
Trine Skei Grande, kultur- og likestillingsminister fra Venstre, er enig med oss i at funksjonshemmedes kamp handler om likestilling.
– Det krever en helt annen tankegang enn helse- og sosialfeltet har gitt oss, sa hun i sin appell på Universitetsplassen.
Appellen hennes spilte opp mot utredningsarbeidet som starter til høsten, for å gjøre BPA til et reelt likestillingsverktøy. At BPA er et likestillingsverktøy betyr at med BPA skal funksjonshemmede kunne gjøre de samme tingene som andre gjør.
Frihet forutsetter trygghet
Trine Skei Grande innrømmer at det er en stor og viktig jobb.
– Likestilling er et hardcore rettighetsfelt og handler ikke om å trøste og bære!
Med frihets-juksetatovering på underarmen gikk statsråden mellom Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm og styreleder Jan Kåre Stura fremst i Stolthetsparaden, som i år har temaet «Frihet».
Se bilder fra Stolthetsparaden på Ulobas Facebook-side.
Frihet for paradeansvarlig Anneth Nielsen er å kjenne seg trygg:
– Trygg på at jeg kommer meg opp på morgenen til den tiden jeg ønsker selv. Trygg på at jeg kan spise når jeg ønsker, tykk eller tynn brødskive. Trygg på at jeg kan hoppe på hvilket tog, buss eller t-bane jeg vil. Trygg på at de som bestemmer i kommunen min, ser meg som en innbygger med rettigheter og med plikter.
Født Fri støtter BPA-kampen
Festivalsjef Stig Morten fulgte opp med å si at han ikke kjenner denne tryggheten.
– Og det er nettopp derfor Stolthetsparaden er så viktig! Det er krefter som kun ser på oss som kostbare trygdemottakere.
– Kampen for funksjonshemmedes rett til et fritt og uavhengig liv, det vil si å kunne utfolde seg, aktivisere seg på måter man velger selv, er dessverre ikke vunnet, sa appellant Shabana Rehman i Født Fri.
– Født Fri stiller seg bak alle som trenger bedre tilretteleggelse for å kunne bevege seg fritt i det norske samfunnet. For eksempel bør det offentlige bli langt rausere med tildelingen av personlige assistenter, BPA er til de som trenger det. For dette er en rettighet vi har råd til å innfri.
Føler seg ikke lenger fengslet
En som tydeliggjorde verdien av god assistanse, var Live Spiten. Da hun i en tidligere stolthetsparade så en funksjonshemmet i et bur, fremkalte det minner fra tida i samlokalisert bolig. Hun følte at hun var i et fengsel.
Nå har hun egen leilighet og BPA.
– Nå lever jeg et friere liv med BPA. Jeg får gjøre akkurat hva jeg vil. Jeg har reist med assistent på ferie til Trondheim, Kristiansand og Molde. Jeg fikk oppleve min største drøm, å se en håndball kamp i Paris. Nå når jeg har fått BPA så føler jeg at det er JEG som er sjefen over mitt eget liv, og ingen andre!
Les artikkel om Live Spitens tilværelse med BPA.
Takk til alle medlemmer, andre funksjonshemmede, organisasjoner og støttespillere som viste seg stolte, sterke og synlige i Oslos gater i dag!