag. De holder hender og løfter armene opp i været med store smil om munnen. Dretvik har blitt beskrevet tidligere. DJ FG har oransje shorts, hvit t-skjorte med trykk og mørkeblondt/brunt hår og brune øyne. Gerhard har svart shorts, svart t-skjorte, headset og mørkeblondt hår og skjegg. Bak dem ser vi mange instrumenter.
Mot slutten av Stolt natt fikk vi et overraskelsesnummer der DJ FG, som har sørget for flott musikk gjennom hele festivalen, spilte trommer for oss, sammen med produsent Gerhard Mork og Jørgen Dretvik.
Foto: Finn Ståle Felberg
Svein André Olsen (beskrevet tidligere) og kjæresten danser foran scenen mens Cash Commitment spiller musikk bak dem. Kjæresten til Svein André har på seg en blåmønstret bluse og blåturkis kortbukse. Hun har brunt hår, pannelugg og brune øyne. De danser pardans og ser ut til å ha det veldig gøy.
Cash Commitment lot oss danse inn i natten. På bildet ser vi Svein André Hofsø og kjæresten som danser foran scenen.
Foto: Foto: Finn Ståle Felberg

Få mer festivalstoff her:
Et nytt og banebrytende likestillingsverktøy – årets festival er i gang
Jens Petter Gitlesen hedres med Ulobas Æresprisen post mortem
TV BRA får Stolthetsprisen