Tilstandskartleggingen 2025 – Årets viktigste undersøkelse

Bilde fra Stolthetsparaden med parolen "Frihet til å velge burde være en selvfølge".

Uloba kjemper for at vi funksjonshemmede med assistansebehov skal kunne leve livene våre på våre egne premisser. For å få til dette trenger vi kunnskap om hva som hindrer oss, og hva som gir oss større frihet. Nå inviterer vi deg som har tilknytning til Uloba, til å delta i Tilstandskartleggingen 2025 – en undersøkelse som gir oss innsikt i dine erfaringer, levekår, ønsker og behov.

Hvorfor delta?

Den kunnskapen du deler med oss, gjør Uloba til et kompetansemiljø for BPA i Norge. Politikerne og fagfolk lytter til oss, og dine anonyme tilbakemeldinger blir direkte brukt i det politiske arbeidet for en bedre hverdag med BPA. På denne måten hjelper du oss med å sette den politiske agendaen i Norge, slik at vi kan oppnå mindre prat og mer handling.

Målet er frihet og selvbestemmelse

Vi mener at BPA er et menneskerettighetsverktøy som skal gi hver og en av oss muligheten til å leve livet slik vi ønsker. Derfor inneholder undersøkelsen også personlige spørsmål om for eksempel hvordan du bor, og om du har fått det BPA-vedtaket du trenger. Svarene dine gir et ærlig bilde av hvordan funksjonshemmede har det i Norge i dag.

Tidligere undersøkelser har vist at altfor mange funksjonshemmede ikke tør å flytte til en annen kommune i frykt for å miste BPA-timer, og at mange ikke kommer ut i arbeid eller utdanning, selv om de vil. Slik kan vi ikke ha det. Tilstandskartleggingen gir oss argumenter og dokumentasjon som vi bruker i vårt politiske arbeid. Rapporten blir presentert hvert år for politikere, fagmiljøer og media under Skansgård-forelesningen 17. oktober.

En kortversjon av rapporten Tilstandskartleggingen 2025 vil bli publisert på uloba.no våren 2025. Den fullstendige utgaven blir tilgjengelig høsten 2025 og presentert på Skansgård-forelesningen 17. oktober.

Når og hvordan deltar du?

  • 6. januar 2025: Du mottar en e-post med lenke til undersøkelsen.
  • 19. januar 2025 (ved midnatt): Siste frist for å svare.

Undersøkelsen er utformet slik at du får spørsmål som er relevante for nettopp din situasjon. Det tar omtrent 7–10 minutter å svare, og alle opplysninger blir automatisk anonymisert.

Dette spør vi om

Tilstandskartleggingen 2025 er lagt opp slik at du i størst mulig grad vil få spørsmål som er relevante for din livssituasjon. Har du BPA, vil en stor andel av spørsmålene handle om BPA. Har du ikke BPA, vil de fleste spørsmålene handle om andre tema.
Tilstandskartleggingen 2025 handler om:

  1. Tilknytning til Uloba og tjenester du har vedtak om
  2. Om deg, din livssituasjon og levekår
  3. Ditt hverdagsliv og samfunnsdeltakelse
  4. Din BPA-ordning / Hvorfor du ikke har BPA
  5. Dialogen med kommunen om BPA
  6. Dialogen med kommunen om tradisjonelle helse- og omsorgstjenester
  7. Tillit til kommunen du bor i
  8. Livet med BPA
  9. Foreldre med assistansebehov – dialog med kommunen og erfaringer med BPA
  10. Hvordan du blir møtt i samfunnet, og dine muligheter til å delta
  11. Funksjonsassistanse

Er du som mottar undersøkelsen medarbeidsleder, verge eller nærstående?

Husk at spørreundersøkelsen handler om situasjonen til den som har assistansebehovet. Sammen kan dere finne den beste løsningen for hvordan vedkommende svarer. Kanskje kan hen svare selv, dere kan svare sammen, eller du kan svare på vedkommendes vegne – så lenge du ivaretar hens perspektiv.

Din stemme teller!

Jo flere som deltar, desto sterkere står vi i kampen for en BPA-ordning som virkelig oppfyller våre menneskerettigheter. Ta deg tid til å svare når du mottar e-posten 6. januar. Dine svar bidrar til et mer selvstendig og likestilt liv for oss alle.

Takk for at du tar deg tid!

Ofte stilte spørsmål:

Her er noen av de oftest stilte spørsmålene vi får, med svar angående Skansgård-forelesningen.