NFU-konferansen 2024. Ekspertutvalget har sagt sitt – hva nå?

Cathrin sitter i salen under NFU-konferansen 2024. Hun har blå øyne og langt brunblondt hår, smiler til kameraet og har på seg en svart blazer.
Cathrin Janøy på plass i salen.

Uloba deltok aktivt på NFU-konferansen 15. mars, med ti deltakere, inkludert Martine Eliassen og Elin Rise, som stod på scenen. Temaet for konferansen var “Ekspertutvalget har sagt sitt – hva nå?”. Statssekretær Even Alexander Hagen oppfordret organisasjoner til å komme med høringssvar på ekspertutvalgets rapport om CRPD inn i norsk menneskerettslov. Kjetil Mujezinovic Larsen, en av ekspertene i utvalget, oppsummerte rapporten og påpekte at CRPD allerede begrenser kommunenes selvstyre, med håp om synlighet i rettsanvendelse og lovgivning.

Elin Rise om beslutningsstøtte

Elin står på scenen på Oslo Kongressenter bak en talestol. Bak henne ser vi rapporten "Mitt liv, mitt valg" på skjermen. Hun gestikulerer entusiastisk og har på seg en svart og hvit kjole. Hun har lagt hår og pannelugg og smiler.
Elin Rise på scenen.

Av våre egne var Elin Rise først ut på scenen. Hun fortalte forsamlingen om vårt nye likestilingsverktøy Beslutningsstøtteråd og la frem rapporten “Mitt liv, mitt valg – Empowerment med beslutningsstøtte”.

Beslutningsstøtteråd er et nylig utviklet likestillingsverktøy som tar sikte på å gi flere mennesker muligheten til å ta egne beslutninger om livet sitt. Inspirert av borgerstyrt personlig assistanse (BPA) og modellen Microboards fra organisasjonen Vela Canada, har Uloba utviklet beslutningsstøtteråd gjennom samarbeid med prosjektdeltakere siden 2016. Prosjektet har resultert i gode resultater og igangsatt innovasjonsarbeid for videreutvikling av modellen. Beslutningsstøtteråd innebærer bistand fra personer man stoler på til å ta store og små valg i livet, uten at rådet bestemmer på vegne av en. Modellen har blitt testet og tilpasset norske forhold, og Uloba jobber nå for å tilpasse norsk lovverk for å sikre tilgang til beslutningsstøtte for alle som ønsker det. Prosjektet ble avsluttet i juni 2023, og rapporten ble lansert under Ulobas Likestillingsbrøl samme år. Beslutningsstøtteråd ses på som et likestillingsverktøy som knytter beslutningsstøtte til selvbestemmelsesretten, og Uloba jobber politisk for å inkorporere funksjonshemmedes FN-konvensjon, CRPD, i Menneskerettsloven, samt for å få Stortinget til å enes om en egen lov om beslutningsstøtte.

Les mer om beslutningsstøtte, samt last ned rapporten “Mitt liv, mitt valg – empowerment med beslutningsstøtte”.

Martine Eliassons om BPA og artikkel 19

Martine står på en scene foran en svart talerstol i Oslo Kongressenter. Bak henne ser vi et stort bilde av Helle-Viv med ropert. Hun har på seg blå jeans, svarte sko, beige ullgenser og har på seg briller. Hun har langt rødlig hår og smiler.
Politisk rådgiver Martine Eliasson på scenen.

Ulobas politiske rådgiver Martine Eliasson presenterte deretter et engasjerende foredrag om Borgerstyrt Personlig Assistanse (BPA). Hun understreket viktigheten av CRPD, der artikkel 19 fastslår retten til personer med funksjonsnedsettelse til å bo og leve i samfunnet på lik linje med andre, med full frihet til å ta egne valg.

Martine beskrev BPA som et verktøy utviklet og drevet av funksjonshemmede selv. Hun fremhevet at BPA er avgjørende for å oppnå likestilling, selvbestemmelse og full deltakelse i samfunnet. Hun pekte på de systematiske barrierene og hindringene mange opplever, enten det er utilgjengelige bygninger eller diskriminering i utdanning og arbeid.

En sentral del av BPA er at assistentene skal hjelpe på en måte som gjør at den funksjonshemmede kan delta aktivt i samfunnet, fra daglige gjøremål til utdanning og arbeid. Martine poengterte imidlertid at dagens regulering av BPA under helse- og omsorgstjenesteloven skaper utfordringer, da det primært fokuserer på helsehjelp og omsorgstjenester. Dette begrenser muligheten for selvbestemmelse og likestilling.

Martine ga eksempler på urettferdigheter i praksis, hvor tilgangen til BPA varierer betydelig avhengig av hvor man bor eller livssituasjonen man er i. Hun understreket behovet for en egen lov for BPA som sikrer like rettigheter for alle som trenger det, og argumenterte for at ansvaret bør flyttes fra kommunene til staten for å sikre rettferdighet og en helhetlig tilnærming.

Et annet viktig poeng som Martine trakk frem var behovet for en helhetlig BPA-ordning som følger den funksjonshemmede gjennom hele livet, uavhengig av alder eller livsfase. Martine avsluttet med å understreke viktigheten av å følge CRPD og sikre reell deltakelse i samfunnet uten diskriminering eller hindringer, og argumenterte for at CRPD bør inkorporeres i Menneskerettsloven og være rammeverket for BPA.

Martines foredrag var tydelig og inspirerende, og understreket behovet for endringer i BPA for å sikre likestilling og selvbestemmelse for funksjonshemmede, i tråd med prinsippene i CRPD. Foredraget vakte oppsikt og applaus.

 Vi takker for en flott dag sammen med NFU og gleder oss allerede til neste år!