I stortingsproposisjon 86L om BPA fremgår det at rettighetsfestingen skulle være en del av regjeringens arbeid med å følge opp FN-konvensjonen om rettighetene til funksjonshemmede. Hva innebærer dette for den daglige driften av BPA-ordningen?
FN-konvensjonen innebærer et skifte i hvordan funksjonshemming forstås. Fra å være primært et sosialpolitisk spørsmål om hjelpeordninger til å være først og fremst et spørsmål om likestilling.
Norge er i gang med å utarbeide sin første statusrapport etter å ha ratifisert konvensjonen i 2013. Rapporten leveres i juli 2015. Følges opp m en skyggerapport fra det sivile samfunn senere i år.
Norge har så langt valgt å ikke signere en tilleggsprotokoll som gir den enkelte borger en mulighet til å klage til overvåkningskomiteen dersom det anses som personens rettigheter i konvensjonen er krenket. Det blir også forventet at Norge driver et utviklingsarbeid med å innfri de ulike rettighetene etter CRPD og andre konvensjoner på en treffsikker måte.
Som beslutningstaker på kommunenivå kan du altså gjøre nytte av CRPD. Vi vet av erfaring at kommunalt ansatte har avdekket at en lov eller støtteordning for for eksempel funksjonshemmede ikke fungerer som tiltenkt. Kjenner du til at en person med nedsatt funksjonsevne ikke får oppfylt sine grunnleggende rettigheter kan altså nå CRPD også være et verktøy og ta i bruk for å bistå vedkommende.
(Denne nyhetsartikkelen er hentet fra et av våre nyhetsbrev til kommuneansatte.)