
Spesialrapportøren for funksjonshemmedes rettigheter anbefaler Norge å iverksette et pilotprosjekt for beslutningsstøtte:
«The Special Rapporteur recommends that the Government (…) Implement a pilot project on supported decision-making and undertake research on formal and informal support arrangements (for example, support networks, support agreements, independent advocacy, peer and self-support groups and advance directives) with the participation of persons with disabilities.»
Sitatet er hentet fra rapporten som Catalina Devandas-Aguilar nylig la frem for FNs menneskerettighetsråd. Rapporten bygger på informasjon og funn fra norgesbesøket i fjor høst.
Et pilotprosjekt for beslutningsstøtte, slik hun beskriver og anbefaler for norske myndigheter, er nettopp det Uloba – Independent Living Norge er i gang med. Vårt prosjekt heter beslutningsstøtteråd.
Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen er glad for anbefalingen fra FN, selv om den ikke representerer noe nytt. Vegheim sitter også i referansegruppen for Ulobas prosjekt med å utprøve beslutningsstøtteråd som en alternativ beslutningsstøttemodell.
– Ulobas modell for beslutningsstøtte med et beslutningsstøtteråd, kan brukes av alle gruppper som i dag faller inn under vergemålsloven, det være seg både rusavhengige og spillavhengige og folk med psykososiale funksjonsnedsettelser, sier hun.
– Gitt at folk skal ha selvbestemmelse i sitt eget liv, kan Ulobas beslutningsstøtteråd være en av flere modeller for beslutningsstøtte man kan velge blant. Dette er ikke noe vi skal tre nedover hodene på folk, understreker hun.
– Dagens vergemålslov, som Norge har fått kritikk for, tillater umyndiggjøring. Loven fratar folk rettslig handleevne som i praksis åpner for å umyndiggjøre folk som har verge. I dag gjelder det 40 prosent av alle voksne, primært utviklingshemmede, som er umyndiggjort, sier Vegheim.
Berit Vegheim tror dessverre ikke FN-rapporten blir tatt til følge av myndighetene.
– Rapporten er ikke viktigere enn CRPD-høringen, men de forsterker hverandre. All den tid myndighetene ikke bryr seg om hva FN mener om denne saken, skjer det ikke så mye. Og så lenge saken heller ikke får noen oppmerksomhet i mediene, og mediene forholder seg tause, tror jeg ikke rapporten får noen konsekvenser, sier Berit Vegheim.
Les mer om beslutningsstøtteråd.
– Vi er glade for å se at FN-rapportørens anbefalinger går i samme retning som den vi ser er viktig. Vi er i gang med vårt prosjekt beslutningsstøtteråd, og vi opplever dette som gode anbefalinger og helt avgjørende for å sikre beslutningsstøtte. Dagens vergemålslov er gammeldags, sier Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm.
Hun mener Ulobas modell for beslutningsstøtte kan brukes av alle.
– Vi har fokusert på funksjonshemmede, men modellen er overførbar. Den fokuserer på individet, at alle har en stemme og at alle har rett til selvbestemmelse, sier Vibeke Marøy Melstrøm.
Les mer:
Ber Norge sikre selvbestemmelse
Skifter navn til beslutningsstøtteråd
Rapporten fra FNs spesialrapportør for funksjonshemmedes rettigheter