– Jeg er stolt av å ha assistanse, slik at jeg kan leve det livet jeg ønsker. Det sier BPA-rådgiver Regine Elvevold som forklarer hva Stolt, Sterk og Synlig betyr for henne.
– Sterk betyr at jeg står i kampene og at jeg kjemper for mine og andres rettigheter. Synlig betyr å vise at vi som har funksjonsnedsettelser er overalt. Jeg viser meg i offentligheten, viser at jeg er tilstede på kafeer, utesteder, restauranter og kino, sier Regine Elvevold.
Vi intervjuet henne da hun var juss-student. Nå er hun ferdig med studiene og har begynt å jobbe i Uloba som BPA-rådgiver. Vi lurer på hvordan overgangen har vært.
Fra juss-student til BPA-rådgiver
Regine ble ferdig med juss-studiet sommeren 2024 og brukte så et halvår på å søke jobber, bruke tid på organisasjonsarbeid, trening og reising.
– Så dukket jobben som BPA-rådgiver i Uloba opp. Jeg søkte og fikk den. Det er noe annet å jobbe enn å studere. Det er krevende og interessant på forskjellige måter.

Får du brukt utdanningen din i jobben?
– Jeg jobber jo ikke bare med juss. Men når man har studert juss har man mye forskjellig kompetanse som man kan bruke når man jobber som BPA-rådgiver, forteller hun.
Regine trives godt som rådgiver og liker å kunne hjelpe andre i en vanskelig situasjon: å kunne gi råd og veiledning.
– De lurer på alt fra Worksoft, Ulobas timeregistrerings- og planleggingsverktøy, til relasjonshåndtering, konfliktforebygging og å skape et godt arbeidsmiljø for assistentene. Videre spør de om balansen mellom assistenters ønsker og vedtakseieres behov.
– Jeg håper at etter hvert som arbeidslederne og vedtakseierne blir bedre kjent med meg, jo mer vil de dele.
Hun tror at hun vil lære mer av å komme borti mer avanserte saker. Dessuten har hun egenerfaring – tolv år med BPA.
– Først hadde jeg moren min som arbeidsleder, og så tok jeg over da jeg var ferdig utdannet.
Det at moren var arbeidsleder under studietiden, gjorde at hun slapp å bruke så mye tid på arbeidslederrollen mens hun studerte.
– Likevel gjorde jeg mye selv, og det lille moren min gjorde hadde jeg full innsikt i.
Bruker egne erfaringer
Regine forteller at hun ikke har så mange arbeidsledere enda, kun elleve stykker.
– Jeg har hatt en runde der jeg har blitt kjent med dem, og hørt hva som fungerer bra, om det er noe de ønsker ekstra oppfølging på. Jeg spør om hvor ofte de ønsker at jeg skal ta kontakt, eller om de vil ta kontakt selv.
Kommunikasjon er viktig, poengterer Regine.
Hun spør om råd fra de som har vært rådgiver i ordningene før. Slik kan hun gi arbeidslederne en god overgang.
– Arbeidslederne skal vite at jeg har hatt BPA i tolv år og at jeg har vært borti mye forskjellig.
Som jurist har hun kunnskap om lovverket og kan hjelpe til med klager og annet som arbeidslederne trenger.
Hvordan kan du som BPA-rådgiver bidra til at folk får leve frie, selvstendige liv?
– Jeg kan veilede dem med mine egne erfaringer, med hvilke rettigheter de har og hvordan de får innvilget de rettighetene, og jeg kan se deres situasjon individuelt.
Å se den enkelte
Regine forteller at det er viktig å se hva hver enkelt kan ha behov for, for å leve et fritt og likestilt liv.
– Det kommer helt an på hvilken livssituasjon man er i: går de på skole, studerer de, er de i jobb, har de barn og så videre.
Da vi intervjuet deg for noen år siden, sa du at du blant annet ville jobbe med rettigheter. Har du fått det ønsket oppfylt?
– Ja det begynner å bli oppfylt. Jeg har en veldig meningsfylt jobb og føler at jeg kan bidra med kunnskap og egne erfaringer. Personlig har jeg vært borti veldig mange rettigheter man kan ha krav på, og kan bistå med søknader og klager. Det er viktig å kunne veilede folk i hvilke rettigheter de har i ulike tilfeller.
En helhetlig assistanseordning
Da Regine var student, måtte hun kjempe for rettighetene sine, i tillegg til å skulle ha energi til alt det andre i livet, som å trene, delta i organisasjonsarbeid og reise. Da var det mye styr med timeføring og organisering av assistanse. Det er bedre nå, forteller hun.
– På universitetet hadde jeg en studieassistent som ble lønnet av universitetet, og jeg hadde også lesesekretær. Nå som jeg har begynt i jobb, har jeg funksjonsassistanse i den tida jeg jobber. Det fungerer veldig bra.
Funksjonsassistanse er å ha med seg en assistent på jobb, som assisterer med praktiske gjøremål i arbeidstida. Selv om dette fungerer bra for Regine, skulle hun ønske det fantes en helhetlig assistanseordning.
– Jeg kunne ønske at det fantes en assistanseordning der både funksjonsassistanse, BPA og studieassistent var bakt inn.
Hvordan fungerer funksjonsassistanse for deg?
– Funksjonsassistenten sparer meg for mye energi. Nå tar ting mye mindre energi enn før.
Hva bruker du funksjonsassistanse-timene dine til?
– Jeg trenger assistanse til å skrive på pc-en, til å lese alt på pc-en, og skrive notater under teams-møter, hvis jeg ikke hører når flere snakker samtidig.

Regine Elvevold
BPA-rådgiverRegine har nedsatt syn og hørsel, og bruker hjelpemidler for å høre. Likevel må assistentene ofte videreformidle det som blir sagt.
– I tillegg trenger jeg assistent når jeg skal reise til Drammen, eller på Uloba-torg hjemme i Tromsø.
Hun trenger også assistanse hvis hun skal på hjemmebesøk til arbeidsledere, eller til å fikse tekniske ting og hjelpemidler som ikke fungerer, sånn at jeg hører greit og ting fungerer optimalt.
– Jeg trenger assistanse til toalettbesøk, spise og til å legge meg på sofaen, skrive ut papirer, skrive på pc når jeg dikterer og lese opp eposter.
Å være en god samfunnsborger
Regine trenger assistanse fra morgen til kveld, til alt mulig. Stå opp om morgenen, assistere med påkledning, sminking og hår, matlaging, kjøre bil, trening, organisasjonsarbeid, delta på forskjellige møter, arrangementer med venner, reising, vedlikehold av hjelpemidler, og bruk av hjelpemidler.
– Jeg er leder og nestleder i flere organisasjoner, og er opptatt av å være en god datter, en god søster, en god venninne og en god nabo. Det bruker jeg BPA til. Jeg prøver å gjøre som samfunnet forventer. Hvis jeg skal besøke noen venner, så kanskje vi baker noe, kjøper inn noe jeg kan ta med dit, eller hjelper til å rydde etter et vorspiel.
Hva er veien videre for deg nå? Har du noen planer?
– Jeg skal på arbeidslederkurs nå i mai, fordi jeg nå fullt og helt har tatt over arbeidslederrollen.
Regine har mange jern i ilden. Hun skal til Drammen og Oslo i forbindelse med Independent Living-festivalen. Så skal hun til Mallorca og delta på leiren til Foreningen for muskelsyke i sommer. Hun skal også til Krakow og Arendalsuka i august.
– Jeg bruker BPA til å være den samfunnsborgeren jeg ønsker å være, avslutter Regine Elvevold.