
Uloba – Independent Living Norge har, som politisk interesseorganisasjon, deltatt på Arendalsuka gjennom flere år. Men til stadighet opplever vi på ulikt vis at vi ikke regnes med i det gode selskapet, som befolker sørlandsbyen en hektisk uke i august. År etter år blir vi funksjonshemmede diskriminert på en måte som gjør at vi føler oss litt annenrangs.
Arendalsukas egen Facebook-side flommer over av egen fortreffelighet: «Du behandler alle, uansett politisk standpunkt, religion, kjønn, alder, hudfarge, seksuell orientering eller funksjonsevne på en respektfull måte.»
Greit nok med ambisjoner og gode intensjoner, men de skal etterleves også. Arendalsuka har vokst seg stor. For stor, vil mange mene. Byen lider under mangel på tilgjengelighet, og dessverre er det mange arrangører av debatter som heller ikke tenker tilgjengelighet i forhold til at funksjonshemmede også skal få lov til å delta på «demokratiets dansegulv» sammen andre deltagere. Det fikk vi synliggjort i fjor med en egen tilgjengelighetsgerilja bestående av mange funksjonshemmede fra ulike organisasjoner. Til tross for ubehaget noen arrangører følte ved geriljaens besøk ble vi liksom ikke tatt helt på alvor. Uansett slapp vi ikke inn for å overvære debattene.
Hotellkapasiteten er også et kapittel for seg, for det er ikke mange universelt utformede hotellrom å oppdrive på byens hoteller. Svært ofte hindres vi funksjonshemmede i å få med oss til Arendal den kompetansen vi mener vi trenger for å gjennomføre våre egne arrangementer. Forbedringspotensialet for Arendalsuka er med andre ord stort.
Det til tross: Følgende fynd-ord leser vi også på Arendalsukas Facebook-side: «Kompetanseheving innen demokrati, menneskerettigheter og likestilling.» Vi våger påstanden om at det faktisk er vi funksjonshemmede gjennom vår tilstedeværelse som gradvis bidrar til kompetansehevingen og bevisstheten både om menneskerettigheter og likestilling.
Derfor tar vi skjeen i egen hånd under årets Arendalsuke. Vi bruker flere ti-år med erfaring i å ta vår egen plass. Vi lager vårt eget dansegulv, og inviterer andre inn på våre premisser. Våre debatter tar for seg selvbestemmelse for funksjonshemmede som er satt under vergemål, og viktigheten av å ha et likestillingsperspektiv på funksjonshemmede.
Selvbestemmelse er ikke en menneskerettighet for mange funksjonshemmede, ei heller synliggjøring som skal bidra til at vi blir sett og hørt – likestilt. For det er kun på den måten får vi inntatt vår rettmessige plass på det som til nå har vært et dansegulv forbeholdt en samfunnselite uten funksjonsnedsettelser.
Arendalsuka er på mange måter lakmus-testen på om politikere og andre samfunnstopper tar oss funksjonshemmede på alvor når det snakkes pent om likestilling og inkludering. Så langt er vi ikke blitt overbevist.
Selvbestemmelse er en avgjørende menneskerettighet. Likestilling er like avgjørende for at vi funksjonshemmede skal få innta vår rettmessige plass i samfunnet, også under Arendalsuka.
Vibeke Marøy Melstrøm
generalsekretær i Uloba – Independent Living Norgee
Dette innlegget sto på trykk i Agderposten mandag 12. august 2019.