
Uloba er skuffet over at Senterpartiet ikke tok et tydelig standpunkt for likestilling for funksjonshemmede på sitt landsmøte. Nok en gang ser vi at retten til frihet og selvbestemmelse for funksjonshemmede blir skjøvet til side i den politiske debatten.
Senterpartiet hadde en gyllen mulighet til å sikre at borgerstyrt personlig assistanse (BPA) blir det likestillingsverktøyet det var ment å være. I stedet valgte partiet å opprettholde et system der kommunal forvaltning skaper store forskjeller i hvem som får BPA og hvor omfattende ordningen blir. Dette betyr at funksjonshemmedes frihet fortsatt vil avhenge av hvor vi bor.
Senterpartiet har vedtatt å gi BPA-ordningen et lavere innslagspunkt for statlig finansiering. Kommunal utgift per bruker skal ikke overstige 1,5 millioner kroner. Men dette er ikke nok. Så lenge BPA forvaltes som en helseordning i kommunen, vil systemet fortsatt være preget av uforutsigbarhet, skjønn og ulikhet.
Uloba har lenge påpekt at den eneste løsningen er å løfte BPA av helselovgivingen og over til statlig forvaltning. Det ville sikret at funksjonshemmede får like rettigheter uansett bosted, og at BPA vurderes som et verktøy for selvbestemmelse og samfunnsdeltakelse. At Senterpartiet ikke tok dette steget, er en stor skuffelse for alle som kjemper for reell likestilling.
Vi forventet også at Senterpartiet ville holde fast ved sitt tidligere standpunkt om å inkorporere FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) i menneskerettsloven. Dette ville vært et tydelig signal om at funksjonshemmedes rettigheter tas på alvor. Når dette ikke ble vedtatt, setter det spørsmålstegn ved hvor sterkt Senterpartiet egentlig står i kampen for et likestilt samfunn.
Uloba vil fortsette å presse på for at funksjonshemmede skal ha de samme mulighetene til samfunnsdeltakelse som alle andre borgere. Vi forventer at Senterpartiet i fremtiden vil ta ansvar og bidra til en løsning som sikrer frihet og like muligheter for alle, uavhengig av hvor de bor.