
– Det føles som en stor seier. Nå kan jeg senke skuldrene, sier 39-åringen fra Oslo.
Funksjonshemmede Tore Græsdal søkte i mai 2017 om 32 timer borgerstyrt personlig assistanse (BPA) i uken. Den aktive pappaen trengte assistanse til å løfte Fredrik. Slik skulle BPA bidra til at Tore kunne utvikle båndene til sin nyfødte sønn.
Ble til «barnepass»
I avslaget oppga bydel Gamle Oslo at de bare innvilget BPA til å utføre nødvendige helse- og omsorgstjenester: «Bistand til barnepass […] er ikke en oppgave som skal utføres av kommunen». En time praktisk assistanse i uken til husarbeid og lignende fikk holde, mente kommunen.
Vi har tidligere skrevet om Tores kamp i artikkelen «Parkert pappa» (lenke).
Anerkjent som far og ektefelle
Tore Græsdal mente det var diskriminerende å frata ham muligheten til å være pappa. Derfor klaget han på bydelens vedtak. 29. juni 2018 ga Fylkesmannen i Oslo og Akershus ham medhold. Statens representant anerkjente at Græsdal, som far og ektefelle, «har krav på bistand til å bidra med din del av oppgavene». I avgjørelsen ble Bydel Gamle Oslo instruert til å innvilge så mange BPA-timer at Græsdal får et forsvarlig tilbud.
I juli ble Tore og konen Elisa foreldre til Solveig. Familien på fire kom seg gjennom barselperioden takket være Elisas mor. Hun reiste fra USA til Oslo og bistod dem i fem uker. 8. august innvilget bydel Gamle Oslo Tore 25 timer BPA i uken.
Overlevde
– Det gikk over 14 måneder fra du søkte bydelen om BPA til den innvilget ordningen. Hvilke konsekvenser fikk det at du måtte klare deg uten et forsvarlig assistansetilbud så lenge?
– Min kone og jeg har klamret oss fast, og prøvd å få hverdagene til å gå. Vi har nesten ikke vært utenfor døren på 14 måneder. Da sommeren kom fikk vi oss endelig en tur ut i parken. Mitt aller første mål nå er å kunne gå i parken uten å være sliten før jeg har kommet ut døren, sier Uloba-medlem Tore Græsdal.
(Artikkelen fortsetter under fotografiet).

Tore Græsdal var sykemeldt i flere lange perioder de 14 månedene saksbehandlingen av søknader og klager pågikk.
– Jeg ser nå fram til å kunne fortsette å gjøre karriere som spesialist i brukervennlighet, avslutter han.
Lenker
Tore Græsdal har skrevet kronikk om sine erfaringer med å søke om BPA til å være pappa: «Kan ikke funksjonshemmede være foreldre?» (ekstern lenke til kronikk bak betalingsmur).
Vi har tidligere skrevet om Tores kamp i artikkelen «Parkert pappa» (lenke).