
I fakkeltoget gikk funksjonshemmede, assistenter, venner og representanter fra ulike organisasjoner. Alle reagerer på at Fredrikstad kommune i budsjettet for 2018 vil kutte i tjenestetilbudet til funksjonshemmede. Og i 2019 blir det enda verre. Da øker kuttene til 10 millioner kroner.
Nina T. Grønvold, kommunalsjef for helse og velferd i Fredrikstad, møtte medlemmer i Uloba før fakkeltoget. Kommunalsjefen forklarte at kuttene blir borte i bedre organisering og effektiviseringstiltak. Hun lovet at tjenestetilbudet ikke skal bli merkbart dårligere.

Se videoopptak av medlemsmøtet på Ulobas facebookside.
Like god BPA
Kommunalsjefen forsøkte også å berolige funksjonshemmede om at den kommende utlysningen av Brukerstyrt personlig assistanse (BPA), vil «bli bra nok». Hun snakket lenge om kostnader og om alle utfordringene som kommunen står overfor.
– Det er 57 BPA-ordninger i Fredrikstad i dag. I år har Fredrikstad kommune brukt 48 millioner kroner på BPA. Budsjettet for neste år er 52 millioner kroner. Det er vårt mål at BPA-ordningen skal holde samme standard som før, sa Grønvold.
Ser til Vestregionen
Kommunalsjefen ble utfordret flere ganger av medlemmene, som ville vite hvorfor Fredrikstad kommune ikke vil benytte standardkontrakten for BPA. Dette er en kontrakt som halvparten av norske kommuner benytter.
– Vi mener at den kontrakten som kommunene i Vestregionen (15 kommuner vest for Oslo) benytter, er mer balansert og i sum bedre enn Norsk Standard.
Les om Norsk standard for BPA.
Merkelig holdning
Stein Johnsen, direktør for VIRKE Service, har ledet arbeidet med å revidere Norsk Standard kontrakt for BPA (NS 8435). Han sier: Standardkontrakten er nylig revidert. Arbeidsgruppen som blant annet har bestått av Oslo kommune, tilretteleggere av BPA, LO, Fagforbundet med flere, var enstemmig om at den nye standardkontrakten er fullstendig og balansert.
– Da er det merkelig at Fredrikstad kommune mener at en kontrakt som er fremforhandlet av én part, er mer balansert. Da den nye standardkontrakten var ute til høring, ble Fredrikstad kommune bedt om å uttale seg. Men de hadde ingen innsigelser eller kommentarer.
VIRKE-direktøren vil legge til at regelverket for offentlige anskaffelser sterkt anbefaler å benytte standardkontrakten for BPA. Det samme gjør det politiske miljøet på Stortinget, ifølge Stein Johnsen.
Kan dra på dagstur
Kommunalsjefen i Fredrikstad vegret seg for å snakke om detaljer i den kommende tjenestekonsesjonen for BPA. Men hun sa blant annet:
– Vi mener ikke noe om reisefrekvensen for brukerne. At de drar på dagsturer er ikke noe kommunen har tenkt å bry seg med.

Hun ble spurt om hun kunne love at den nye BPA-kontrakten ikke blir dårligere enn den som fortsatt er gjeldende i Fredrikstad.
– Ja, jeg kan love at ordningen ikke blir dårligere. Men det er jo et forenklet svar på spørsmålet, sa kommunalsjef Nina T. Grønvold.
Les artikkelen «Store kutt i Fredrikstad», publisert 27. november.
Les lederartikkelen i Fredriksstad Blad 29.11.: «Vær raus med livskvaliteten!»
Se bilder fra BPA-aksjonen i Fredrikstad på vår facebookside.