
Søndag 14. januar ble den nye trepartiregjeringen med Høyre, Fremskrittspartiet og venstre klar.
I regjeringsplattformen de tre partilederne la frem søndag sier de at regjereringen vil sikre at ordningen med Borgerstyrt personlig assistanse (BPA) skal fungere etter hensikten.
Behov for å sikre at BPA fungerer etter hensikten
– Jeg synes det er veldig positivt at regjeringen har sett, forstått og tatt på alvor intensjonen med BPA, sier generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba – Independent Living Norge SA.
Da Borgerstyrt personlig assistanse (BPA) ble rettighetsfestet fra 1. januar 2015, var det en stor seier for funksjonshemmede. Nå har Uloba nærmere tre års erfaring med hvordan rettighetsfestingen forvaltes i kommunene.
BPA er jobbet fram som et likestillingsverktøy av funksjonshemmede selv. Flere tiår med systematisk og hardt arbeid har ført til at BPA sakte, men sikkert har blitt en rettighet for funksjonshemmede for å kunne leve et likestilt og deltakende liv. I 2012 ble BPA flyttet fra sosialtjenesteloven til lov om helse- og omsorgstjenester, og tre år etter, i 2015, ble BPA rettighetsfestet for noen grupper. Endelig skulle muligheten for selvstendighet, frihet og aktiv deltakelse ikke begrenses av praktiske hindringer. Endelig skulle en viktig del av grunnleggende menneskerettigheter for funksjonshemmede oppfylles.
Uloba lanserer rapport om BPA
Uloba lanserer 30. januar sin erfaringsrapport som viser at BPA forvaltes på en måte som gjør at den ikke fungerer etter hensikten.
Les vår artikkel om rapportlanseringen.
Erfaringer viser at kampen for likestilling er blitt vanskeligere etter at BPA ble rettighetsfestet i heselovverket. Funksjonshemmede blir underlagt kontroll, begrensninger, ufrihet og tap av grunnleggende rettigheter. BPA blir i større og større grad sammenlignet med og utøvet som ordinære pleie- og omsorgstjenester. Resultatet er begrensninger i menneskers liv, mangel på mulighet til frihet, selvstendighet og aktiv samfunnsdeltakelse.
Kommunene innvilger assistanse til å overleve, ikke til å leve. Og igjen – og fortsatt – blir funksjonshemmede sett på som syke og hjelpetrengende, ikke som mennesker som begrenses på grunn av diskriminering og mangel på likestilling.
– Som funksjonshemmedes egen organisasjon er Uloba i posisjon til å vise hvordan vi best kan sikre at BPA fungerer etter hensikten, sier Vibeke Marøy Melstrøm.
Hun lover at Uloba skal jobbe for at BPA-ordningen blir det likestillingsverktøyet det var ment å være.