
Det skriver generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i en kommentar til dommen.
Under rettssaken, ble Hannah Lunden krysseksaminert om sine private helseutfordringer på en måte som ikke kan karakteriseres som annet enn et overgrep.
Dommen og rettens argumenter begrenser seg da også til å vurdere Hannah Lundens faktiske situasjon i forhold til helseutfordringene hun har.
Vurderer ikke formålet
Dommeren har helt sett bort fra rettighetsfestingens formål om at rettighetsfestingen av BPA skal bidra til at mennesker med nedsatt funksjonsevne får realisert sine egne mål i livet. Her gjør dommeren et poeng av at det ikke står at loven skal sikre oss funksjonshemmede i mulighetene til å nå personlige mål for våre egne liv.
Rikspolitisk aksept
Gjennom årene har vi i Uloba fått stadig større aksept for at BPA er et verktøy som skal bidra til at vi funksjonshemmede ikke diskrimineres, men tvert imot likestilles med andre borgere i det norske samfunnet. Aksepten har vi fått i større og større utstrekning fra rikspolitikerne våre. Dessverre henger lokalpolitikere og lokal forvaltning etter i denne betraktningen. Det ser vi daglig i måten mange kommuner forvalter BPA på – en forvaltning som er gjennomsyret av dårlige holdninger om at funksjonshemmede først og fremst er syke mennesker vi ikke kan stille særlige forventninger til. Derfor utgjør vi i dag Norges største enkeltstående diskriminerte minoritetsgruppe.
Knefall for helse
I den foreliggende dommen fra Aust-Agder tingrett advares det sågar mot å overprøve forvaltningens (fylkesmannens og kommunens) helsefaglige vurderinger om hva som er punktvise og kontinuerlige behov. Retten skal vise tilbakehold, understreker dommeren, som gjør et knefall for BPA som et helseverktøy, og ikke som et likestillingsverktøy til å delta aktivt i samfunnet.
I regjeringens offentlig oppnevnte NOU-utvalg, også kalt BPA-utvalget, er Uloba og flere funksjonshemmedes organisasjoner representert. Mandatet legger vekt på at BPA nettopp skal vurderes som et likestillingsverktøy, istedenfor den helsetjenesten kommunene utmåler BPA til å være i dag.
Ikke en forgjeves kamp
Dommen fra Aust-Agder tingrett gir uttrykk for en rettstilstand vi ikke kan leve med i Norge.
Derfor bør dommen åpne øynene til alle politikere i forhold til å plassere BPA som et likestillingsverktøy i et annet lovverk, eller i egen lov.
Da har Hannahs modige og krevende kamp ikke vært forgjeves.