Uloba dokumenterer hva det offentlige gjør for å sikre at funksjonshemmede ikke blir diskriminert. Hvert år kartlegger vi hvordan funksjonshemmede med assistansebehov har det, og tar temperaturen på BPA-tilstanden i landet. Resultatene publiser vi i rapporten «Tilstandskartleggingen».
Vi gjennomfører også “Assistentundersøkelsen». Den kartlegger hvordan våre personlige assistenter har det på jobb, slik at vi kan iverksette tiltak for å forbedre oss som arbeidsgiver.
Vi har også utarbeidet rapporter om Beslutningstøtteråd, Funksjonsassistanse i arbeidslivet, og ulike gruppers meninger om BPA og funksjonshemmedes menneskerettigheter. Uloba har også gitt eksterne forskere og utredere i oppdrag å skrive rapporter om disse temaene.
Stortinget har ratifisert FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD). Det forplikter Norge til å innhente nødvendig statistikk og forskning. Kunnskapen er avgjørende for at politikerne skal kunne vedta politikk vi funksjonshemmede trenger for å kunne nyte våre menneskerettigheter.
Siden staten ikke gjør nok på dette området har vi i Uloba startet vårt dokumentasjonsarbeid. Ulobas perspektiv er at samfunnsskapte hindringer gjør oss funksjonshemmet. Vår dokumentasjon er også et bidrag til at Norge kan gjennomføre paradigmeskiftet i FN-konvensjonen: Fra en medisinsk til en sosial eller menneskerettighetsbasert tilnærming til funksjonshemmede.
Vår dokumentasjon blir brukt av politikere, organisasjonsfolk, journalister, studenter, analytikere og forskere.