Funksjonshemmedes rettigheter – rett på øret

Daglig leder Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen er med i alle episodene av CRPD-skolen. Her er hun i studio sammen med programleder Mone Celin Skrede.

Lær mer om funksjonshemmedes grunnleggende rettigheter. Nå kan du lytte til hele CRPD-skolen fra vår podkast.

Desto mer vi vet om funksjonshemmedes FN-konvensjon, desto vanskeligere blir det for politikerne å snakke over hodet på oss når de skal styrke rettighetene våre. Og de har lovet nettopp å styrke rettighetene våre denne stortingsperioden, ved å ta FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) inn i norsk lov. Hvis det gjøres på riktig måte, sikrer det at norsk lovverk ikke forskjellsbehandler funksjonshemmede.

Kvinnekonvensjonen, barnekonvensjonen og rasekonvensjonen er allerede tatt inn i norsk lov, men funksjonshemmedes FN-konvensjon er ikke det. Hvorfor ikke? Hva står på spill? Hvorfor er det så viktig at FN-konvensjonen blir en del av lovverket?

Uloba – Independent Living Norge og stiftelsen Stopp Diskrimineringen har laget podkast-serien CRPD-skolen, som innledet podkasten Selvsagt i sommer og høst.

Nedenfor finner du hele serien samlet, slik at du raskt kan sette deg inn i CRPD.

 • 1. episode 2021

  CRPD-skolen leksjon 1

  Hva er FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter? Hvem og hvor mange berører den? Hvorfor blir funksjonshemmedes menneskerettigheter behandlet ulikt andre menneskerettskonvensjoner? Gjelder ikke menneskerettighetene for alle?

 • 2. episode 2021

  CRPD-skolen leksjon 2

  Som mennesker har vi rett til å leve et selvstendig liv, å bli behandlet likt og rettferdig i rettssystemet. Vi har rett på privatliv og familieliv. Men hva sier FN-konvensjonen om disse rettighetene for funksjonshemmede?

  Hør om innholdet i flere av artiklene i FN-konvensjonen. 

 • 3. episode 2021

  CRPD-skolen leksjon 3

  Hvordan behandler Norge FN-konvensjonen for funksjonshemmedes menneskerettigheter? Hvordan følger vi den opp? Bryter vi konvensjonen, og på hvilken måte?

  I del 3 av CRPD-skolen hører vi flere faktiske eksempler på hvordan Norge bryter FN-konvensjonens artikler. Vi får også høre om FNs vurdering av Norge, og Norges argumenter for hvordan vi følger opp og behandler konvensjonen.

 • 4. episode 2021

  CRPD-skolen leksjon 4

  Det er viktig å kunne motsi dem som mener de har gode argumenter mot å ta funksjonshemmedes FN-konvensjon inn i norsk lov.Slik argumenterer du for å ta CRPD inn i lovverket, og slik møter du motargumentene. Du får også vite hvilke politiske partier som sier de vil ta CRPD inn i norsk lov. 

 • 5. episode 2021

  CRPD-skolen leksjon 5

  Hva skjer når norsk lov og FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter sier det stikk motsatte?

  Hva vil det innebære å ha indiividuell klagerett på brudd på FN-konvensjonen?

  Hvilke praktiske endringer kan vi ha forventninger om ved å ta CRPD inn i norsk lov?

  Vi avrunder vår 5-leksjoners CRPD-skole ved å svare på disse og flere lytterspørsmål om funksjonshemmedes FN-konvensjon.

Abonner på podkasten Selvsagt

Vil du vite mer om funksjonshemmedes likestillingskamp? Abonner på Selvsagt for å få høre de nyeste episodene til enhver tid.

Du finner Selvsagt der du vanligvis lytter til podkast. Du kan også abonnere ved å klikke her (lenke).