Assistentundersøkelsen 2025: Stolte assistenter bidrar til likestilling

Assistenter i en rød boks. De har skilt der det står "Jeg bidrar til likestilling", "Assistanse gir frihet" og BPA er likestilling!".
Foto: Agnete Brun

Ulobas årlige Assistentundersøkelse er nå gjennomført, og resultatene for 2025 viser at våre assistenter fortsatt er stolte av jobben de gjør og opplever gode arbeidsforhold. Undersøkelsen er et viktig verktøy for å sikre et trivelig arbeidsmiljø og bidra til kontinuerlig forbedring.

Sterkt engasjement blant assistentene

I årets undersøkelse, gjennomført mellom 4. desember 2024 og 15. januar 2025, mottok vi 1389 svar. Dette viser en fortsatt sterk deltakelse og et stort engasjement blant Ulobas assistenter, etter fjorårets rekord på 1700 svar.

Hovedfunn fra undersøkelsen:

  • Høy trivsel og stolthet: 98% av assistentene er stolte av jobben sin som personlig assistent.
  • Gode arbeidsforhold: Over 90% rapporterer at de har et godt fysisk og psykososialt arbeidsmiljø.
  • Støtte og ledelse: De fleste assistenter opplever at deres arbeidsleder er en god leder og gir god oppfølging ved sykemelding.
  • Erfaring og ansiennitet: 25% av assistentene har jobbet i mindre enn ét år, mens 30% har seks års erfaring eller mer.
  • Demografi: 76% av respondentene er kvinner, 23% menn, og mindre enn 1% identifiserer seg som et annet kjønn. Aldersfordelingen er jevnt fordelt, med rundt 19% i hver av de fire aldersgruppene.
  • Utdanning: 41% av assistentene har høyere utdanning, mens 52% har fullført videregående skole.
  • Ansettelsesforhold: De fleste har faste stillinger, mens noen har tilkallingskontrakter eller midlertidige stillinger.

Endringer fra 2024 til 2025:

  • Andelen assistenter som opplever at de får tilstrekkelig informasjon om hvordan de varsler om avvik og kritikkverdige forhold, har økt.
  • Flere assistenter mener at tariffavtalen sikrer gode arbeidsvilkår.
  • Tilfredsheten med opplæring og arbeidsplaner har holdt seg stabilt høy.
  • Flere assistenter rapporterer om mangel på nødvendig utstyr, spesielt verneutstyr.

Stig Morten Skjæran, som er leder for avdeling for BPA-veiledning og kompetanseutvikling, og snart generalsekretær er glad for å høre at flere assistenter opplever å ha fått tilstrekkelig informasjon om hvordan de varsler om avvik og kritikkverdige forhold.

– Det betyr at informasjonen vi har kommet med ut til arbeidsledere og assistenter har virket, men at vi fortsatt har noe å gå på.

Stig Morten Skjæran

– Det er også gledelig å se at flere av assistentene mener at tariffavtalen sikrer gode arbeidsvilkår. Tariffavtalen sammen med pensjonsordningen, forsikringsordninger og alle andre rettigheter som er vanlig i arbeidslivet er med på å tydeliggjøre assistentjobben som en skikkelig jobb. Det er vi stolte av.

Områder med forbedringspotensial:

  • Flere assistenter rapporterer om manglende informasjon om hvordan de varsler om avvik og kritikkverdige forhold.
  • Andelen som svarer at de mangler verneutstyr har økt fra undersøkelsen i 2024.

Undersøkelsen som grunnlag for forbedringer

Uloba bruker resultatene fra Assistentundersøkelsen aktivt for å sikre at arbeidsforholdene er i tråd med lovkrav, tariffavtaler og interne retningslinjer. Funnene gir verdifull innsikt som vil bli brukt av Ulobas arbeidsmiljøutvalg (AMU) og administrasjon til å forbedre arbeidsforholdene ytterligere.

– 9 av 10 assistenter oppgir at deres arbeidsleder er en god leder. Det er gledelig lesning, sier prosjektleder for Assistentundersøkelsen, Egil G. Skogseth.

Han trekker også frem funnet som viser at de aller fleste respondentene forteller at de har det bra når de er på jobb.

Les hele rapporten her.

Vi takker alle assistentene som har deltatt i undersøkelsen og bidratt til å forme fremtiden for personlig assistanse hos Uloba.