• Hopp til primær menyen
  • Skip to footer navigation
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst

COVID-19

Supportsenter

Din side

Uloba

Independent Living | Norge

  • BPA
    • Informasjon om BPA til kommuner
    • Arbeidsledelse
    • Barn med BPA
    • BPA og hjemmetjenester
    • Hvordan får jeg BPA?
    • Hva koster Ulobas BPA?
    • Hva kan Uloba tilby deg?
    • Kommuner som har avtale med Uloba
  • Funksjonsassistanse
  • Likestilling
    • Independent Living
    • Diskriminering
    • Menneskerettighetene
    • Podkasten Selvsagt
    • Magasinet Selvsagt
    • Stolthetsparaden
    • Bente Skansgårds Independent Living Fond
  • Bli assistent
    • Finn jobb
    • Dette tjener assistenter i Uloba
    • Spørsmål og svar om å være personlig assistent
  • Nyheter
  • Om oss
    • Vår kamp mot diskriminering
    • Historie
    • Ulobas gründere
    • Ulobas idégrunnlag
    • Organisasjonen
    • Kontakt
    • Jobbe i administrasjonen
Du er her:Hjem / Nyhetsbrev fra Uloba Independent Living Norge – uke 50 2017

Nyhetsbrev fra Uloba Independent Living Norge – uke 50 2017

Norsk Standard med ny Standard for brukerstyrt personlig assistanse (BPA), NS 8435:2017

NS 8435 har vært en betingelse for utbredelsen av fritt brukervalg for funksjonshemmede, og har vært en stor suksess.
Siden Alminnelig kontraktsbestemmelser for brukerstyrt personlig assistanse (BPA) ble lansert som NS 8435:2011 1. august 2011, har mer enn 200 kommuner tatt denne i bruk. Mer enn halvparten av disse har samtidig innført fritt brukervalg for personer som har vedtak om BPA i kommunen.

Uloba – Independent Living Norge SA har vært delaktig i Standard Norges komite for fastsettelse av kontrakten, både i 2011 og i 2017. Vi har lagt mye arbeid i å spre kjennskap og kunnskap om denne kontrakten til norske kommuner og personer med BPA, og vi ser den som et verktøy til å flytte mer makt til den som har vedtak om BPA fra kommunen sin. Det har selvsagt medført at vi har fått mange nye «konkurrenter», men det bare skjerper oss, og vi er fortsatt funksjonshemmedes foretrukne BPA-tilrettelegger.

Den siste tiden har vi med beklagelse sett at noen kommuner velger å gjøre til dels store endringer i kontrakten, eller sågar utviklet sin egen kontrakt. Dels med begrunnelse at de mente den var utdatert grunnet nytt lovverk, men også for at rettighetsfesting og utbredelse av BPA, ses på som en trussel mot de tradisjonelle løsningene i kommunene. Endringene har i hovedsak gått på bekostning av arbeidsleders myndighet i egen BPA-ordning.

Kontrakten siterer rundskriv I-9/2015 når den beskriver BPA, og sier bl.a.:
«Brukerstyrt personlig assistanse er et viktig bidrag til likeverd og samfunnsdeltagelse for personer med nedsatt funksjonsevne og stort behov for bistand. For personer i denne situasjonen betyr BPA mye for muligheten til yrkesdeltagelse, utdanning, aktivitet og et selvstendig liv.»

Fra Ulobas side er vi glade for at Storting, Regjering og departement er tydelig på hva som er hensikten med BPA. Vi håper og tror at norske kommuner vil legge merke til dette, og fortsette å etablere fritt brukervalg mellom godkjente tilretteleggere gjennom å bruke Alminnelige kontraktsbestemmelser for BPA.

Du kan les mer om Alminnelige kontraktsbestemmelser for brukerstyrt personlig assistanse (BPA), NS 8435:2017 på Standard Norges nettsider Norsk Standard, eller du kan henvende deg via e-post til kundeansvarlig@uloba.no å be om å få tilsendt et kurseksemplar.


Hvordan gjøre en god anskaffelse av BPA?

Gjennom å bruke Alminnelige kontraktsbestemmelser for brukerstyrt personlig assistanse (BPA), NS 8435:2017, uten større endringer eller tillegg, sikrer en at det nødvendige er ivaretatt i kontrakten.
Les mer om anskaffelse av BPA her.
Uloba har i den senere tid med beklagelse sett at noen kommuner utfordrer selve grunnideen bak Stortingets lovfesting og rettighetsfesting av BPA. For flere kommuner har dette medført at de har måttet trekke utlysningen og starte på nytt. Det sier seg selv at det er ressurskrevende å måtte gjøre disse prosessene flere ganger.
Vi har revidert vår anskaffelsesguide, som tar utgangspunkt i å bruke tjenestekonsesjon som anskaffelsesmetode. Dette er den metoden de aller fleste kommuner som har etablert fritt brukervalg for personer med vedtak om BPA har brukt.

Fra 1. januar 2017 trådte Forskrift om konsesjonskontrakter (konsesjonskontraktforskriften) i kraft, du finner denne på Lovdata.no. Den gir fastere rammer for hvordan tjenestekonsesjon skal utlyses. Ved å følge denne og se hva andre kommuner har lyst ut via Doffin.no , skal mye ligge til rette for å gjøre en god anskaffelse.

Det er imidlertid viktig at en i disse sakene følger de demokratiske spillereglene, som bl.a. betyr å involvere kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne i utarbeidelsen av konsesjonsgrunnlaget. Rådet har rett til å uttale seg i alle saker som har særlig betydning for gruppen de er ment å representere. Det er ingen tvil om at vilkårene for en tjenestekonsesjon for BPA potensielt kan ha stor betydning for funksjonshemmede i kommunen. En god ting er også å informere alle innbyggere med vedtak om BPA før en setter i gang prosessen med en anskaffelse. Både det kommunale rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og enkeltpersoner med BPA, har verdifull kompetanse og erfaring som kommer godt med i prosessen.

Dersom du ønsker tilsendt Ulobas anskaffelsesguide kan du henvende deg via e-post til: kundeansvarlig@uloba.no Vi kan og sende deg et kurseksemplar av NS 8435:2017.

Du er og hjertelig velkommen til å kontakte Uloba for å få ta del i vår snart 30 år lange erfaringskompetanse, og vi kan henvise deg videre til innkjøpere og saksbehandlere i andre kommuner som har sagt seg villig til å dele sin erfaring med andre som er i en anskaffelsesprosess.
Du kan lese mer om NS 8435:2017 på www.standard.no


Norges Høyesterett styrker arbeidsleders posisjon, og har fastslått at reglene om virksomhetsoverdragelse (VO) gjelder for BPA-ordninger.

I dom av 4. desember 2017*, slås det fast at en BPA-ordning er en selvstendig økonomisk enhet, ved at enhetsvilkåret** i Arbeidsmiljølovens (AML) § 16.1 er oppfylt. Videre slås det fast at brukerstyringen begrenser arbeidsgivers styringsrett.
Les mer om dommen her

Høyesterett henviser til Prop. 86 L (2013-2014);

«I BPA-ordningen skilles det mellom arbeidsgiver- og arbeidslederfunksjon. Kommunen beslutter om den selv skal ha arbeidsgiveransvaret for BPA-assistentene eller om den skal bruke anskaffelsesregelverket og tilby arbeidsgiveransvaret til private aktører. Den enkelte bruker kan også tilbys, men ikke pålegges å ha arbeidsgiveransvaret. Assistentene ansettes av arbeidsgiver. Det forutsettes at bruker deltar i tilsettingsprosessen. BPA-bruker er arbeidsleder for faste assistenter. Arbeidsleder bestemmer innenfor rammen av vedtaket og reglene for arbeidslivet hvilke oppgaver assistentene skal utføre og når det skal skje.»

og til Helsedirektoratets opplæringshåndbok i BPA (IS-2313);

«Forutsetningen om deltakelse i tilsettingsprosessen har sammenheng med at den bistand som ytes, ofte vil være av utpreget personlig karakter. Arbeidslederfunksjonen innebærer at brukeren har det daglige lederansvaret for assistentene. I Helsedirektoratets opplæringshåndbok i BPA er dette ansvaret blant annet beskrevet som å definere eget behov, lære opp og veilede assistenter i hvordan hjelpen bør gis, sette opp arbeidsplaner og ivareta andre forhold knyttet til tjenestene. Assistentene skal på sin side utføre oppgavene i tråd med stillingsbeskrivelsen og arbeidsleders organisering av tjenesten innenfor rammen av det kommunale tildelingsvedtaket. For øvrig har tjenesteleverandøren arbeidsgiveransvar for assistentene på vanlig måte.»

Uloba har alltid praktisert at vi skal følge AMLs kapittel 16 om VO når en vesentlig del av de ansatte assistentene ønsker å bli med over til ny arbeidsgiver. I vår tariffavtale med Fagforbundet, som ble satt i verk i 2014, legger vi til grunn at vi uansett skal ta utgangspunkt i AMLs kapittel 16 om VO, det være seg om det er en BPA-ordning på vei til eller fra oss.

Likeledes har det, siden Uloba startet sin virksomhet i 1991, vært helt åpenbart at arbeidsleder selv velger sine assistenter, inklusive vikarer, og at disse ansettes og gis opplæring for å jobbe i den spesifikke BPA-ordningen. Etter denne dommen i Norges Høyesterett, kan det ikke vær tvil om at vi som tilrettelegger av BPA ikke kan/skal omplassere assistenter mellom BPA-ordninger. Assistentene skal behandles i tråd med Arbeidsmiljøloven og innenfor den selvstendige økonomiske enheten som en BPA-ordning er.

For landets nå 3600 BPA-arbeidsledere betyr dommen at deres rolle er styrket ved at Høyesterett har slått fast at det er en forutsetning at de skal delta i ansettelsesprosessen, og påtar seg ansvaret for å definere eget behov, lære opp og veilede assistenter i hvordan hjelpen bør gis, sette opp arbeidsplaner og ivareta andre forhold knyttet til tjenestene.

For landets flere ti-tusen assistenter i BPA-ordninger betyr dommen en styrking av grunnleggende retter i jobben. Trygge assistenter er en forutsetning for gode BPA-ordninger.

*Hele dommen kan du lese her:

https://lovdata.no/dokument/HRSIV/avgjorelse/hr-2017-2277-a

**AMLs § 16.1, enhetsvilkåret: «Dette kapittelet kommer til anvendelse ved overdragelse av en virksomhet eller del av en virksomhet til en annen arbeidsgiver. Med overdragelse menes overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen.»

Hoved sidebar

Footer

Kontakt oss

Sentralbord
Telefon: 32 20 59 10
E-post: post@uloba.no

Organisasjonsnummer: 963 890 095

Supportsenter

 

Beredskapsgruppe 

Uloba – Independent Living Norge har egen beredskapsgruppe. Ved en hendelse, ring beredskapstelefonen på 21 49 51 50

Her finner du oss

Besøksadresse
Tollbugata 114,
3041 Drammen

Se kart på Google Maps

Postadresse
Postboks 2474 Strømsø,
3003 Drammen

Nyttige linker

Abonner på podkasten Selvsagt
Ulobas egen podkast

Bente Skansgårds Independent Living Fond
Link til Bentes minnefond.

Stopp Diskrimineringen
Link til Stiftelsen Stopp Diskrimineringen.

Rolf Bergfors Fond
Ekstern link til Rolf Bergfors Fond.
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • You Tube

Uloba - Independent Living Norge SA © 2022 | Personvern