
Før sommeren valgte Fredrikstad å avlyse konkurransen hvor de ønsket å anskaffe tjenestekonsesjon for BPA. Uloba var tydelig på at det kommunen ønsket å anskaffe var KPA og ikke BPA. Det betød i praksis at kommunen skulle bestemme hvilken assistanse som skulle ytes. Et brev fra Hovedorganisasjonen VIRKE var i betydelig grad med på å presse kommunen til å avlyse konkurransen.
Misnøye
Tidligere i høst ble det kjent at Fredrikstad kommune igjen var i anskaffelsesprosessen. Fordi det var betydelig misnøye også med denne utlysningen, ble det igangsatt et informasjonsarbeid rettet mot hele det politiske miljøet i Fredrikstad. Funksjonshemmede i Fredrikstad og Hvaler ønsker at kommunen skal ta i bruk den reviderte Norsk Standard-kontrakten, noe kommunen ikke ønsker. Fredrikstad ville i stedet kopiere den BPA- løsningen man har i Vestregionen, som er felles innkjøpssamarbeid blant 15 kommuner vest av Oslo.
Vestregionkontrakten er fremforhandlet av en part, kommunene. Den er mer krevende for alle parter, med flere formelle krav blant annet til kontroll med BPA-ordningene.
Halvparten av norske kommuner som har anskaffet BPA, har benyttet standardkontrakten. Fordelen med standardkontrakten, generelt sett, er at den sikrer lik BPA i alle kommuner som bruker den og hindrer dermed forskjellsbehandling og ulike tolkninger av BPA-rettigheten fra kommune til kommune.
Ny stopp
Til et medlemsmøte i Uloba i Fredrikstad møtte kommunalsjefen for helse og velferd i Fredrikstad kommune. Kommunalsjefen orienterte om innholdet i den nye BPA- konsesjonen, men ble møtt med mange kritiske innspill. Etter møtet samlet 250 mennesker seg til fakkeltog for likeverd.
Onsdag skulle helse- og velferdsutvalget i kommunen behandle BPA-utlysningen. Politikerne valgte å stanse den videre BPA-prosessen, inntil funksjonshemmede i Fredrikstad og Hvaler er hørt og tatt med på råd. Ny BPA-utlysning kommer trolig i løpet av våren 2018.