Ny film: Likestillingsnøkkel forsvunnet!

Sebastian Tjørstad i hvit skjorte og svarte bukseseler. Han har kort hår, briller og litt skjegg. Bak ham ser vi at han er på et detektivkontor.
Sebastian Tjørstad i rollen som detektivassistent.

Uloba lanserer ny film! «Jakten på den forsvunne likestillingsnøkkelen». Filmen beskriver de store utfordringene vi står overfor med BPA-ordningen i dag. Filmen vil Uloba bruke i påvirkningsarbeidet for å gjøre BPA til et likestillingsverktøy. 

I filmen kan du først møte funksjonshemmede som forteller om ulike hindringer de har møtt, om avslag på BPA-søknader og reduksjoner av vedtak.  

Deretter ser vi en detektiv med Downs syndrom som spør: hvordan er dette mulig? 

Svein André Hofsø i detektivkostyme, med grønnbeige dress, flosshatt og slips og hvit skjorte.Han har blå øyne.
Svein André Hofsø i rollen som detektiv.

En detektivassistent kan opplyse om at kommunene forvalter BPA ulikt, 356 kommuner og enda flere saksbehandlere skaper utallige forskjeller i hvordan BPA blir forvaltet.  

Filmen  kan du se på vår YouTube-kanal.

Synstolket versjon av filmen.

Saksbehandlerne har makt

En kvinnelig saksbehandler står bortenfor en gjeng som drikker øl. Hun spionerer på dem mens hun noterer i en notatblokk. Hun har på seg sykkelhjelm, skjerf og mønstret bluse. Hun har gått hår og ser streng ut.
En saksbehandler observerer en arbeidsleder som er ute og drikker øl med vennene sine.

Detektivassistenten beskriver hvordan saksbehandlere sitter med mye makt. 

– Hvorfor skal kommunen holde på med dette? Det kan ikke være riktig, sier detektiven.  

– Nei, systemet er ødelagt, sier detektivens assistent.   

Han forteller at i 2019 satte helseministeren og statsministeren ned et utvalg som skulle se på hvordan BPA fungerer. Så skrev utvalget en rapport, en NOU, slik at politikerne kanskje kan gjøre noen endringer.  

– De som ikke var enig i forslaget, tok dissens. Det vil si at de fire funksjonshemmede i utvalget skrev sitt eget forslag 

Selv om utvalget skrev det de kalte for et helhetlig forslag, kom dette forslaget bare fra seks av tretten medlemmer av utvalget. 2. mai i år var det 500 dager siden NOUen og dissensen ble  levert. 

– Selv om NOUen ble levert til Kjerkol for over 500 dager siden, har ingenting skjedd, sier detektivens assistent 

Vi er utålmodige

Anneth Nielsen med en stor ropert i hånden, et stort smil, solbriller og en hvit t-skjorte med teksten "Stolt, sterk, synlig!". Hun har brunblondt hår.
Anneth Nielsen under Stolthetsparaden 2022

Anneth Nielsen er teamleder i Samfunnspolitisk avdeling i Uloba. Hun mener filmen er viktig fordi Uloba kan bruke den til å opplyse kommunene og politikerne om at vi ikke kan fortsette sånn som det er nå. Det er alt for mye forskjellsbehandling fra kommune til kommune, slår hun fast..  

– Det vi ville med filmen var å illustrere hvor mange år likestillingskampen har gått, hvor lite vi flytter oss framover og hvor stor forskjellsbehandlingen er.  

– Formålet med filmen er å få løftet BPA fra kommunene til staten, sånn at det blir et reelt likestillingsverktøy. Jeg håper folk ser filmen og deler den. 

Hun forteller at filmen lages akkurat nå fordi vi enda ikke har fått noen signaler om at NOUen blir behandlet. 

– Derfor må vi uttrykke vår utålmodighet. Vi må opplyse politikerne om at dette har tatt veldig lang tid og at ingenting har skjedd. Vi vil vise politikere, funksjonshemmede og allierte at vi er utålmodige – nå må det skje noe!

Se på oss som en ressurs!

Aage Gjesdal foran parolen "Folk er folk" i paraden i år. Han har rød t-skjorte med teksten "Stolt, sterk, synlig!" på. Han sitter i en rullestol.
Aage Gjesdal under Stolthetsparaden 2023.

Uloba arbeider målrettet og systematisk for å skape et flertall på Stortinget, som kan be regjeringen fremme en lovproposisjon, slik at BPA kan bli et likestillingsverktøy. 

Stortinget vedtok allerede i vår at Regjeringen må komme til Stortinget med sak om oppfølging av NOUen «Selvstyrt er velstyrt», sier Aage Gjesdal, leder for samfunnspolitisk avdeling i Uloba.

Stortinget satte ingen tidsfrist, og vi arbeider med flertallet som stemte for dette i Stortinget, om å fremme nytt forslag om oppfølging av NOUen med en tidsfrist, dersom Regjeringen ikke viser at de følger opp Stortingets vedtak snarlig.  

Han kan fortelle at Uloba arbeider og systematisk for å skape støtte for vårt syn i samfunnet generelt bl.a. fra organisasjonene i arbeidslivet, Fagforbundet/LO, Virke og NHO.  

Vi har sett at flere kommuner, og ikke minst kommunenes interesseorganisasjon, KS, ønsker at BPA blir et likestillingsverktøy for funksjonshemmede med assistansebehov forvaltet og finansiert av staten. Det politiske påvirkningsarbeidet som gjøres hver dag er viktig for at samfunnet skal se på funksjonshemmede som en ressurs, og gi oss verktøyene vi trenger for å kunne bidra i samfunnet, kan Gjesdal fortelle.