
– For en tid siden ble jeg skjelt ut og kalt en jævla aktivist, og det gjorde meg kjempeglad, sa Lars Ødegård da han mottok prisen på Stolt natt lørdag kveld.
Han la i sin takketale vekt på viktigheten av å kjempe sammen og si klart ifra om vår rett til likestilling.
– Er vi for få og for snille til å skape demokratiske bølger ved stortingsvalg? Det tror jeg. Vi må faen meg si det sterkt og tydelig og bli forbanna over urettferdig behandling!
Les hele takketalen til Lars Ødegård.
Uloba – Independent Living Norge har siden oppstarten av Stolthetsparaden i 2008, tildelt Stolthetsprisen. Stolthetsprisen tildeles en enkeltperson eller gruppe som har gjort en særskilt innsats for å skape likestilling for funksjonshemmede.
Prisutdeler Jan Kåre Stura, styreleder i Uloba, fremhevet at Lars Ødegård ser funksjonshemmedes situasjon i et menneskerettighetsperspektiv og trakk frem hans diplomatiske evner og glitrende retoriske formuleringer.
– Lars Ødegård har vært engasjert i funksjonshemmedes likestillingskamp gjennom flere ti-år. Vi er glad for hans utrettelige engasjement, sier generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba- Independent Living Norge.
Lars Ødegård har gjennom årene hatt en rekke betydningsfulle stillinger og verv:
- Forbundsleder i Norges Handikapforbund i perioden 1989 til 1995, deretter generalsekretær i forbundet fram til 2012.
- Medlem av Bioteknologinemda fra 1998 – 2013 (som leder fra 2004 til 2013).
- Leder av bistandsstiftelsen Atlas-alliansen.
- Leder av rådgivningsselskapet Universell Utforming AS.
- Medlem av Verdikommisjonens råd.
- Medlem av Statens råd for funksjonshemmede.
- Nestleder i Forbrukerrådets styre.
I tillegg har Lars Ødegård vært aktiv i lokalpolitikken i hjemkommunen Nannestad og sittet i en rekke offentlige utredninger.
Lars Ødegård ble Norges første møtende representant som brukte rullestol, da han møtte som vararepresentant for Arbeiderpartiet på Stortinget 30.mai 1999.
– Lars ser funksjonshemmedes situasjon i et menneskerettsperspektiv. Han forstår og formidler tydelig den sosiale modellen som ser funksjonshemming som samfunnsskapte barrierer, sier Vibeke Marøy Melstrøm.
– Gjennom sitt engasjement har Lars vært, og er fortsatt en viktige stemme i likestillingskampen. Hans diplomatiske evner og glitrende, retoriske formuleringer sammen med rik kunnskap og saklighet har hatt avgjørende betydning i arbeidet mot diskriminering, sier Melstrøm videre.
Lars mottok YS’ likestillingspris i 2012 og Kongens fortjenestemedalje i 2014.
Tidligere vinnere av Stolthetsprisen:
2017: Adolf Ratzka
2016: Berit Vegheim
2015: Anita Elisabeth Bjørklund
2014: Empo TV
2013: Bente Skansgård
2012: Marte Wexelsen Goksøyr
2011: Stine Machlar
2010: Tove Linnea Brandvik
2009: Inge Husmo
2008: Mari Storstein