
Vestre Viken er navnet på det nye kommunesamarbeidet som erstatter Vestregionen. Hele 21 kommuner er med i samarbeidet, som blant annet omfatter konsesjonen for BPA.
Mandag fikk medlemmer og arbeidsledere i Uloba informasjon om hvor viktig vår innsats er for at BPA skal fungere slik det er ment å fungere i disse kommunene.
BPA-kontrakt for 480 funksjonshemmede
Medlemsrådgiver Kåre Hunstad beskrev hva som skal skje:
– En ny BPA-kontrakt skal utformes for disse 21 kommunene i løpet av året og trolig før august. Den nye kontrakten vil gjelde for 480 funksjonshemmedes BPA. Vestregion-kontrakten, som gjelder nå, omfatter 350 funksjonshemmede.
Kåre Hunstad forklarte hva vi frykter ved den nye, store kontrakten, som vil bli utformet av sekretariatet for Vestre Viken:
- Hvis den blir lik Vestregionens BPA-kontrakt, blir det lagt lite vekt på innholdet i BPA, det vil si hvordan BPA skal gi funksjonshemmede større frihet i hverdagen.
- Hvis kontrakten blir lik Vestregionens, vil prisen også bli satt for lavt til at funksjonshemmede med BPA skal kunne få god nok arbeidslederopplæring.
- Bærum kommune, som leder kommunehelsesamarbeidet, har tidligere latt seg inspirere av Sandnes kommune. Sandnes går nå inn for at assistenter skal rapportere til kommunen om hvordan BPA-timene brukes. Der skal BPA-timene ikke brukes til annet enn det som står i vedtaket, og kommunen vil ha kopi av hver enkelt sin arbeidsplan.
Han minnet også om at det som står i en konsesjonsutlysning for BPA i Vestre Viken, også kan få betydning for mange flere:
– Næringsministeren har sagt at han ønsker at kommuner går sammen om flere felles anskaffelser. Hvis Vestre Viken-kontrakten kopieres i hele Viken, vil den gjelde for 51 kommuner og berøre 1050 funksjonshemmede som har BPA.
Viktig å reagere fort
Kåre Hunstad la til at en så omfattende kontrakt videre kan være lett å kopiere for andre kommuner andre steder i landet, for å spare tid på å utforme egne BPA-kontrakter.
Derfor er vi nå inne i et viktig halvår for å drive politisk påvirkningsarbeid.
Arbeidsledere og Uloba-medlemmer på møtet i Sandvika fikk høre av medlemsrådgiver Geir Jonny Småge hvordan Uloba har lært opp lokalpolitikere i Lillestrøm kommune, som visste lite om BPA før.
– Bruk stemmen deres inn mot de kommunale rådene for funksjonshemmede, og krev at lokallagene i organisasjonene deres setter seg inn i hva BPA er, sa han.
Kampen for BPA er en likestillingskamp
Anneth Nielsen inspirerte ved å fortelle om Likeverdsalliansen i Fredrikstad, som påvirket lokalpolitikerne gjennom møter, debattinnlegg og fakkeltog. Resultatet ble et enstemmig politisk vedtak om at ny BPA-kontrakt for kommunen måtte holde seg til Norsk standard for BPA. Norsk standard for BPA sikrer at vi får assistanse i tråd med ideen bak BPA – at vi skal kunne leve like fritt som alle andre.
Les artikkelen «Nå får Fredrikstad BPA som funker».
Flere på seminaret kjenner verdien av en god assistanseordning. Geir Jonny Småge sa i sitt foredrag at han med sine 15 timer BPA i uka ikke er omfattet av den individuelle BPA-rettigheten.
– Men hvis det blir slik i min kommune som Bærum vil ha det, at bare de med individuell rett til BPA skal få det, måtte jeg avsluttet yrkeskarrieren min, fordi jeg ikke hadde fått assistanse til å komme meg på jobb.
Ove Strand har en god BPA-ordning i Drammen nå, men er bekymret for hvordan den kan bli i fremtiden. Erik Strøm men gleder seg for tiden over å få beholde assistansen når han nå har fylt 67 år, men virker klar for en ny kamprunde for at kommunesamarbeid ikke skal bli et samarbeid om å frata funksjonshemmede friheten.
Fagseminar om BPA for politikere
Medlemsmøtet ble arrangert samme dag som Uloba og FFO Buskerud holdt fagseminar om BPA for politikere i Vestre Viken. Les hvilken øyeåpner dette seminaret var i artikkelen «Krystallklart om BPA».