Det sentrale argumentet for å fastslå at det foreligger en VO er at en BPA ordning representerer en avgrenset administrativ og organisatorisk enhet rundt den personen som er innvilget BPA, og at denne enheten videreføres etter overføring tilnærmet likt som før overføring.
Når det sånn sett foreligger en VO, følger det av aml. § 16-2 at samtlige av de rettigheter og plikter som gjelder på overføringstidspunktet mellom den ansatte og avgivende arbeidsgiver, overføres til den nye arbeidsgiver. Denne overføringen skjer automatisk. Lovens bestemmelser pålegger følgelig den nye arbeidsgiver å videreføre ansettelsesforholdet uten bortfall eller negative endringer av lønns- og arbeidsvilkår etter overføringstidspunktet.
Det er som utgangspunkt alle avtalte lønns- og arbeidsvilkår som overføres, både samlet og enkeltvis. Det presiseres at det er avtalte vilkår som overføres. Rene administrative vilkår som ligger innenfor en arbeidsgivers styringsrett, overføres ikke etter dette hovedprinsippet. Det siste kan eksempelvis være særskilt innførte forsikringsordninger og eller pensjonsordninger.
Ved en VO, er det derfor viktig på forhånd å få kartlagt alle de relevante avtalte goder som lønns- og arbeidsvilkår representerer slik at de involverte faktisk har oversikt over hvilke slike vilkår som skal videreføres etter lovens hovedprinsipp og hvilke vilkår som er basert på administrative beslutninger og sånn sett bortfaller ved overføringen.
En ansatt kan reservere seg mot en overføring til ny arbeidsgiver, jfr. aml. § 16-3. Ved slik avgitt reservasjon, blir den ansatte værende igjen hos avgivende arbeidsgiver. En reell konsekvens av slik reservasjon, kan være at avgivende arbeidsgiver ikke har annet arbeid å tilby den ansatte, noe som igjen kan bety at vedkommende vil motta oppsigelse fra avgivende arbeidsgiver hvoretter ansettelsesforholdet opphører ved utløpet av gjeldende oppsigelsesfrist.
(Denne nyhetsartikkelen er hentet fra et av våre nyhetsbrev til kommuneansatte.)