Møt BPA-rådgiver Ane

Ane Gisholt Gustavsen har jobbet som BPA-rådgiver i Uloba siden september 2015. Hun er ofte bevisst på å bruke egne erfaringer i sin daglige dialog med arbeidsledere.

Selv startet Ane Gisholt Gustavsen med BPA-ordning i mai 2014. På det tidspunktet bodde hun i Oslo. I dag bor hun i enebolig på Sem i Telemark og Vestfold. Her har hun rolle som kjæreste, samboer og bonusmamma. Hun bidrar sterkt både i hjemmet, fritidsaktiviteter og andre ting. Dette gjør hun ved hjelp av BPA. I tillegg til å lede sin egen BPA-ordning, er hun rådgiver i Uloba.

Skeptisk i utgangspunktet

Ane Gisholt Gustavsen har ikke alltid sett behovet for å ha Borgerstyrt personlig assistent Hun tenkte at hun levde livet sitt som hun selv ønsket og ville.

– For noen år siden var jeg veldig bestemt på at jeg ikke skulle ha BPA. Jeg var selvgående og følte at jeg skulle klare meg godt uten assistanse, sier hun.

En dag kom en av kompis av henne på besøk. Da snudde det. Han så leiligheten med nye øyne. Hun husker ikke nøyaktig hva han sa, men tenker seg om før hun svarer.

– Jeg tror han sa noe sånn som: “Det hadde vel vært fint for deg å få vasket på toppen av kjøleskapet eller i overskapene på kjøkkenet”, sier Ane Gisholt Gustavsen og ler.

Hun tenkte litt over hva han hadde sagt. Hun hadde jo tidligere levd livet så godt som hun kunne, og vasket og ryddet med sitt utgangspunkt. Etter å ha tenkt seg om noen runder til kastet hun seg ut i det og søkte om BPA. Det angrer hun ikke på i dag.

Les om forskjellen mellom BPA og hjemmetjenester (lenke).

– Etter at jeg fikk BPA har jeg kjent veldig mye mer på dette med selvstendighet. Jeg husker første gangen jeg kunne gå på IKEA for å handle stort uten å ha med meg mamma eller pappa. Det var stort og rart på en og samme tid.

Etter hvert som praten glir kommer det flere historier. Ane Gisholt Gustavsen forteller at en av assistentene skuret terrassen hjemme hos moren fordi de skulle ha bursdagsfest. Da kjente hun på mestring og det å kunne bidra. Assistenten fungerer som hennes armer og ben.

– Om jeg ikke hadde brukt rullestol ville jeg selvfølgelig vært med og vasket. Tidligere var rullestolen et hinder til å bidra med for eksempel vasking i hjemmet. Nå er hverdagen helt annerledes, fastslår Ane.

Bruker personlige erfaringer i jobben

Disse personlige erfaringene tar hun også med seg i jobben som BPA-rådgiver i Uloba. Den jobben har hun satt i over fem år. Siden da har hun reist rundt og bistått arbeidsleder over hele landet, fra Tromsø i nord til Arendal i sør. Hun har erfart at ferske arbeidsledere ofte trenger hjelp til å forstå hvor mye en BPA faktisk kan brukes til. Ane poengterer at hun ofte bruker personlige erfaringer i sitt møte med nye arbeidsledere.

Les om Ulobas BPA (lenke).

– Det er ingen fasitsvar på hvordan folk vil leve og lever livet sitt, men jeg kan være likeperson og hjelpe dem i gang. En av de største gledene jeg har i jobben er hvis de jeg er i kontakt med ser og forstår hvor stor betydning en BPA kan ha. For de aller fleste er livet med BPA helt annerledes enn livet de hadde før de fikk BPA.

Les om hvordan du får BPA (lenke).