
– Jeg har alltid villet jobbe for funksjonshemmedes rettigheter. Det er en kamp som ligger mitt hjerte nært, sier Marthe Schikora Rustad.
– Jeg har selv møtt barrierer som funksjonshemmet på vei inn i arbeidslivet, legger Jørgen Johansen til.
De begynte begge som rådgivere i Uloba – Independent Living Norge SA i september, og denne uka deltar de på introduksjonskurset for nyansatte.
Nothing about us without us
Ti medarbeidere deltar på kurset denne gangen. De fleste er selv funksjonshemmede, i tråd med Ulobas rekrutteringspolicy. Uloba er en organisasjon hvor funksjonshemmede kjemper sin egen likestillingskamp. «Nothing about us without us» lyder slagordet til Independent Living-bevegelsen, som Uloba er en del av.
Les mer om Independent Living.
Independent Living-ideologien er selvsagt blant temaene på introduksjonskurset, og generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm går gjennom de ideologiske grunnpilarene med de nyansatte:
- Av-institusjonalisering, som innebærer muligheten til å bo der vi vil og få den assistansen vi behøver der vi behøver den.
- Av-medikalisering, som betyr å ikke betrakte funksjonshemmede som syke som må behandles.
- Av-profesjonalisering, det vil si at vi selv skal definere våre behov, uten innblanding fra helsepersonell eller kommunalt ansatte.
- Empowerment, som innebærer å ta ansvar og makt over sitt eget liv.

En organisasjon med likepersoner
– For oss er det kjempeviktig at dere sitter her i dag, sier Tove Linnea Brandvik til kursdeltakerne.
Hun er leder for samfunnspolitisk avdeling i Uloba, og beskriver verdien av å jobbe sammen med likepersoner:
– Hvis jeg sier under lunsjen at «Jeg fikk brev fra kommunen i går», vil dere forstå hva det betyr. Det betyr at noen har makt til å bestemme hvordan jeg skal ha det. Kolleger på en annen arbeidsplass ville ikke kunne oppfatte det. Ikke fordi de mangler empati, men bare fordi de ikke kjenner på kroppen konsekvensene av at andre mennesker kan gripe inn og ta makten over livet ditt.
Jørgen Johansen ser frem til å være en del av et fellesskap som står overfor de samme utfordringene, og stå i kampene for våre rettigheter. Marthe Schikora Rustads forventninger handler om å utvikle seg selv:
– Jeg regner med å bli mer bevisst på hva som er diskriminering, sier hun.
– Hva skal til for at funksjonshemmede skal kunne gjøre som alle andre?
– Vi må oppnå likestilling, blant annet i utdanning, og sørge for at alle som har lyst, får muligheten til å tilegne seg kunnskap, svarer Marthe Schikora Rustad.
– Vi må bevisstgjøre samfunnet, slik at alle ser oss som mennesker og ressurser og ikke ser begrensninger, legger Jørgen Johansen til.
Stolt, sterk, synlig
Kurset er bygd opp rundt Ulobas verdier: stolt, sterk, synlig. Det forklarer May Nina Hansen Auby, som er ansvarlig for kurset sammen med Lena Mari Steinfjell Karlsen:
– Vi vil bygge stolthet hos medarbeiderne gjennom ideologien vår. Og så vil vi være sterke i Ulobas politikk, stå sammen i et fellesskap for å avdekke diskriminering av funksjonshemmede. Synlighet er stikkordet for siste kursdag, som handler om Stolthetsparaden og Freedom Drive, sier hun.
Les om Freedom Drive (ekstern lenke).
– Hva er det viktigst at Ulobas nye medarbeidere sitter igjen med etter kurset?
– Jeg håper og tror de sitter igjen med et sterkt engasjement for Ulobas verdier. Jeg merker det på spørsmålene, refleksjonene og reaksjonene til kursdeltakerne, sier May Nina Hansen Auby.
– Vi jobber mye med å bygge fellesskapsfølelsen, og etter et slikt kurs kjenner mange også solidaritet med andre diskriminerte grupper.