Stolthetsparaden tilgjengelig med skjermleser!

[ingress]Felleskap og mangfold er kjernen i Stolthetsparaden og hele Independent Living Festivalen. Vi krever likestilling og MENNESKERETTIGHETER SOM SKAL GJELDE ALLE, og ikke minst tilgjengelighet og deltagelse for alle.[/ingress]

I år har vi derfor satt en egen «UU-gruppe» på saken, som har sikret universell utforming og tilgjengelighet for alle, inkludert skjermleserbrukere som ofte hang på utsiden av Ulobas arrangementer.

Paraden streames på en nettside (www.uloba.live) som går an å håndtere med JAWS skjermleser og som, ikke minst, beskriver parades avatarer som er ellers primært visuelle (men som har fått synstolkning slikt at alle kan velge det bildet som best representerer dem).

De 24 illustrasjonene er tegnet av kunstneren Annette Moi som kjennetegnes av fargerike illustrasjoner som ligner litt på forenklete barnetegninger. Hun har gitt visuell identitet til hele festivalen som i år er kledd i oransje. Likestillingsbrølet er symbolisert med en stor ropert på solgul bakgrunn, Stolthetsparaden har fått rosa klær og masse håndskrevede paroleskilt. Til slutt er det Stolt Natt som er kledd i blått med partyhatter (skikkelig fest må man selvfølgelig ha!). Hun har også laget illustrasjonene på buttons som kan bestilles i årets Parade Kit (stor gul button med ropert på, 3 små buttons med paroleskilt og ordene «STOLT», «STERK» og «SYNLIG» på hver button). Kle deg ut i alle regnbuens farger du også og bli med!

Siden for paraden blir todelt. På venstre side (øverst med Jaws og mange andre skjermlesere) er det en videoavspiller. Det er Youtube-spilleren mange kjenner fra andre nettsider. Velg knappen «Spill av» for å følge med på paraden. Bruk knappen «Stopp midlertidig» hvis du vil pause lyden (for eksempel hvis du vil lese parolene). På høyre side ligger parolene, og hvordan du navigerer og velger din parole, avatar og kallenavn beskrives i en link som er synlig på siden kun for oss som bruker skjermleser . Når du trykker på denne linken får du opp en veileder/oppskrift som da guider deg steg for steg gjennom avatar og parolevalg. Alt er strukturert med overskrifter, slikt at det blir lettere håndterbar for oss som bruker JAWS eller annen type skjermleser.

Siden til Stolthetsparaden åpnes opp på fredag den 04. juni kl. 16:00, rett etter Likestillingsbrølet. Med andre ord, det går an å sjekke og velge avatarene og parolene en dag i forkant av selve Stolthetsparaden.

Ingen unnskyldning denne gangen for å ikke delta og være like STOLT, STERK og SYNLIG som resten av Norges befolkning i Stolthetsparaden 2021!

Informasjon til de som bruker skjermleser

Siden for paraden er delt i to. På venstre side (øverst med Jaws og mange andre skjermlesere) er det en videoavspiller. Det er Youtube-spilleren mange kjenner fra andre nettsider. Velg knappen «Spill av» for å følge med på paraden. Bruk knappen «Stopp midlertidig» hvis du vil pause lyden (for eksempel hvis du vil lese parolene). På høyre side ligger parolene, og hvordan du navigerer beskrives nedenfor.

Parolene

Parolene innledes med en overskrift på nivå 1 (trykk 1 for å komme dit med Jaws): «Årets paroler»

Tittelen på hver parole er merket med overskrift 2 (trykk 2 og Skift+2 for å hoppe fra parole til parole).

De som støtter parolen er merket med overskrift 3 (trykk 3 og Skift+3 for å hoppe mellom de som har støttet en parole).

Rett under parole-titlene finner du et bilde og en knapp du velger for å støtte parolen: «Støtt denne parolen».

Støtt denne parolen

Velger du Støtt denne parolen-knappen kommer du inn i et nytt bilde (en såkalt modal).

Tittelen på parolen vises nå øverst. Rett nedenfor tittelen skal du velge et bilde som passer for deg. Bruk knappene Forrige og Neste for å velge bilde (beskrivelsen av bildet skal leses opp når du velger knappene).

Når du har funnet et bilde skal du velge kommune (eller land).

Skriv inn et kallenavn i tekstfeltet og velg knappen «Bli med i paraden». Når Bli med-knappen velges kommer du tilbake til hovedsiden. Du kan velge knappen Lukk (ligger øverst) hvis du angrer deg og ikke vil støtte parolen.