
Onsdag og torsdag møter Hannah Lunden (19) i Aust- Agder Tingrett i Arendal. 19-åringen har klaget over forvaltningsvedtaket i hjemkommunen Gjerstad. Fordi Hannah Lunden har behov for assistanse på natt, trenger hun flere timer BPA (Borgerstyrt personlig assistanse). Kommunen har innvilget henne BPA ut fra assistansebehovet på dagtid og har også innvilget henne hjemmesykepleie på natt, noe hun ikke er komfortabel med.
Les artikkelen «Hannah Lunden går til rettssak for bedre BPA».
Nei til hjemmesykepleie
– Hjemmesykepleien kommer for sent, og det kommer stadig nye og for meg ukjente mennesker som skal assistere meg om natten. Slik vil jeg ikke ha det, derfor nekter jeg å motta hjemmesykepleie, jeg ønsker at mine faste assistenter skal bistå meg. Skal jeg bruke BPA-timer på natt, har jeg ikke tilstrekkelig med timer til å kunne leve slik jeg ønsker på dagtid. Kommunen min fratar meg retten til å leve fritt og uavhengig, derfor har jeg anlagt sak mot staten ved Helse- og omsorgsdepartementet, sier Hannah Lunden.
Hun forsvares av advokat Anders Aasland Kittelsen i Hovedorganisasjonen Virke. Advokat Andreas Hjetland hos Regjeringsadvokaten skal representere Helse- og omsorgsdepartementet. Retten administreres av dommer Alice Jervell ved Aust- Agder Tingrett.
Kunne ikke delta
Vibeke Marøy Melstrøm skadet seg i en trafikkulykke i 1988 og tok etter hvert utdannelse som sosionom.
– Hvis jeg ser meg tilbake, så forsvant hele min ungdomstid på grunn av manglende assistanse, jeg kunne ikke delta sosialt, sier hun.
– Under starten av studiene hadde jeg en assistent, mot slutten hadde jeg to assistenter. Men jeg fikk bare dekket mine basale behov. Jeg hadde ikke nok assistanse til å pleie nettverk, være med venner eller delta på noe sosialt. Og uten assistanse fra min nærmeste familie, ville det ikke fungert. Det var helt utenkelig for meg å kunne reise, ha hobbyer eller på noen måte være aktiv i fritiden.
– Må ut av helselovgivningen
– Vi skriver 2020, og det er ikke så mye som har forandret seg. Riktignok har Hannah Lunden langt flere timer assistanse enn det du hadde, men tematikken er den samme, mangel på assistanse?
– Problemet er at man ikke ser funksjonshemmede som andre unge, man ser forbi de sosiale behovene, det er bare fokus på å overleve. Når assistansen bare blir sett i et helseperspektiv, så forsvinner samfunnsdeltakelsen, arbeid og fritid. Vi kommer ikke dit vi skal før vi har flyttet BPA ut av helselovgivningen, slik at vi får effekt av BPA som et likestillingsverktøy, sier Vibeke Marøy Melstrøm.