
– Uloba – Independent Living Norge har etablert og utviklet BPA som et likestillingsverktøy i Norge. Vi er i dag landets største og eldste BPA-aktør med kompetanse på Borgerstyrt personlig assistanse. Derfor har organisasjonen en selvsagt rolle i et utvalg som skal utrede hva som har gått galt med rettighetsfestingen og i forvaltningen av BPA, sier Vibeke Marøy Melstrøm.
Hun er generalsekretær og en av gründerne i Uloba, og hun skal sitte i utvalget som skal utarbeide en NOU (Norges offentlige utredninger) om BPA. Utvalget ble offisielt oppnevnt av Kongen i statsråd i dag, 20. september.
Les mer om utvalget på regjeringens nettside.
Deler medlemmenes historier
– Jeg går inn i utvalget med all vår erfaring og alle historiene som medlemmene har delt med oss og hverandre om hvordan BPA-rettigheten stadig radbrekkes, sier hun.
– Når regjeringen har bedt om en utredning av situasjonen for funksjonshemmede med assistansebehov, er det ingen som kan gi et tydeligere bilde enn oss funksjonshemmede selv. Nothing about us without us!
Les Ulobas BPA-rapport fra 2018.
Langvarig engasjement for Independent Living
Vibeke Marøy Melstrøm har vært Independent Living-aktivist i mer enn 30 år.
Vibeke Marøy Melstrøm er en av Ulobas fem gründere. Hun har selv hatt personlig assistanse siden 1991 og var også den første i landet som fikk funksjonsassistanse – assistanse på jobb, i 1997.
Hun har tidligere vært nestleder i Ulobas styre, BPA-rådgiver, fagsjef og assisterende daglig leder. Hun har sittet som daglig leder siden 1. januar 2010. Tittelen ble endret til generalsekretær i 2016.
Les portrettintervjuet «Hun som har det siste ordet».
Vibeke Marøy Melstrøm har vært en Independent Living aktivist siden hun selv ble funksjonshemmet i 1988. Hun er utdannet sosionom. Hun sitter i Samvirkesenterets styre samt i Virkerådet. Inneværende år mottok hun Stolthetsprisen for sitt engasjement i likestillingskampen.
Hennes engasjement i Independent Living-bevegelsen begrenser seg ikke til norske forhold; hun er, og har vært styremedlem i European Network for Independent Living (ENIL) i 12 år og var co-president fra 2009 til 2015.
Vibeke Marøy Melstrøm fikk Stolthetsprisen 2019.
BPA må gi oss like muligheter
Utvalget skal levere sin rapport innen 1. oktober neste år. Vi håper at utredningen fører til at BPA endelig blir flyttet ut av helse- og omsorgslovgivningen og begynner å fungere som det likestillingsverktøyet det er ment som. Senest i valgkampen og gjennom NRKs Brennpunkt nå nylig har vi sett hvor mye det haster å sørge for at funksjonshemmede får mulighet til å delta i samfunnet slik som alle andre.
Her er noen artikler som viser situasjonen en NOU må belyse og foreslå tiltak mot:
Satt på sidelinjen i valgkampen