Reis til Vesterålen i sommer!

Med nok BPA kan jeg selv styre dagen min og gjøre det jeg har lyst til når jeg har lyst til det, mener Sonja Tobiassen fra BPA-utvalget. Hun tilbringer gjerne sommeren i Vesterålen.

Hva er ditt beste sommerminne?

Et av mine beste sommerminner er å dra på havet og fiske sammen med familien da jeg var barn, på skøyta til pappa. Ellers er det å dra på en av de mange fine, hvite sandstrendene og bade sammen med familie og venner på en godværsdag hjemme i Bø i Vesterålen, noe av det fineste jeg kan gjøre. For meg er sommerferie også å slappe av i solen med en god bok.

En gripende bok om livet

Bokomslag til romanen "Idas dans" av Gunnhild Corwin

Hvilke tre bøker anbefaler du å ta med på ferie?

Jeg anbefaler å ta med seg en bok av Kepler eller Yrsa Sigurðardóttir på ferie om du liker krim. Eller å lese Idas dans om du vil lese en gripende bok om livet.

Hvilken musikk skal du høre på i sommer?

Jeg har planlagt å gå på Bakgården festival for å høre på Madrugada og Chris Holsten i sommer. Jeg vil også få med meg en konsert med Moddi under Reginedagene i Bø i Vesterålen. Ellers hører jeg et veldig bredt spekter av ulik musikk året rundt, så jeg har ingen spesielle sommerfavoritter.

Stolt, sterk, synlig

Hva irriterer deg mest med likestillingskampen for funksjonshemmede om dagen?

Det som irriterer meg mest når det kommer til likestilling, er at vi ikke er kommet lengre til tross for at vi skriver året 2022. Det virker som en ikke kan forvente seg å få lov til å delta i samfunnet på like vilkår som alle andre. Hvis en har et hjelpebehov blir en fratatt ansvaret for eget liv og helse.

Hva legger du i «stolt, sterk, synlig»?

For meg er stolt, sterk og synlig å kreve sin rett til å ha like stor og selvsagt plass i samfunnet som alle andre.

Stolt over å være den man er.

Sterk fordi man kan og tør å være den man er på egne premisser og forutsetninger.

Synlig ved å kreve sin rettmessige plass og delta i samfunnet.

Danmark, Lanzarote, Vesterålen

en hånd med spreke, rosa sommernegler på en girspake.
Sonjas mål for sommeren var å bli så flink til å kjøre bil at hun kunne kjøre selv fra Tromsø til Bø i Vesterålen. Foto: Privat

Nevn et feriested med god universell utforming! 

Jeg har vært i Musholmbukt i Danmark, på Casas Heddy på Lanzarote og Reuma Sol i Alfas del Pi, og alle disse stedene var godt tilrettelagt for rullestolbrukere. I fjor bodde jeg på Ringstad Resort i Bø i Vesterålen. De har bygd noen fantastiske fine rom som er tilrettelagt for rullestolbrukere helt i havkanten. De har også et mål om å være et godt tilrettelagt feriested også for mennesker med funksjonsvariasjoner. Jeg vet ikke om de har fått opp å gå aktiviteter som passer for alle enda. Men det ligger vakkert til i Bø kommune som i seg selv vel verdt et besøk.

I år skal jeg bo på Kråkberget Fjordcamping. De har et par hytter som er tilpasset rullestolbrukere og som ligger nydelig til ved fjorden. Her finnes også en tilpasset båt som er mulig å leie om en ønsker å ta en tur på havet (men det var utfordrende å få til med elektrisk rullestol på grunn av tyngden det medfører og båten er av plast). Også denne fine plassen ligger i Bø i Vesterålen. Det er der jeg kommer fra og som derfor har en stor plass i hjertet mitt.

Nykokt sei med nypotet og rømme

Hva er den beste sommermiddagen?  

Den beste sommermaten for meg er nykokt sei med nypotet og rømme til, grillet hvalbiff eller ferske reker på godt brød med mango og aioli som tilbehør.

Jordbær med fløte eller rabarbragrøt er supergode sommerdesserter.

Tenk deg at du hadde fått innvilget ti ekstra BPA-timer i uka fra feriestart. Hva ville du brukt assistansen til? 

Hvis jeg hadde fått innvilget 10 ekstra timer BPA per uke i ferien, skulle timene vært brukt til å komme seg ut i naturen, dra på konserter og festivaler eller rett og slett være sammen med familie og venner.

Sonja på jubileumskonsert med KORK i Bø i Vesterålen. Hun har en sprek, oransje anorakk på seg, hvitt skjerf, og kveldssola i ansiktet. I bakgrunnen vises konsertdeltagere.
Bø i Vesterålen har stor plass i Sonja Tobiassens hjerte. Her på konsert med KORK. Foto: Privat

Hvordan bidrar BPA til en god sommer? 

BPA bidrar for meg til en god sommer ved å gi meg muligheten til å reise og besøke familie og venner. Det gir mulighet til å kunne delta på aktiviteter sammen med mennesker jeg er glad i, det være seg å gå ut å spise eller å gå på konsert, å dra på besøk eller på stranda. Eller kanskje grille eller lage mat på bål sammen. Det gir meg også muligheten til å stelle i hagen, lage god mat, trene eller bare være hjemme og lese en god bok når det er fint vær ute.

Med nok BPA kan jeg selv styre dagen min. Jeg kan gjøre det jeg har lyst til når jeg har lyst til det.

Lese mer? Sommerintervjuet med Guro Helene Sørdalen finner du her (lenke)