
En fullsatt konferansesal i Sandvika ble onsdag kveld enige om å arrangere fakkeltog i Drammen 8. mars.
Fakkeltoget blir en tydelig melding til politikerne i regionen Vestre Viken om at BPA ikke skal være noe mindre enn et verktøy for likestilling. Meningen med BPA er at vi funksjonshemmede skal kunne bestemme over livet vårt og hverdagen vår akkurat slik alle andre gjør.
BPA-konsesjonen kan gi kontrollregime
Vestre Viken utformer akkurat nå en konsesjon som skal beskrive hva slags BPA funksjonshemmede skal ha i hele 21 kommuner.
Hvis vi sitter rolig og venter på den konsesjonen, risikerer vi blant annet:
– at færre får tilbud om BPA.
– at kommunen kontrollerer at vi ikke bruker assistansen til annet enn det som står i vedtaket.
– at assistentene våre pålegges å rapportere om hva vi bruker assistansen til.
En BPA-kontrakt for Vestre Viken vil erstatte Vestregion-kontrakten og gjelde for flere kommuner og dermed flere funksjonshemmede. I de 21 kommunene er det i dag 480 innbyggere som har BPA.
Flere kommuner kan kopiere Vestre Vikens BPA
Deltakerne på onsdagens planleggingsmøtet ble minnet på at en så stor BPA-kontrakt også kan bli gjeldende for en enda større region, og den blir lett å kopiere for andre kommuner. Det samme budskapet hørte vi på medlemsmøtet i januar:
– Næringsministeren har sagt at han ønsker at kommuner går sammen om flere felles anskaffelser. Hvis Vestre Viken-kontrakten kopieres i hele Viken, vil den gjelde for 51 kommuner og berøre 1050 funksjonshemmede som har BPA, sa Ulobas medlemsrådgiver Kåre Hunstad i januar.
Les artikkelen «Klare for BPA-kamp i Vestre Viken».
Han la til at en så omfattende kontrakt videre kan være lett å kopiere for andre kommuner andre steder i landet, for å spare tid på å utforme egne BPA-kontrakter.
Vi kommer til å gi mer informasjon om fakkeltoget 8. mars på nettsiden vår og på Facebook.
Foredrag om hvordan det bør være
13. januar samlet vi politikere og kommuneansatte til seminar om BPA. Her kan du høre pasient- og brukerombudets foredrag om hvordan BPA bør være: