
Denne uka har regjeringen foreslått en ny modell for å gi innbyggerne større valgfrihet når det gjelder kommunale tjenester. Det støtter vi.
BPA (Borgerstyrt personlig assistanse) skal gi funksjonshemmede likestilling, det vil si muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med andre. Det oppnår vi ikke uten valgfrihet.
Vi kan ikke være sikre på om modellen regjeringen foreslår, faktisk gir innbyggerne denne valgfriheten. Hvis modellen ikke er tydelig nok, blir det kommunen som får valgfrihet.
BPA defineres ennå som en omsorgstjeneste og vil dermed bli omfattet av regjeringens forslag. Vi erfarer at mange kommuner hvor vi kan velge mellom flere BPA-tilretteleggere i tillegg til kommunen, egentlig ikke gir oss så mdddange valg. Det er rett og slett for få tilretteleggere som slipper til.
I dag står kommunen fritt til å bestemme hvor mange som skal få konsesjon for eksempel som BPA-tilretteleggere. Mange virksomheter kan melde sin interesse, men kommunen bestemmer størrelsen på nåløyet de skal gjennom.
Når vi har BPA, skal vi selv kunne velge hvem som skal assistere oss, hva vi skal assisteres med og når og hvor vi skal ha assistanse. Vi må dessuten gis forutsetninger for best mulig arbeidsledelse og administrasjon av BPA-ordningen gjennom driftsmidler, som i enhver annen virksomhet.
Hvis kommunen ikke har vurdert konsesjonssøkerne etter disse kriteriene, risikerer vi å måtte velge mellom tilretteleggere som ikke bidrar til den selvstendigheten vi krever. Det kan fort bli resultatet av at vi får for få tilretteleggere å velge mellom.
Les om forslaget om modell for fritt brukervalg på regjeringens nettside.