Skansgård-forelesningen 2023 – et kall til politikerne om å se mennesket fremfor diagnosen

Egil G. Skogseth på Skansgård-forelesningen 2023. Han har rødlig hår og skjegg, briller., grå blazer og hvit skjorte, og holder opp Tilstandskartleggingen 2023.
Egil G. Skogseth
Foto: Finn Ståle Felberg

Tirsdag 17. oktober tok vi temperaturen på BPA-Norge på Independent Living-huset i Drammen, på selve 32-årsdagen til Uloba. Tilstandskartleggingen 2023 ble presentert av Ulobas egne kommunikasjonsrådgiver Ihra Lill Scharning og seniorrådgiver for analyse og statistikk, Egil G. Skogseth, og vår egen politiske rådgiver, Martine Eliasson, loset oss trygt gjennom programmet. Den årlige kartleggingen, gjennomført av Uloba, tematiserer funksjonshemmede med assistansebehov sine levekår, hvordan dialogen oppleves med kommunen om BPA og hvilke effekter assistanse og mangel på assistanse gir i livene våre. 

Rakk du ikke å se Skansgård-forelesningen live? Da kan du se opptaket her!

Politisk rådgiver Martine Eliasson som programrleder. Hun har på seg en fargerik genser  i gult, rosa, svart og  oransje, svart bukse, beige sko og har rødlig langt hår, brune øyne og briller. Hun holder talekort i hendene og virker tydelig engasjert.
Martine Eliasson, politisk rådgiver i Uloba, loset oss trygt gjennom Skansgård-forelesningen.
Foto: Finn Ståle Felberg
Marsipankake med teksten "Gratulerer! Uloba 30 år".
Hurra for Uloba 32 år!
Foto: Finn Ståle Felberg

Rapporten dokumenterer også hva kommunene selv oppgir at de gjør når de forvalter BPA-ordningen. Det ble trukket frem mange hårreisende og interessante funn, og godt over 100 mennesker fulgte sendingen fysisk eller digitalt. 354 mennesker har svart på årets undersøkelse. 

Vibeke Marøy Melstrøm foran en Skansgård-parole. Hun holder opp Tilstandskartleggingen 2023. Hun har mørkt skulderlangt hår, blå overdel, svart bukse og  blå øyne. Hun sitter i en elektrisk rullestol.
Vibeke Marøy Melstrøm.
Foto: Finn Ståle Felberg

– Resultatene fra Tilstandskartleggingen kom ikke som noen overraskelse på oss. Funksjonshemmede med assistansebehov erfarer dessverre daglig kutt, avslag og innstramminger i sin assistanse.  For oss er dette viktige dokumentasjon i det videre arbeidet med å sikre BPA som et reelt likestillingsverktøy, sier Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba. 

Skal BPA fungere slik det var ment å være; som et verktøy for å kunne ta ansvar og ha styring i eget liv, samt fullt ut ha mulighet til å delta aktivt i samfunnet, må BPA løftes ut av helselovverket. BPA må forstås som en helhetlig assistanseordning og må lovreguleres som et virkemiddel for likestilling

Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba

Hovedfunnene fra Tilstandskartleggingen 2023 kort oppsummert:

  • BPA gir positive effekter, men kommunenes rasjonering er et hinder.
  • Offentlig statistikk om BPA synliggjør manglende oppfølging, uenighet og diskriminering.
  • Storkommunene planlegger å gjøre lite for å følge opp Stortingets BPA-reform.
  • Kommunene legger ofte opp til at innbyggere med BPA skal bli kontrollert  

Habibos sterke historie

Habibo Mahammad Mahmud sitter på scenen i en elektrisk rullestol sammen med Martine Eliasson. Habibo har på seg en lilla hijab og blåblomstret kjole. Hun har mørk hud og brune øyne, og leser fra et ark.
Habibo Mahammad Mahmud på scenen sammen med Martine Eliasson.
Foto: Finn Ståle Felberg.

Habibo Mahammad Mahmud (25) fortalte historien om hvordan det var å komme som mindreårig asylsøker til det ukjente landet Norge. Hun er opprinnelig fra Somalia, men flyttet til Norge etter at hun fikk vite at onkelen hennes bodde her. 

Da Mahmud kom til Norge skulle hun i utgangspunktet bo med familien sin, noe som ikke var mulig. Hun var også under utredning på Ullevaal sykehus, som var den instansen som fortalte at hun hadde mulighet for å søke på BPA. Veien til å få BPA har vært langt fra lett for henne. 

– Da jeg kom til Norge visste vi ikke hva slags diagnose og vansker jeg hadde, i Somalia fikk jeg mange kjerringråd for hva som kunne hjelpe meg til å bli bedre, men de kjerringrådene funket jo ikke, funksjonsnedsettelsen går jo ikke over av seg selv, forteller en latterfull Mahmud fra scenen. 

Mahmud forteller at hun i dag har BPA, men ikke nok timer i uken til å kunne gjøre det hun har lyst til. Hun formidler at livet hennes har blitt satt på vent, og at hun må planlegge ukene sine ut fra når hun har assistanse. Hun må ligge i sengen store deler av dagen fordi hun ikke kan komme seg ut av sengen uten hjelp. Dette viser et tydelig forbedringspotensiale i BPA-ordningen. Mahmud forteller at hun blir utstøtt fra samfunnet fordi hun ikke kan delta slik hun selv ønsker, dette er noe politikerne må ta tak i på nasjonalt plan. 

Habibos historie er ikke unik, og det er mange i Norge som har tilsvarende historier om å ikke få nok assistanse til å utføre hverdagen slik de selv ønsker. 

Skansgård-forelesningen kort forklart

  • Skansgård-forelesningen formidler funn fra Ulobas Tilstandskartlegging, som gjennomføres hvert år
  • Funksjonshemmede med assistansebehov svarer på undersøkelsen, som handler om levekår, opplevelsen av kommunen som BPA-forvalter og effekten personlig assistanse har for selvbestemmelse og likestilling
  • Skansgård-forelesningen har navnet sitt fra Ulobas «mor», Bente Skansgård, som brakte BPA til Norge. Skansgård var blant de fem gründerne som stiftet Uloba 17. oktober 1991.  

Les mer om Skansgård-forelesningen her.

Les Tilstandskartleggingen 2023 her.  

Egil G. Skogseth og Ihra Lill Scharning. Egil har grå blazer, hvit skjorte, rødlig hår og skjegg, blå øyne og briller. Ihra Lill  har svart genser, beige og svart blomstret bukse, skulderlangt mørkt hår og briller, og sitter i en manuell rullestol. De holder talekort i hendene og snakker til forsamlingen.
Egil G. Skogseth og Ihra Lill Scharning.
Foto: Finn Ståle Felberg

Egil og Ihra Lill, som la frem Tilstandskartleggingen, delte flere sitater om funksjonshemmedes opplevelser fra hverdagen, om hvordan kommunene prøver å sette en brems for BPA-ordningen, og hvordan mange kommuner prøver å kontrollere hva ordningen skal innebære. 

Kommunen sier at jeg ikke kan forvente å gjøre det samme som andre i samfunnet

Respondent, Tilstandskartleggingen 2023

Politikerne har ansvar for å jobbe for at funksjonshemmede kan nyte sine grunnleggende menneskerettigheter

Ole Petter Askheim. Han har på seg en grå genser og har gråhvitt hår og skjegg, briller og snille blå øyne. Han gestikulerer med armene og har en powerpoint--presentasjon bak seg og mikrofon.
Ole Petter Askheim
Foto: Finn Ståle Felberg

BPA-ordningen vi har i dag har ikke vært i særlig stor utvikling de siste 30-årene, kunne professor Ole Petter Askheim fortelle til den store forsamlingen.

Jonas Franksson på scenen. Han har en grønnrutete skjorte og svart bukse, mørkebrunt hår og blå øyne, og sitter i en manuell  rullestol. Han gestikulerer med hendene mens hans nakker, og har mikrofon på seg.
Jonas Franksson.
Foto: Finn Ståle Felberg

Jonas Franksson, Ordførande i Stiftarna av Independent Living i Sverige (STIL) lærte oss om hva svenske funksjonshemmede og det svenske samfunnet har tapt på å la politikere, byråkrater og domstoler gradvis gi personlig assistanse en medisinsk retning. 

Martine Eliasson på scenen med politikerne Eivind Knudsen (AP) Emilie Ovnerud (V) og Karl Haakon Lævold (H). Eivind har svart dress og hvit skjorte, og har mørkt hår og briller. Emilie har på seg svarte boots, blå jeans og blå genser, og har b runblondt hår og blå øyne. Karl Haakon har beige bukse, mørk dressjakke, stripete slips, gråblondt hår og
Martine Eliasson på scenen med politikerne Eivind Knudsen (AP) Emilie Ovnerud (V) og Karl Haakon Lævold (H).
Foto: Finn Ståle Felberg

Forelesningen ble rundet av med en engasjerende panelsamtale mellom Eivind Knudsen fra Arbeiderpartiet, Emilie Ovnerud fra Venstre og Karl Haakon Lævold fra HøyreFUNK, som diskuterte spørsmålet «Hva er barrierene for å få til en BPA-politikk som sikrer at ordningen blir et likestillingsverktøy?»

–  Vi må se på det individuelle behovet og ikke kun gjøre vedtak ut ifra diagnose. Vi må se hele mennesket, forteller Emilie Ovnerud fra Venstre.

Alle partiene har i dag «funkis»-nettverk som skal jobbe med politikken for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette har blitt etablert den siste tiden og er viktig for utviklingen av rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. 

Det er på tide at stortingsmeldingen “Selvstyrt er velstyrt” kommer nå, tre år etter sist melding, slik at vi faktisk kan starte diskusjonen i Stortinget,

Karl Haakon Lævold i HøyreFUNK. Meddebattantene nikker.

Partene var enige om at BPA-ordningen, slik den er i dag, må bli bedre, slik at flere funksjonshemmede  får den assistansen de har rett på, og friheten til å bestemme selv over eget liv og til å bevege seg fritt geografisk. 

De konkluderte for øvrig med at politikerne må bli flinkere til å møte på arrangementer som dette, og se mennesket fremfor funksjonsnedsettelsen. Politikerne har et tydelig ansvar for å jobbe for likestilling – også for Norges største minoritet; funksjonshemmede.

Tilstandskartleggingen 2023 finner du her.  

Opptak av Skansgård-forelesningen 2023 finner du her.