Uloba søker ikke konsesjon i Eigersund 

Illustrasjonsfoto av Eigerøy fyr i Eigersund Kommune.
Foto: Nanco Hoogstad/ Wikimedia Commons.

Den utlyste BPA- konsesjonen for Eigersund kommune er så fravikende på viktige områder, at Uloba-Independent Living Norge avstår fra å søke. 

Uloba har etter en lengre dialog med Eigersund kommune, forsøkt å endre på flere av vilkårene i konsesjonen.  

Vi fikk til noen endringer som er viktige for de som har BPA. Blant annet:

  • Kravet om at en ikke kan oppholde seg utenfor kommunen i mer enn 5 uker per år mykes opp. Men kravet om at reiser må godkjennes av kommunen før avreise, spesielt ved utenlandsreiser, blir desverre stående. 
  • Arbeidsledere må ikke reise for å delta på fysisk opplæring, men kan benytte seg av tilretteleggerens digitale opplæring. Det er da en forutsetning forutsetning at opplæringen gjøres interaktiv. 

– Etter disse endringene var vi fortsatt et langt stykke fra å være fornøyd. Uloba kan derfor ikke delta i denne konkurransen, sier Aage Gjesdal, leder av samfunnspolitisk avdeling. 

Hva er en konsesjon?

  • Den vanligste måten kommunene anskaffer tjenester fra eksterne leverandører på, er gjennom å utlyse en tjenestekonsesjon.
  • “Tjenestekonsesjon” betyr kort og greit en kontrakt om å levere tjenester.
  • Når Uloba inngår konsesjon med en kommune, betyr det altså at vi inngår kontrakt med kommunen om å tilrettelegge for at funksjonshemmede innbyggere med assistansebehov kan få vår BPA. De som søker BPA og får innvilget, kan dermed velge Ulobas BPA.
  • Det er vanlig at flere tilretteleggere og leverandører får konsesjon i en kommune, slik at funksjonshemmede i kommunen selv kan velge hvilken BPA som passer dem best. Det kalles fritt brukervalg.
  • Vi skiller mellom leverandør og tilrettelegger fordi Uloba ikke bare leverer en tjeneste, vi bistår med å sette arbeidslederne, funksjonshemmede med BPA, i stand til å leve et selvstendig liv med BPA som likestillingsverktøy.

Kilde: Veileder til reglene om offentlige anskaffelser.

Ikke fritt brukervalg 

Det blir dessverre ikke fritt brukervalg for funksjonshemmede i Eigersund, ettersom kommunen har satt en begrensning på hvor mange tilretteleggere som får kontrakt.

– Tre tilretteleggere av BPA, er ikke fritt brukervalg. Andre kommuner har ingen begrensninger i antall tilretteleggere, eller tillater et langt høyere antall leverandører, sier Aage Gjesdal, og fortsetter: 

– Når Eigersund kommune på toppen av dette satte en timepris som utfordrer vår evne til å overholde inngåtte tariffavtaler, var det enkelt å si nei til denne BPA- konsesjonen. Men vi synes det er leit at ikke funksjonshemmede i Eigersund kan få nyte godt av Ulobas BPA. 

Nysgjerrig på hvor du kan få vår BPA? En oversikt over kommuner som kan tilby Ulobas BPA, finner du her.