
Tre mediesaker den siste uka er verdt å få med seg, dele med andre og snakke om, slik at flere får dem med seg.
Den første er Facebook-innlegget til Ida Hauge Dignes (lenke), der hun påpeker overfor NRK at ingen er «lenket til rullestolen».
Dette innlegget har blant andre Roger Aarli-Grøndalen lagt merke til. Han er redaktør i Journalisten, som utgis av Norsk Journalistlag og leses av journalister og redaktører. Der har Aarli-Grøndalen skrevet kommentaren «Lenket til en klisjé» (lenke).
«Selv har jeg de siste årene møtt en god del rullestolbrukere. Mange av dem er ikke gående, men de er ekstremt oppegående, og de fortjener at vi klarer å formidle deres utfordringer og muligheter uten å bruke banale og oppbrukte vendinger», skriver han blant annet.
NRK hadde et innslag på Nyhetsmorgen på onsdag med utgangspunkt i disse to tekstene. Radioinnslaget om funksjonshemmede, språk og medieomtale hører du her.
Her minnet NRKs språksjef Karoline Riise Kristiansen om at språket vi bruker om funksjonshemmede, påvirker både oss det gjelder og folks holdninger. Når nedsettende omtale påvirker både selvbildet vårt og hvordan andre ser på oss, kalles det stigmatisering.
Karoline Riise Kristiansen hadde også et annet vesentlig poeng: I de store diskrimineringsdiskusjonene blir funksjonshemmede glemt.
Vi nikker til det vi hører og leser, og vi liker det. Nå er det viktig at vi heier på disse gode uttalelsene. Samtidig vet vi at vår likestillingskamp ikke møter den forståelsen og interessen som trengs for å gi kraft til enkeltutspillene fra én redaltør og én språksjef. Derfor må vi utfordre både NRKs språksjef, redaktøren i Journalisten og ikke minst alle redaktører til å drive frem en endring i måten funksjonshemmede omtales.
Vi er ikke helter og inspiratorer når vi lever vanlige liv og deltar i samfunnet.
Vi er ikke ofre som skal synes synd på.
Vi er helt vanlige samfunnsborgere, men vi blir diskriminert av et samfunn som ikke legger til rette for at vi skal kunne delta på lik linje med andre.
For å vise hvor viktig det er å legge press på denne saken nå, viser vi litt av det historiske bakteppet:
Kommentator Agnes Moxnes i NRK P2 kommenterte en lignende språkdebatt i 2012 slik:
«Ligger det en smerte i bunn her, som forandring av språk ikke kan gjøre noe med?»
Språkekspert Sylfest Lomheim brukte ord som «meningsterror» og «lettere diktatorisk» i 2014, om funksjonshemmede organisasjoners liste over begreper vi anbefalte eller frarådet. Han hadde ikke tilsvarende utspill om NRK Østlandssendingens ordliste for omtale av etniske minoriteter.
Og senest i 2018 omtalte NRK Rogaland en funksjonshemmet kvinne som et rovdyr.
Eksemplene er hentet fra Stopp Diskrimineringens Facebook-innlegg om NRK-innslaget (lenke). Språksjef Karoline Riise Kristiansen oppfordret media til å lytte til oss det gjelder og høre hvilket språk og hvilken omtale vi synes er grei. Stiftelsen Stopp Diskrimineringen har gjort det, og vi bør alle fortsette å minne om hva som er greit og hva som slett ikke er det.