
Frem til nå har det vært slik at retten til BPA har opphørt ved fylte 67 år. Mange har jobbet for at det ikke skal være en aldersgrense for retten til å leve et fritt liv:
– Dette er en veldig god nyhet som vi har jobbet for lenge, sier Vibeke Marøy Melstrøm, generalsekretær i Uloba. – Nå kan folk ta del i samfunnet og den friheten BPA gir også etter at de har fylt 67.
Stortinget skriver:
«Stortinget har enstemmig vedtatt endringer i pasient- og brukerrettighetsloven som innebærer at personer som har rett til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) før fylte 67 år, får videreført denne retten også etter fylte 67 år. Endringen gjelder ikke for aldersgruppen over 67 som helhet, men vil være en unntaksregel for personer som har fått innvilget BPA før de fylte 67 år.»
Slik vil helse- og omsorgskomiteen at lovteksten skal være, og dette var det de rådet Stortinget til å vedta. 8. juni ble endringen i pasient og brukerrettighetsloven vedtatt av et enstemmig Storting. Fredag 19. juni ble lovendringen sanksjonert i statsråd, og den gjelder allerede fra 1. juli.
Endringen gjelder ikke for aldersgruppen over 67 som helhet, men vil være en unntaksregel for personer som har fått innvilget BPA før de fylte 67 år.
– Det betyr at vi ikke er i mål enda, sier Melstrøm. – Det er ingen grunn til å sette aldersgrense på muligheten til å leve sitt liv, ingen grunn til å sette aldersgrense på likestilling.
Les også:
Regjeringen tydeliggjør BPA som likestillingsverktøy (fra januar 2019)