
Se for deg at helgeplanene, karrierevalgene, ferieønskene og drømmedaten var like realistiske for oss funksjonshemmede som for alle andre. For det er jo dit vi vil, ikke sant? Vi vil ha de samme mulighetene som alle andre, og vi vet at det er oppnåelig.
Noen som visste det før de fleste andre i Norge, var Bente Skansgård, Knut Flaaum, Leif Sylling, Tone Norli og Vibeke Marøy Melstrøm. Nedenfor kan du se filmen om hvordan de etablerte Uloba og lanserte ideen om BPA for snart 30 år siden.
De fem gründerne aksepterte ikke et liv uten mulighet til å komme seg ut, delta i samfunnet, jobbe. De aksepterte ikke at hjemmetjenester var det eneste vi funksjonshemmede kunne få.
Nå vet stadig flere hva BPA er, også blant ikke-funksjonshemmede, og stadig flere skjønner at det er samfunnet vi må endre for å sikre oss funksjonshemmede samme muligheter som andre. Det er ikke vi som må endre oss!
Samtidig viser ikke samfunnet den nødvendige endringsviljen; politikerne sier at BPA skal være et likestillingsverktøy, men det fungerer ikke.
Derfor kjemper vi fremdeles for våre grunnleggende menneskerettigheter og for en bedre BPA. Derfor blir Ulobas jubileumsår både en feiring av oss selv som likestillingsforkjempere og et år med forventning om tydeligere politiske signaler, ikke minst fra BPA-utvalget. BPA-utvalget er oppnevnt av regjeringen for å finne ut hvordan BPA skal bidra til å sikre oss likestilling, og utvalget leverer sin rapport i juni neste år.
Og like før 30-årsjubileet er det stortingsvalg, der vi forventer at vår situasjon er en snakkis. La oss begynne å gjøre likestilling for funksjonshemmede til en snakkis allerede i dag. Se filmene nedenfor og bli inspirert!