En ny generasjon aktivister 

Gruppebilde av alle deltakerne på Camp Freedom 2023, sammen med generelsekretær Vibeke.

Hvert år arrangerer Uloba Camp Freedom, en sommerleir for unge, funksjonshemmede aktivister. 

Ni stykker var med fysisk og tre var med digitalt da Uloba arrangerte Camp Freedom, Ulobas aktivistleir for unge funksjonshemmede, for 3. gang 10.-13. august i år. 

Martine Eliasson er en av de som arrangerte og ledet Camp Freedom.  

– Vi arrangerer leiren slik at flere skal få kunnskap om Independent Living idelogien og Ulobas BPA, det viktigste likestillingsverktøyet vi har, sier Eliasson.

Vi trenger ambassadører for vår likestillingskamp, og vi trenger aksept for kampen ute i samfunnet. Vi vil skape en ny generasjon funksjonshemmede aktivister. 

En aktivistisk leir 

En parole med teksten "Frihet nå!".

Eliasson kan fortelle at gjennomføringen av leiren gikk bra. 

– Mange engasjerte, unge mennesker var med, sier hun.

– Det beste er å høre deres historier og perspektiv, å høre at de tør å komme med spørsmål, og se at de i løpet av campen blir mer aktive og vokser på det. 

Hovedtemaet var aktivisme? 

– Ja, det var jo en aktivistisk leir. I år var temaet samfunnsdeltakelse med BPA, og vi var innom ulike aktivismeformer. Blant annet hadde vi besøk av Natur og ungdom, som hadde et aktivismekurs for oss. 

Temaer for årets camp var også CRPD – FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter, og BPA – Borgerstyrt Personlig Assistanse.   

– Vi snakket om hvordan man kan være aktiv i samfunnet med BPA. Vi inviterte ungdomspolitikere til å svare på spørsmål om å lage et likestilt samfunn. Vi ville høre hvilken kunnskap de har om BPA og CRPD, og om hvordan de tenker at BPA skal bli et reelt likestillingsverktøy. Vi inviterte til ungdomspolitikerdebatt om BPA, CRPD, arbeidsliv og hvordan skape et likestilt samfunn for alle.   

Stort engasjement

Martine Eliasson smiler til kameraet mens hun sitter i et møterom.
Martine Eliasson, politisk rådgiver i Uloba.

Eliasson forteller at det var et stort engasjementet rundt BPA og CRPD på campen. 

– Vi var også innom historien til Uloba og hva Independent Living er. ENIL Youth kom og snakket om likestillingskamp på tvers av landegrenser, og Berit Vegheim fra Stopp Diskrimineringen kom og snakket om CRPD og menneskerettigheter. GIL, Göteborg Independent Living, snakket om aksjoner og kampanjer de har hatt. Vi hadde foredrag med Oda Rygh om hvordan man kan delta i samfunnsdebatten. 

Eliasson kan fortelle at flere av deltakerne ville være med i kampen for å få BPA. 

– Vi kan ikke ta våre rettigheter og vår likestilling for gitt. Det er viktig å gjøre klar en ny generasjon med aktivister: Vi skal ha de samme rettighetene som alle andre, og ikke ta til takke med mindre rettigheter enn ikke-funksjonshemmede innbyggere. 

Ta tilbake definisjonsmakta 

Hvorfor er det viktig at funksjonshemmet ungdom engasjerer seg? 

– Ungdomstid og ung voksen-tid er da man finner ut hvem man er. Man må ta tilbake definisjonsmakta over hvem man er og bli en likestilt borger, sier Eliasson.

– Vi blir hele tida satt i bokser og blir snakket om i stedet for med. Vi har behov som alle andre, for å være aktive i samfunnet og ha en tilhørighet.  Vi har ikke behov for omsorg, men for å ta ansvar og makt i eget liv. Vi skal gå i front for vår egen likestillingskamp og ikke la noen andre ta den for oss. Derfor er det viktig at unge deltar på Camp Freedom og blir en del av likestillingskampen. 

Eliasson mener det er viktig at flest mulig kan få mulighet til å være med på campen. 

– Nå var det tredje gang campen ble arrangert. I 2021 var det heldigitalt, og i fjor hadde vi en hybrid løsning, der man kunne delta enten fysisk eller digitalt. Vi må snakke mer med rådgiverne i Uloba så de kan snakke med sine arbeidsledere om campen, sånn at flere har mulighet til å delta.  

Hva gjør man hvis man vil være med neste år? 

– Når vi lanserer neste camp, kan man fylle inn et enkelt søknadsskjema. Når søknadsfristen har gått ut, tar vi kontakt med den enkelte søker, for å snakke litt med dem og gi ledig plass. Helt nye søkere vil  bli prioritert, men har man vært med før, er man også velkommen til å søke. Søknadsskjema ligger på Ulobas nettside under «Camp Freedom». Neste års camp avholdes 8.-11. august 2024, så save the date! 

Si ifra!

Bilde av Daniella. Hun har på seg en svart tettsittende genser og har et smykke rundt halsen og kors som øredobber. Hun har leppestift og er pent sminket, og har krøllete brunblondt hår. Hun smiler til kameraet oghar brune øyne.
Daniela Gutierrez Rodriguez, deltaker på Camp Freedom 2023.

Daniela Gutierrez Rodriguez var en av deltakerne i år.  

Hvorfor var det viktig for deg å delta på Camp Freedom? 

– Det var mange grunner. Jeg har alltid vært opptatt av å si i fra når noe ikke var riktig. Det var viktig for meg å kjempe for folks rettigheter. Det er mange av oss som ikke har nok krefter til å si i fra sjøl. Vi har alle en verdi. Det er viktig at vi er likeverdige og likestilte i samfunnet. 

Det er viktig for Rodriguez å si fra når noe ikke er riktig og å kjempe for folks rettigheter. 

– Mange har ikke krefter til å si fra selv, og da kan jeg si fra på andres vegne. Vi har alle en verdi, og det er viktig at vi blir behandlet som likeverdige og likestilte i samfunnet. 

En fantastisk opplevelse

Hva var best med leiren? 

– Det var så mye! Jeg likte alt! Det å møte nye folk var fint – sammen med folk jeg kjente fra før. Jeg er veldig interessert i politikk, så det aller viktigste for meg var kanskje debatten med ungdomspartiene. 

Mye av det de var gjennom på campen var nytt for henne, men hun har lenge vært opptatt av menneskerettigheter. 

– Jeg hadde ganske mye kunnskap om menneskerettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne fra før. Jeg fikk mye inspirasjon. Det handler ikke bare om vår kamp, eller vår bevegelse, men også om hva andre aktivister gjør. Jeg fikk se forskjellige måter å protestere på. 

Vil du anbefale andre å delta på Camp Freedom?  

– Definitivt! Det var en fantastisk opplevelse på mange måter.