På kort varsel innkalte statsråd Vestre funksjonshemmedes organisasjoner, tilretteleggere som Uloba, kommunenes interesseorganisasjon KS, arbeidslivsorganisasjonene Virke og NHO til møte om BPA-ordningen 25. september. Hva vi fikk vite? Ingenting.
Stortinget har to ganger bedt regjeringen legge frem en stortingsmelding om BPA-ordningen. Ingenting har skjedd. Men etter at statsråd Vestre tidligere i høst svarte Stortinget at han ikke kunne legge frem en stortingsmelding i år, har Stortinget kommet med nye spørsmål om hva regjeringen holder på med. Det var derfor en presset statsråd som møtte organisasjonene og tilretteleggere av BPA ordningen denne uken.
Aage Gjesdal, som leder Ulobas samfunnspolitiske avdeling, var tilstede i møtet. Han etterlyste politisk lederskap fra statsråden.
– Det kan hende dette er store spørsmål, men det er politikernes ansvar å ta stilling til de store spørsmålene. Og likestilling for funksjonshemmede er en av de aller viktigste sakene for politikerne å ta stilling til i dag, sa han til statsråden.
Statsråds Vestre har tidligere vist til at det er stor uenighet om hva BPA-ordningen bør være.
– Det er helt feil. Det er enighet om hva som bør være hensikten med BPA-ordningen. Det var det i det utvalget jeg var en del av, og som leverte sin NOU om BPA i desember 2021, i høringen av denne og i samtlige partier på Stortinget, sier generalsekretær i Uloba Vibeke Marøy Melstrøm.
Hun viser til at det er brukt litt ulike ord og begreper, men at det enkelt kan sammenfattes som at målet med ordningen er selvbestemmelse, likestilling og deltakelse i samfunnet. I møtet med statsråden 25. september ble dette gjentatt fra funksjonshemmedes organisasjoner, KS, Virke og NHO som alle mener ordningen må flyttes ut av Helse- og omsorgstjenesteloven.
Statsråd Vestre ber nå om innspill om prioriteringer innenfor BPA ordningen.
– Det er helt uforståelig. BPA er en likestillingsordning, og arbeidslederne må selv kunne bestemme hva de skal bruke assistansen til, når og hvor, sier Melstrøm. Hun kan også fortelle at regjeringen virkelig har fått innspill, 187 høringsinnspill bare til BPA-utvalgets utredning.
I møtet sa statsråden at han ikke kan si noe om veien videre før nærmere jul.
Det er helt uforståelig. Vi er Norges største minoritet, med den viktigste saken som nå er på dagsorden i likestillingskampen. Vi forventer at regjeringen prioriterer oss, og hører på Stortinget som nå to ganger har bedt regjeringen komme med forslag som gjør BPA-ordningen til et likestillingsverktøy.
Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba.
Uloba mener Stortinget nå må sørge for fremdrift i saken, og er glad for at samtlige partier, med unntak av regjeringspartiene, ser betydningen av å få gjort noe med BPA-ordningen i denne stortingsperioden.