Funksjonshemmede med assistansebehov i Trondheim opplever på nytt innskrenkninger i BPA. Fremskrittspartiet tar saken videre til Bystyret.
Funksjonshemmede med assistansebehov i Trondheim er fortvilet over situasjonen som nå er oppstått i kommunen. Administrasjonen har startet et systematisk kutt av BPA for dem som har ordninger under rettighetsgrensen på 25-32 timer. Blindeforbundet har reagert kraftig og Fremskrittspartiet tar nå saken videre til Helseutvalget og Bystyret.
Det er bare få måneder siden det sist var BPA- trøbbel i Trondheim. Administrasjonen satte prisen i den utlyste BPA-kontrakten så lavt, at seriøse leverandører ikke ville kunne innfri på sine tariffer. Heldigvis grep Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet inn og fikk hevet prisen i kontrakten. Nå skjer det imidlertid igjen. Administrasjonen klager på stort overforbruk og har igangsatt en systematisk ryddeaksjon. Administrasjonen hevder at kostnadene til BPA har skutt i været og at det er nødvendig med tiltak. Derfor innfører de kutt som rammer alle med BPA vedtak under grensen for rettigheten.
Maria Alseth (FrP) er leder av Helse og velferdskomiteen i Trondheim kommune. Hun reagerte med engang da hun ble kjent med at administrasjonen av økonomiske hensyn nå snur opp ned på hverdagen til funksjonshemmede i kommunen.
– Jeg reagerer på at BPA vedtak blir omgjort til vedtak om hjemmetjenester og støttekontakt. Dette selv om tjenestemottakeren selv gir uttrykk for at hjemmetjenester og støttekontakt gir mindre anledning til å leve et fritt og selvstendig liv, enn det BPA gir, mener Alseth.
Hun skriver at flere har gitt uttrykk for at BPA er nødvendig for å kunne stå i arbeid og ha et aktivt liv. Dette kan ikke ivaretas av hjemmetjenesten, men synes ikke å være hensyntatt ved vurderingene. Det synes heller ikke å være hensyntatt at støttekontakt-ordningen kun kan benyttes innenfor egen kommune. Derfor er den langt mer begrensende for den enkelte enn BPA er.
Maria Alseth vil løfte saken opp til debatt i Bystyret 23. mai og i Helse og velferdskomiteen den 28.mai
Lise Gunn Eskeland i Blindeforbundet i Trøndelag har reagert kraftig mot kommunens BPA- kutt.
– Flere tjenestemottakere, som har hatt BPA i en årrekke, har enten fått redusert timeantallet sitt, eller fått omdefinert tjenesten til hjemmetjeneste og støttekontakt mot sin vilje. Dette er i stor grad tjenestemottakere som har et tjenestebehov under rettighetsfestet timeantall på 25/32 timer pr. uke, skriver Eskeland til kommunen.
Blinde og svaksynte i Trondheim har blant annet fått beskjed om å skaffe seg robotstøvsuger og å ty til netthandel for alle innkjøp.
Terje Hegli har nedsatt funksjonsevne og bor i Trondheim.
– Jeg har hatt åtte timer BPA i uken, og selv om det er få timer, så har det fungert bra. Nå er hverdagen min rasert etter at jeg er flyttet til praktisk bistand og støttekontakt, sier han.
Hegli tror ikke administrasjonen forstår hvor stor forskjell det er på BPA og hjemmehjelp. Han har derfor bestemt seg for å klage på vedtaket.
Uloba følger saken tett og vil informere arbeidslederne i Trondheim om nye utviklinger.