
Råd for funksjonshemmede er noe alle kommuner er pålagt å ha, og rådet har et særlig ansvar for å uttale seg i saker som handler om:
- Diskriminering av funksjonshemmede
- Universell utforming av transport, bygg og uteområder
- Tjenester for funksjonshemmede
Borgerstyrt personlig assistanse (BPA) er ett av de viktigste likestillingsverktøyene for funksjonshemmede i forhold til å kunne delta aktivt i samfunnet ut fra egne valg. Det er kommunene som legger rammene for assistansen gjennom konsesjonsutlysninger. Konsesjonsutlysningene skal, i likhet med andre saker som angår funksjonshemmede, legges frem for rådene. Men svært ofte blir ikke konsesjonene forelagt rådene. Nok en utfordring er at mange rådsmedlemmer ikke har tilstrekkelig kunnskap om BPA, i tillegg til at konsesjonsdokumentene ofte er vanskelige å forstå. På sett og vis kan BPA betraktes som ethvert annet hjelpemiddel som bidrar til at funksjonshemmede får en enklere hverdag.
Ikke minst er dette viktig når kommunen skal utforme kriteriene for Borgerstyrt personlig assistanse (BPA). BPA er en måte å organisere tjenester for funksjonshemmede, som innebærer at vi selv bestemmer hvem som skal assistere oss, hva vi skal ha assistanse til og når og hvor vi skal assisteres.
BPA handler om likestilling
Dette gjør BPA til vårt aller viktigste verktøy for likestilling. Det er også vi funksjonshemmede selv som har utviklet BPA, nettopp for å få frihet til å bestemme over oss selv og delta i samfunnet. Du kan lese mer om intensjonen med BPA i denne artikkelen (lenke).
Siden BPA er en del av det kommunale tjenestetilbudet, og BPA-regelverket er for utydelig til at vi unngår ulike tolkninger, er det i dag stor forskjell fra kommune til kommune på hvilke muligheter du får med BPA. I noen kommuner bidrar ikke BPA til at funksjonshemmede får et fritt liv i det hele tatt. Derfor er det viktig å følge med når kommunen din utformer sin BPA-tjeneste. Det skjer når kommunen utlyser en BPA-konsesjon. Det vil si at de lager en beskrivelse av tjenesten som BPA-aktørene kan søke om å få tilrettelegge.
I konsesjonsteksten er BPA i din kommune beskrevet, og dette er noe av det du må passe spesielt på:
-
Du kan reise med BPA
Vil du kunne ta med deg assistentene på reise? En del kommuner begrenser reisefriheten vår ved enten å nekte oss å bruke BPA utenfor kommunen, på overnattingsturer eller på utenlandsturer, eller ved å kreve at vi søker på forhånd om assistanse på reise. BPA er en type assistanse som ikke er knyttet til boligen din eller til kommunen du bor i. Assistansen skal følge deg der du er, og helseminister Bent Høie har for flere år siden skrevet til alle landets ordførere at vi skal kunne reise med BPA.
Les Bent Høies brev om å reise med BPA (lenke til Facebook).
Det er viktig å protestere mot eventuelle reisebegrensninger i BPA-beskrivelsen fra kommunen.
-
Se opp for rapporteringsplikt
Krever kommunen at funksjonshemmede eller assistentene skal rapportere hva assistansetimene blir brukt til?
Vi som har BPA, står fritt til å bruke assistansen slik vi vil, uten innblanding fra kommunen, så lenge vi holder oss innenfor timetallet vi har fått innvilget og følger arbeidslivets regler. Dette står forklart i det nyeste rundskrivet om BPA (lenke). Rundskrivet er en presisering av lovverket om BPA.
-
Vi bestemmer selv hvem, hva, hvor og når
Hvis andre enn den som har assistanse bestemmer hvem som skal være assistenter, hva de skal gjøre og hvor og når assistansen skal gis, da er det ikke BPA. Derfor er det viktig at en BPA-beskrivelse ikke sier at kommunen skal rekruttere assistenter og ikke avgrenser hva man kan ha assistanse til. BPA skal heller ikke beskrives som «tjenester i hjemmet» eller på andre måter begrense hvor vi kan assisteres.
-
Arbeidsledere trenger opplæring
God BPA er avhengig av god arbeidsledelse, og arbeidsledelsen er det vi funksjonshemmede selv som står for (eller noen nærstående, hvis vi ikke kan lede assistansen selv). BPA-beskrivelsen må si noe om hvordan den som får BPA også får opplæring i arbeidslederrollen.
Få informasjon om saker tidsnok
Saker som angår funksjonshemmede, skal kommunen legge frem for rådet for funksjonshemmede i god tid før saksbehandling. Dette er slått fast i Forskrift om kommunale og fylkeskommunale råd for eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom (lenke).
Slik skal rådene ha en reell mulighet til å påvirke utfallet av en saksbehandling, ved at de som diskuterer og avgjør sakene, har med i vurderingen sin det som rådet har sagt.
Når det gjelder BPA, er det viktig at rådene jobber aktivt for å få konsesjonsutlysninger om BPA til høring, slik at rådene kan bidra til å fremme likestillingen av funksjonshemmede.
Lær mer om BPA
Uloba har laget en brosjyre som kort forklarer BPA, konsesjoner og FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter. Den er laget spesielt med tanke på arbeid i kommunale råd for funksjonshemmede. Du finner den digitalt her: Last ned digital verktøykasse for BPA-kunnskap.