
KrF- leder Knut Arild Hareide er opptatt av at funksjonshemmede skal ha de samme muligheter som andre til å delta i samfunnet og påvirke samfunnsutviklingen. Hareide var sammen med en delegasjon fra Buskerud KrF på besøk hos Uloba – Independent Living Norge (Uloba). Det var et svært positivt møte, sier generealsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba – Independent Living Norge.
Knut Arild Hareide venter på evalueringsrapportene om Rettighetsfestingen av BPA. Rapportene skal foreligge i høst. Hareide var blant annet opptatt av de store forskjellene fra kommune til kommune og at dette fører til store forskjeller I funksjonshemmedes muligheter til samfunnsdeltakelse, sier Marøy Melstrøm.
Ut av Helseloven

Hun og Uloba har tatt initativet tilå få flyttet BPA ut av Helselovgivningen. At BPA er forankret i Helselovgivningen, skaper mange unødige problemer for funksjonshemmede. Når kommunene ser BPA i et helseperspektiv, oppstår mange begrensninger, sier Vibeke Marøy Melstrøm.
Vi har igangsatt arbeid med å diskutere denne problemstillingen med politikere fra alle partier. Det er viktig at vi nå også går i dialog med de andre organisasjonene – i håp om skape en bred front for å flytte BPA ut av Helselovgivningen.
Vi får mye positiv respons på denne saken, sier Melstrøm. Hun er glad for at KrF i sitt program blant annet sier:
“Nedsatt funksjonsevne skal ikke være noe hinder for å lykkes i det norske samfunnet, og KrF mener at mennesker med ulik grad av funksjonsevne er en ressurs og tilfører samfunnet verdi. Vi har alle et ansvar for å redusere menneskeskapte barrierer som stenger mennesker ute fra aktiv deltakelse.
Mennesker med nedsatt funksjonsevne er ingen ensartet gruppe. Likevel viser undersøkelser at de har dårligere levekår enn gjennomsnittet i befolkningen, og opplever dessuten ofte at tildeling av ytelser og tjenester varierer mye fra kommune til kommune, noe som i enkelte tilfeller medfører uønsket flytting.”
Gledelig er det også at Krf. I sitt partiprogram slår fast at: “Tiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne bør regnes som likestillingstiltak, ikke som en del av helsetjenesten.”
“Dette er en svært viktig programerklæring” avslutter Marøy Melstrøm.