
– Vi mener ikke at alle oppgaver som har med kropp og helse å gjøre, skal bli igjen i helselovgivningen. Tvert imot frir vi oss fra kravene og restriksjonene som følger med at kommunene skal ha ansvar for og kontroll over tjenestene, forklarer Vibeke Marøy Melstrøm.
Noen av oppgavene som er vanlige for en personlig assistent å utføre, er helserelaterte oppgaver. Det kan være assistanse til å ta en dusj, stå opp og legge seg eller til å kle på seg. Det kan også være å legge tabletten på tunga di når du trenger å ta medisin, kateterisering eller å håndtere respirator. Kjernen i BPA ordningen er at du selv er ansvarlig for alle de praktiske oppgavene du setter dine assistenter til.
Ingen grunn til bekymring
I forbindelse med kampanjen vår for å få BPA ut av helselovgivningen har vi fått kommentarer fra funksjonshemmede som bekymrer seg for at disse typer oppgaver skal falle ut av BPA-ordningen. De er redde for å miste sin BPA eller få mindre BPA.
Det er ikke dette som ligger i det å løfte BPA ut av helselovverket.
Signér oppropet for å få BPA ut av helselovgivningen. (Ekstern lenke)
Vi har ansvar for oss selv
– Ideen om BPA startet nettopp med at vi selv ville overta kontrollen over all assistansen vår, også helserelaterte oppgaver. Selv om noen andre for eksempel puttet paraceten i munnen min hvis jeg hadde vondt i hodet, ville jeg selv ha ansvaret for at dette ble gjort, på lik linje med alle andre myndige personer i samfunnet. Det er kun den praktiske utførelsen vi trengte assistanse til, forteller Vibeke Marøy Melstrøm.
Før hun hadde BPA, var det helsearbeidere fra kommunen som kom for å gjøre mye av det hun har assistanse til. Men det betyr ikke at oppgaven krever helsefaglig kompetanse. Det betyr heller ikke at disse oppgavene ikke hører hjemme i en BPA-ordning utenfor helselovgivningen.
Les mer
Derfor må BPA ut av helselovgivningen
Se hvorfor Vibeke Marøy Melstrøm mener at du bør signere oppropet (video på Facebook).