
Trondheim kommune har brukt den samme tabellen for timeutmåling til hjemmetjenester for eksempel i eldreomsorgen, som til Borgerstyrt personlig assistanse, BPA.
Fant ut hvordan BPA-timene ble beregnet
I november i fjor vedtok formannskapet at kommunen skulle slutte med det. Endringen kommer etter at funksjonshemmede selv engasjerte seg.
– Det begynte med at vi ble oppmerksomme på at funksjonshemmede fikk få assistansetimer, og det var vanskelig å få timer til fritidsaktiviteter. Vi gikk lengre inn i noen saker og etterlyste verktøyet som kommunene brukte til beregning av BPA-timer. Etter mye om og men kom det en liste over hva kommunen beregner at vi trenger hjelp til og hvor lang tid det tar. Lista hadde absolutt ingenting med BPA å gjøre, forteller Kirsti Stenersen. Hun er leder i regionstyret til Norges Handikapforbund i Trøndelag.
Både NHF Trøndelag og det kommunale rådet for funksjonshemmede engasjerte seg i saken. De hadde inntrykk av at det politiske vedtaket om BPA ikke var fulgt opp i kommunen. Da de studerte ankesakene for BPA, fant de ut at 40 prosent av BPA-vedtakene ble anket, og av dem igjen ble 40 prosent omgjort på grunn av saksbehandlingsfeil.
Enstemmig vedtak
En av dem som ble rammet av Trondheims gjerrige utmåling av BPA-timer, var Ida Sødahl Utne, som fikk et vedtak på 12 minutter assistanse i uka.
– Medieoppmerksomheten om henne gjorde furore, sier Håvard Ravn Ottesen i Råd for funksjonshemmede i Trondheim.
– I forbindelse med saken om Ida hadde vi den første runden med Arbeiderpartiet.
Funksjonshemmede i Trondheim visste at de måtte prøve å få politikerne på sitt lag, og Håvard Ravn Ottesen beskriver intens jobbing sammen med Arbeiderpartiet fra våren til november i fjor.
Arbeiderpartiets Sissel Trønsdal og Venstres Jon Gunnes foreslo nye BPA-retningslinjer for formannskapet i
Trondheim, og forslaget ble enstemmig vedtatt.
– Vedtaket var bedre enn vi håpet på, forteller Kirsti Stenersen.
Selv har hun ikke tort å søke om BPA før det kommer ny veileder. Nå jobber rådmannen i kommunen med å lage den nye veilederen.
Her er oppskriften
- For å avdekke feil i BPA-vedtak, kan du sammenligne assistansebehovet slik det er registrert i helseregisteret Iplos, med det innvilgede behovet.
- Gå sammen med flere organisasjoner, og press på beslutningstakerne fra
flere kanter. - Få en eller flere politikere på ditt lag. Gi dem en god innføring i meningen
med BPA. - Det er lettere å få gjennomslag for en sak når den er omtalt i avisa.
- Urimeligheten må være synlig lokalt før politikerne ser at noe er feil. Derfor må du være forberedt på å invitere politikere eller journalister hjem for å se din situasjon.
Artikkelen ble første gang publisert i Selvsagt nummer 12.
Les hele Magasinet Selvsagt nummer 12 i PDF-utgave.
Les også: