Den gjeve Stolthetsprisen gikk til Jamie Bolling, direktør for Independent Living Institute i Stockholm, under Stolt Natt på SALT i Oslo, lørdag 8. juni.
– Independent Living er et livslangt valg og et livslangt arbeid. Takk! Sa Jamie Bolling da hun mottok Stolthetsprisen på Stolt natt 8. juni.
Jamie Bolling får Stolthetsprisen for sitt utrettelige og mangfoldige arbeid i vår felles kamp for funksjonshemmedes likestilling og menneskerettigheter, og vår rett til deltakelse i samfunnet. Hun har en årrekke med rettighets- og likestillingsarbeid bak seg og har jobbet for spredning av, og bevisstgjøring om, Independent Living-Ideologien. Hun er en verdig vinner av årets Stolthetspris.
– Særdeles velfortjent! Jamie har hatt enormt stor betydning for vår likestillingskamp, både i Norge og i Europa! Jeg har selv hatt gleden av å kjenne Jamie etter mange års samarbeid, i tillegg til å sitte i styret til ENIL (European network on Independent Living), og i styret i Bente Skansgårds Independent Living-fond, sier Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm.
Bolling har bidratt til å utvikle personlig assistanse som et reelt verktøy for likestilling – det viktigste virkemiddelet for funksjonshemmedes likestilling.
Aktiv på en rekke fronter
Stolthetsprismottakeren har bakgrunn i sosialantropologi og funksjonshemmede-forskning. Hun er visepresident i styret for ENIL, the European Network on Independent Living, og daglig leder for Independent Living Institute i Stockholm. Hun har jobbet med hatkriminalitet og andre politikkområder vedrørende funksjonshemmede, og er i dag visepresident i MyRight, der hun jobber med internasjonalt utviklingsarbeid for funksjonshemmede. Videre er hun prosjektleder for prosjektet «Disabled Refugees Welcome» som administreres av Independent Living Institute.
Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba, sier at hun er utrolig stolt av, og glad for, at årets stolthetspris har gått til Bolling.
Melstrøm forteller at Bolling har en helt egen evne til å bygge relasjoner og til å skape nettverk, til å motivere og engasjere.
– Hun har stått på i storm og stille og har gjennom mange år vært selve navet og pådriveren i ENIL.
Melstrøm sier videre at Bolling favner om og bryr seg om enkeltpersoner og hun holder vår ideologiske fane høyt når hun jobber målrettet og strategisk for vår felles likestillingssak.
– En veldig verdig prisvinner! avslutter hun.
Viktig rollemodell
Jamie Bolling har bidratt til at BPA har blitt et reelt verktøy for likestilling, et virkemiddel for funksjonshemmedes frigjøring. Hun er en viktig rollemodell for mange, ikke bare i Sverige, men i hele Europa.
Vi gratulerer Jamie Bolling med Stolthetsprisen 2024!
Om kandidaten for Stolthetsprisen og begrunnelse for innstillingen:
Jamie har gjennom mange år vært executive director i ENIL (European network on Independent living). I dag er hun vise – president i styret.
I tillegg er Jamie daglig leder i ILI (Independent Living Institute).
Hun er også vise-presidentt i «MyRight» og prosjektleder for Disabled Refugees Welcome.
Hun satt som medlem av «the European Fundamental Rights Platform’s Advisory Panel» fra 2010 – 2014.
Jamie har jobbet systematisk og utrettelig i vår felles kamp for våre menneskerettigheter. Hennes innsats i funksjonshemmedes likestillingskamp, vår rett til deltakelse i samfunnet, spredning av, og bevisstgjøring om Independent living-ideologien har vært formidabel.
Spesielt har hun bidratt til å utvikle personlig assistanse som et reelt verktøy for likestilling – det viktigste virkemiddelet for personer med assistansebehov.
Hennes evner til å bygge relasjoner og bånd mellom mennesker og over landegrenser har hatt stor betydning for å opprettholde og utvikle ENIL som et sterkt nettverk for funksjonshemmede.
Hun har vært selve navet i ENIL gjennom mange år og hennes utrettelige innsats har hatt avgjørende betydning for ENIL`s fortsatt eksistens.
Jamie har alltid vært opptatt av erfaringsutveksleveksling mellom funksjonshemmede og har en iboende tro på mennesket, den enkeltes betydning og styrken ved å stå sammen i felles kamp.
Jamie er en viktig rollemodell for mange, ikke bare i Sverige, men i Europa.