Hobbyfotografen

Heidi Anita Rahm er mye ute og tar bilder. Hun har både BPA og servicehund, og flere interesser som hun bruker BPA til å dyrke.

Rahm var åtte år første gang hun fikk et kamera mellom hendene. Det var farens kamera, og han ba henne ta et bilde av ham.

– Det er et sånt magisk øyeblikk som jeg fortsatt husker.  Bildet ble veldig fint, og det er i familiealbumet enda.

Rahm er aktiv på Instagram, og har to kontoer der som er mye i bruk. Den ene heter servicehunden_min, der hun legger ut bilder av servicehunden Ivo.

– Det har alltid vært litt magi å ha et speilreflekskamera i hendene, eller et mindre kamera, som et mobilkamera. Det er livskvalitet for meg, forteller Rahm.

Har du hatt instagram-kontoen lenge?

– Kontoen servicehunden_min fikk jeg  da jeg fikk Ivo. Jeg tenkte at jeg måtte vise folk hva en servicehund er. Mange av mine venner som har BPA har også fått servicehund. Mange får for få  BPA-timer, og en servicehund kan gjøre en forskjell.

Hva er det Ivo bistår deg med?

– Alt mulig. Han tar av og på klær. Han kan steppe inn når en assistent er syk, noe som gjør at selv om jeg må slite litt så klarer jeg meg. Jeg hadde kanskje ikke orket å få hjelp av Ivo hver dag, for det krever en del av meg. Men det er et fint supplement.

Rahm har også en annen instagram-konto som heter passion_for_living,

– Der har jeg en del naturbilder, bilder fra hverdagen min og fra det som gir meg livskvalitet. Det siste innlegget jeg hadde der var om tomatplantene mine, jeg hadde en reels-video om hvordan man kan lage gjødsling i hagen. Jeg skulle kanskje hatt en konto til om hva en assistent gjør i hverdagen – om hva det vil si å kunne leve sitt eget liv med assistanse.

På oppdagelsesferd med BPA

Heidi Anita Rahm er en ivrig scrapbooker. På bildet ser man Heidi Anita Rahm sittende foran et bord med scrap book-verktøy på, som en rull med teip, en saks og flere sjablongformer. Rahm selv har langt lysebrunt eller mellomblondt hår, og er kledd i en khakigrønn fleecejakke. Hun smiler konsentrert mens hun legger på plass motivet på arbeidsbordet under seg, som for anledningen er kledd med et grønt målebrett.

Rahm bruker BPA til å dyrke hobbyene sine. Siden hun liker å ta naturbilder, hender det at hun trenger assistanse til å ta bilder der det er litt kinkig å komme til.

– Da kan jeg si til assistenten: «Kan du fjerne den kvisten der?» fordi den er i veien når jeg skal ta et bilde. Assistanse er også veldig godt å ha for å dytte meg ut av grøfta når jeg står fast med rullestolen.

Du er litt på oppdagelsesferd?

– Ja, veldig på oppdagelsesferd. Og noen ganger går jeg der jeg ikke burde ha gått.  Det gir meg mye å kunne utforske mine egne veier.

Så dette er livskvalitet for deg?

– Ja. Det å komme seg ut er viktig for meg, og det har ikke minst vært viktig etter at jeg fikk Ivo. Det er veldig bra med assistenter som henger etter på sparkesykkel, noe som gjør at vi kommer oss fram litt fortere. Det er også veldig bra å ha assistent i form av BPA og i form av servicehund. Assistenten klarer mest, men de utfyller hverandre.

Hva betyr det for deg å kunne leve ditt eget liv med assistanse?

– Det betyr mindre frustrasjon. Det betyr at jeg kan spare krefter og ha mindre vondt. Det tar ikke bort smertene, men holder dem på et nivå som gjør det ok å leve.

Tomatsaus av hjemmedyrkede tomater

Rahm forteller at å ha BPA betyr at hun kan fotografere, dra på bytur og være hjemme og tilrettelegge mat og baking.

– Nå skal vi snart lage tomatsaus av tomatene fra plantene mine. BPA betyr at du får gjort det du ville gjort om du ikke hadde hatt en funksjonsnedsettelse. Å ha hund og rullestol lager jo også en del skitne gulv, og det er livskvalitet at assistentene sveiper over og gjør det hyggelig, så det kan komme folk på besøk. Det er litt utfordringer, men det løser man med assistanse.

Er det andre aktiviteter du bruker BPA til?

– Ja. Jeg har alltid likt å sy. Det er en utfordring for meg å skjære i stoff, men nå har jeg fått mer timer, så fra høsten av skal jeg sy en gang i uka sammen med en assistent. En assistent har lært meg å hekle også, noe jeg har hatt mye glede av.

Hun prøver  å ansette assistenter med kreative egenskaper som hun kan dra nytte av.

– Jeg er en person som ikke kan sitte stille uten å ha noe å gjøre, forteller hun.

– Jeg har det mye bedre hvis jeg har noe i hendene.

Scrapbooking og hagestell

Hun driver også litt med scrapbooking, og  da må hun be assistentene stanse ut figurer for henne. På instagram-kontoen hennes passion_for_living kan en se bilder av dette.

Det virker som du har flere hobbyer som blir mulig med BPA?

– Ja, det har jeg. Jeg lager såpe fra bunnen av, og da er det viktig å tenke HMS. Vi bruker kaustisk soda, så det har vært en prosess å involvere en personlig assistent i det. Det har gått veldig bra, for jeg har tatt sikkerhet og det å gi god informasjon på alvor. Så lager jeg gode såper, gjerne med ting jeg finner i hagen, som ringblomster.

I tillegg har hun hagestell som hobby.

– Med verandakasser i riktig høyde klarer jeg å plante mye selv. Jeg sår tomatplanter, salat, chili og mye annet som settes ut i hagen. I år har jeg disse spiselige vekstene i hagen min: bringebær, plommer, jordbær, gulrøtter, poteter, tomater, chili, salat, blåbær med mer.

– med verandakasser i riktig høyde klarer jeg å plante mye selv, sier Heidi Anita Rahm. Bildet viser en verandakasse som bugner av blomster i gult, blått, rosa, lilla og hvitt. På den ene kanten står det en mindre potte med en smijernslignende kattesilhuett på.

Vinter på Gran Canaria

Har du noen planer fremover som du skal bruke BPA til?

– Jeg har leid en leilighet på Gran Canaria i januar og februar, for å rømme litt fra den verste vinteren.  Det blir spennende å reise med BPA over en litt lengre periode. Jeg kan fotografere og gjøre andre ting samtidig som jeg får dekket personlige behov.

Da har du ikke hund, eller?

– Da skal jeg ha med hunden. Han er alltid med meg.

Dessuten er Rahm for tiden på jakt etter nye assistenter.

– Nå har jeg en assistent som måtte slutte på grunn av helse, så nå må jeg ut på nye eventyr og finne nye assistenter. Jeg håper å skape en god setting som gjør at jeg kan utvikle det jeg driver med, og da må jeg finne de riktige personene.