
Det var en stor seier da Stortinget rettighetsfestet BPA, Borgerstyrt personlig assistanse, i 2015. Intensjonen
var funksjonshemmedes likestilling og samfunnsdeltakelse. BPA skulle være funksjonshemmedes vei opp fra offerrollen og ut i samfunnet.
Funksjonshemmede er ikke likestilte individer i det norske samfunnet. Mange har fremdeles få forventninger til oss. Hva gjør det med hvilke forventninger vi har til oss selv?
Vi ble ikke likestilte
Noe skjedde på veien fra stortingssalen og ned til den kommunale hverdagen.
Mange blir møtt med restriksjoner i sin BPA-ordning, og visjonene om funksjonshemmedes likestilling og samfunnsdeltakelse må vike for praktisk kommuneplanlegging. Altfor ofte ender funksjonshemmede opp som kommunens brukere; de kommunen må finne bolig, bistand og aktivitet til. Ofte blir vi stående igjen med en tjeneste som egentlig minner om tradisjonell hjemmehjelp. Den har bare fått et annet navn: BPA.
Tiltro øker menneskeverdet
Forventninger fra andre mennesker gir oss en følelse av egenverd, vi blir rustet til å yte noe tilbake til omgivelsene og får ikke minst en opplevelse av at vi teller i den sosiale sammenhengen. Mange funksjonshemmede er i dag avskåret fra arenaer der folk utgjør en forskjell, som i utdanningsinstitusjonene, arbeidslivet og kulturlivet.
For å kunne delta på flere felt, må vi ha muligheten til å ta reelle valg, og det var dette BPA skulle sette oss i stand til. Det er da vi kan få brukt evnene våre og oppleve å være en ressurs.
Når vi ikke blir møtt med de samme forventningene som andre, hvordan skal menigmann, og ikke minst vi selv, tro at vi kan bli lærere eller bedriftsledere? Likestillingen og samfunnsdeltakelsen forsvinner lett når man kun får assistanse til å dekke primærbehovene sine, men ikke får velge hva man vil fylle livet sitt med.
Å ta funksjonshemmedes likestillingskamp på alvor må innebære at hele samfunnet forventer at vi reelt kan delta og yte vår skjerv.
Denne kronikken ble første gang publisert i Magasinet Selvsagt nummer 12.
Les hele Magasinet Selvsagt nummer 12 i PDF-utgave.