Nå har det gått nesten 1000 dager siden regjeringen dokumenterte brudd på rettigheter for funksjonshemmede og at det trengs en ny BPA ordning som fungerer som et reelt likestillingsverktøy.
Våren 2024, fikk Erlend Svardal Bøe fra Høyre med seg et flertall på Stortinget for å kreve at Stortingsmelding om BPA skulle komme innen utgangen av 2024. Nå slenger helseminister Jan Christian Vestre døra hardt igjen, og sier at dette ikke er noe regjeringen skal jobbe med nå. I svaret til Svardal Bøe, sier han at regjeringen ikke rekker å levere en Stortingsmelding i år likevel.
I samme åndedrag sier han at dette er “starten på et viktig arbeid”. Vi opplever dette som en provokasjon. Hva er det Vestre egentlig mangler? Vi har nok kunnskap nå.
– Det har vært levert omfattende NOUer med tilhørende høringsprosesser, KS som representerer kommune-Norge, har stått sammen med funksjonshemmedes organisasjoner og kjempet om en BPA-ordning til staten i årevis. Nå er det nok. Regjeringen har fått servert på et sølvfat en historisk mulighet til å gjennomføre BPA i tråd med CRPD, men velger å prioritere det ned i sitt arbeid, sier Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba.
– For at vi skal få en BPA-ordning som fungerer som et reelt likestillingsverktøy, mener funksjonshemmedes organisasjoner, og vi i Uloba, at vi trenger en helhetlig assistanseordning som flyttes over til staten, og som tas ut av helse- og omsorgsloven, fortsetter hun.
Mange opplever utenforskap
Vi vet nok nå om at BPA ordningen slik den er i dag ikke fungerer. Den er i hardt vær i kommune – Norge, og mange funksjonshemmede opplever å få kutt i BPA – timer, eller ikke få innvilget de timene de trenger for å fungere i hverdagen og kunne bo hjemme. Det er disse menneskene som er stor del av utenforskapet i arbeidslivet og som ikke blir gitt anledning til å delta fordi de ikke får den assistansen de har krav på. Det er disse menneskene som fortsatt opplever diskriminering på kroppen, og som ikke får en reell mulighet til å delta i arbeidslivet og aktivt delta i samfunnet på lik linje som alle andre.
Funksjonshemmede er norges største minoritet fortsatt en nedprioritert gruppe, og dagens regjering, viderefører dessverre dette med sin politikk.
Regjeringen har gjentatte ganger pekt på at alt for mange mennesker opplever utenforskap i Norge. Og at noe må gjøres.
– Politikk handler om folk, og at de skal få det bedre, sa Vestre på Politisk kvarter på NRK i dag onsdag 5.september. Snakker han da også om funksjonshemmede? Da må det følges opp med konkret handling, ikke bare store ord og festtaler.
Ulobas årlige Tilstandskartlegging, viser at 50 prosent av funksjonshemmede mellom 18-66 år, befinner seg i utenforskapet. De er ikke i jobb, de er ikke under utdannelse eller i opplæring. Men heller ikke det ser ut til å vekke Regjeringens interesse. Årets rapport blir lansert 17.oktober, og tallene i år er ikke bedre enn tidligere.
Regjeringen har selv sagt at utenforskap avler dårlige levekår. Regjeringen bryr seg ikke om funksjonshemmede.
Mens vi børster av oss skuffelsen over at BPA- meldingen er avlyst, får vi retter vi søkelys på Stortingsvalget neste år. Vi er 872 000 stemmeberettigede funksjonshemmede her i landet. Vi kan avgjøre valget. – Nå er det viktig at vi, og bevegelsen står sammen for kampen for at BPA blir et likestillingsverktøy det er ment til å være, avslutter Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba.
Du kan lese spørsmålet Erlend Svardal Bøe og Svaret fra Helse- og omsorgsministeren her.