Til lykke med morsdagen, mammaer med BPA!

Med BPA kan du være den beste mammaen som det ligger i deg å bli! Slik lyder Ellen Fossheim Johansens hilsen til andre funksjonshemmede mødre på morsdagen.

– Mitt fineste morsdagsminne er at Eivind Andreas overrasket meg med boller som han hadde fått assistenten min til å varme opp, sier Ellen Fossheim Johansen.

Hun er rådgiver i Uloba. Den jobben forutsetter at hun selv har erfaring med å lede en BPA-ordning, og Ellen Fossheim Johansen har hatt BPA siden 1998. Borgerstyrt personlig assistanse, BPA, gjør blant annet at vi som er funksjonshemmede, kan være foreldre på lik linje med andre. Men det betyr ikke at assistentene gjør selve foreldrejobben:

– Det må ikke være mor som legger klærne i skapet eller matboksen i sekken, men det er mor som forklarer at du ikke får si «Shut the fuck up» på skolen. Det er også foreldrene som kjenner barna og kan komme på innsiden og finne ut hvorfor de sa «Shut the fuck up».

“Mamma går i rullestol”

– Hva er det fineste med å ha fått barn?

– Det fineste ved å være mamma er at du møter deg selv i døra! Jeg blir minnet på hvordan jeg selv var som barn.

Ellen Fossheim Johansen beskriver hvor umiddelbare barna er i måten de snakker.

– Blant annet har begge mine barn sagt at jeg «går i rullestol», og det mener jeg er helt riktig!

Assistentene hennes har bistått med å kle på barna da de var mindre, og de kjører til skolen nå om vinteren. Mannen hennes har også BPA, og assistansen har gjort det mulig å dra på teltturer og London-ferie med hele familien.

– Vi feiret femtiårsdagen min i London i april 2019. Vi så tre musikaler, tok pariserhjulet London Eye og var med på Harry Potter-walkabout. Gutta var på en fotballkamp, og mannen min Remi og eldstemann var på Karl Marks-tur, forteller hun.

Ellen Fossheim Johansen foran sine to sønner i stua
Ellen Fossheim Johansen sammen med sønnene som nå er blitt store: Per Alexander og Eivind Andreas.

– Hvis du ikke har BPA, så skaff deg det!

Mange får dessverre ikke assistansetimer til foreldrerollen, selv om det er en del av BPA-rettigheten. På uloba.no kan du lese om flere som har kjempet om den nødvendige assistansen, og om funksjonshemmede foreldre som til og med blir truet med barnevernet når de ber om assistanse til å være mamma eller pappa.

Ellen Fossheim Johansen opplevde ikke dette da hun søkte om BPA første gang, men hun husker det var vanskelig å få mer assistanse da hennes forrige samboer døde.

– Hva vil du si til andre funksjonshemmede mødre på morsdagen?

– Hvis du ikke har BPA, så skaff deg det! Da kan du være den beste mammaen som det ligger i deg å bli, for morsrollen sitter i hodet og hjertet – ikke i armer og ben. Vi skal lære barna å se, og vi skal sørge for at de blir sett.

Les mer om foreldre med BPA

– Vag BPA-lov rammer oss foreldre

Mamma og pappa på lik linje

Informasjonsside om BPA